-->

Σεχμέτ: Η αρχαία Αιγύπτια θεά του πολέμου

Η θεά Sekhmet με κεφάλι λιονταριού στους τοίχους του ναού Edfu στην Αίγυπτο. Εικόνα: Alvaro Lovazzano / Shutterstock.com


Το όνομά της που προέρχεται από τη λέξη για «ισχυρή», η Σεχμέτ (Sekhmet) ήταν μια από τις πιο εξέχουσες θεές στο αιγυπτιακό πάνθεον. Σύμφωνα με τον μύθο, ήταν θεά του πολέμου και της θεραπείας, θα μπορούσε να εξαπλώσει μία ασθένεια και να τη θεραπεύσει, και ευρύτερα να δημιουργήσει ακραία καταστροφή ή να προσφέρει προστασία.

Η Σεχμέτ απεικονίζεται συνήθως ως λέαινα ή γυναίκα με κεφάλι λιονταριού και η εικόνα της χρησιμοποιήθηκε συνήθως ως διακριτικά μάχης, ως ηγέτης στον πόλεμο και ως προστάτης των Φαραώ.

Ιδιαίτερα φοβισμένη και δοξασμένη εξίσου, αναφέρεται μερικές φορές στα αιγυπτιακά κείμενα ως «Αυτή ενώπιον της οποίας το κακό τρέμει», «Η ερωμένη του τρόμου», ή η «Κυρία της Σφαγής». Λοιπόν, ποια ήταν πραγματικά η Σεχμέτ;

Σύμφωνα με τον Μύθο, η Σεχμέτ είναι η κόρη του Ρα

Ο Ρα, ο αρχαίος Αιγύπτιος θεός του Ήλιου, θύμωσε επειδή η ανθρωπότητα δεν ακολουθούσε τους νόμους του και δεν διατηρούσε το Ma'at (ισορροπία ή δικαιοσύνη). Ως τιμωρία, έστειλε μια πτυχή της κόρης του, το «Μάτι του Ρα», στη Γη με τη μορφή λιονταριού. Το αποτέλεσμα ήταν η Σεχμέτ, η οποία κατέστρεψε τη Γη: είχε μια γεύση από το αίμα και πλημμύρισε τον κόσμο με αυτό.

Ωστόσο, ο Ρα δεν ήταν ένας σκληρός θεός και το θέαμα της σφαγής τον έκανε να μετανιώσει για την απόφασή του και διέταξε την Σεχμέτ να σταματήσει. Η αιματηρή επιθυμία της Σεχμέτ ήταν τόσο δυνατή που δεν την άκουγε, μέχρι που ο Ρα έχυσε 7.000 κανάτες με μπύρα και χυμό ροδιού από τους οποίους βάφτηκε το χρώμα της μπύρας κόκκινο ώστε να μοιάζει με αίμα. Η Σεχμέτ ήπιε τόσο πολύ «αίμα» που μέθυσε και κοιμήθηκε τρεις μέρες. Όταν ξύπνησε, η αιμοληψία της κορέστηκε και η ανθρωπότητα σώθηκε.

Η Σεχμέτ ήταν επίσης σύζυγος του Πταχ, του θεού των τεχνιτών, και μητέρα του θεού του λωτού Nefertem.

Πίνακες των αιγυπτιακών θεών Ρα και Μάατ. Εικόνα: Stig Alenas / Shutterstock.com


Η Σεχμέτ έχει σώμα γυναίκας και κεφάλι λέαινας

Στην αιγυπτιακή τέχνη, η Σεχμέτ απεικονίζεται χαρακτηριστικά ως γυναίκα με κεφάλι λέαινας. Μερικές φορές το δέρμα της είναι βαμμένο πράσινο όπως ο Όσιρις, ο θεός του κάτω κόσμου. Φέρει το άγκιστρο της ζωής, αν και όταν παρουσιάζεται καθιστή ή όρθια κρατά κανονικά ένα σκήπτρο από πάπυρο (το σύμβολο της βόρειας ή της κάτω Αιγύπτου), το οποίο υποδηλώνει ότι συνδέθηκε κυρίως με τον Βορρά. Ωστόσο, ορισμένοι μελετητές έχουν προτείνει ότι κατάγεται από το Σουδάν (νότια της Αιγύπτου) όπου υπάρχουν περισσότερα λιοντάρια.

Συνήθως έχει ένα λουλούδι λωτού με μακρύ στέλεχος στο δεξί της χέρι και το κεφάλι της στεφανώνεται από έναν μεγάλο ηλιακό δίσκο, που δείχνει ότι σχετίζεται με τον θεό Ήλιο Ρα και έναν ουραίο, μια μορφή φιδιού που σχετίζεται με τους Αιγύπτιους Φαραώ.

Η Σεχμέτ ήταν η αιγύπτια θεά του πολέμου

Η τρομακτική φήμη της Σεχμέτ την οδήγησε στην υιοθέτησή της ως στρατιωτική προστάτιδα από πολλούς Αιγύπτιους Φαραώ, καθώς λέγεται ότι εκτόξευε φωτιά εναντίον των εχθρών της Αιγύπτου. Για παράδειγμα, ο ισχυρός φαραώ Ραμσής Β΄ φορούσε την εικόνα της Σεχμέτ και στις ζωφόρους που απεικονίζουν τη μάχη του Καντίς (Kadesh), απεικονίζεται να καβαλάει το άλογο του Ραμσή και να καίει τα σώματα των εχθρών με τις φλόγες της.

Σε ένα άγαλμα που της έστησαν στο ναό Mut, στο Καρνάκ, στην Αίγυπτο, περιγράφεται ως η «καταστροφική των Νουβίων». Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών εκστρατειών, οι θερμοί άνεμοι της ερήμου λέγονταν ότι ήταν η ανάσα της και μετά από κάθε μάχη, γινόταν γιορτές γι' αυτήν ως τρόπος να την κατευνάσουν και να σταματήσουν τον κύκλο της καταστροφής της.

Ο Φαραών Τουταγχαμών καταστρέφει τους εχθρούς του. Ζωγραφική σε ξύλο. Εικόνας: Άγνωστος συγγραφέας, Δημόσιος τομέας, μέσω Wikimedia Commons


Η Σεχμέτ θα μπορούσε να φέρει πληγές σε όσους την εξόργισαν

Στο Αιγυπτιακό Βιβλίο των Νεκρών, η Σεχμέτ περιγράφεται ως ο φύλακας της κοσμικής ισορροπίας. Ωστόσο, μερικές φορές η προσπάθεια για αυτήν την ισορροπία την οδήγησε στην υιοθέτηση ακραίων πολιτικών, όπως η εισαγωγή πανούκλων, που αναφέρονται ως «αγγελιοφόροι» ή οι «σφαγείς» της Σεχμέτ.

Ειπώθηκε επίσης ότι έστελνε την ασθένεια σε εκείνα τα άτομα που την εξόργισαν. Ως εκ τούτου, τα παρατσούκλια της: «Κυρία της Πανώλης» και «Κόκκινη Κυρία» παραπέμπουν όχι μόνο στη δημιουργία πανούκλας, αλλά στο αίμα και στην κόκκινη έρημο.

Η Σεχμέτ είναι επίσης ο προστάτης των γιατρών και των θεραπευτών

Αν και η Σεχμέτ μπορούσε να στέλνει καταστροφές σε όσους την εξόργιζαν, μπορούσε επίσης να αποτρέψει την πανούκλα και να θεραπεύσει ασθένειες για τους φίλους της. Ως προστάτης των γιατρών και των θεραπευτών, όταν βρίσκονταν σε πιο ήρεμη κατάσταση έπαιρνε τη μορφή της θεάς της οικιακής γάτας Μπαστέ (Bastet).

Η Μπαστέ στην τελευταία της μορφή μιας γυναίκας με κεφάλι γάτας (και όχι λέαινας) που κρατά ένα ankh και ένα sistrum


Ένα αρχαίο επίθετο λέει ότι ήταν η «Ερωμένη της Ζωής». Η ικανότητά της για θεραπεία εκτιμήθηκε τόσο πολύ που ο Αμένωφις Γ΄ έβαλε εκατοντάδες αγάλματα της Σεχμέτ για να τα τοποθετήσει στον ταφικό ναό του στη Δυτική Όχθη κοντά στη Θήβα ως μέσο προστασίας του στη μετά θάνατον ζωή.

Η Σεχμέτ αναφέρθηκε επίσης μερικές φορές ότι ήταν μητέρα ενός σκοτεινού θεού λιονταριού που ονομαζόταν Μάαχες, ο οποίος ήταν προστάτης και προστάτης του Φαραώ.

Άγαλμα της Σεχμέτ. Εικόνα: BluesyPete, CC BY-SA 3.0, μέσω Wikimedia Commons


Πραγματοποιήθηκαν μεγάλες γιορτές προς τιμήν της

Κάθε χρόνο γινόταν ένα φεστιβάλ μέθης για να καταπραΰνει την αγριότητα της θεάς και να αναπαράγει τη μέθη που σταμάτησε την αιματηρή λαγνεία της Σεχμέτ όταν σχεδόν κατέστρεψε την ανθρωπότητα. Το φεστιβάλ μπορεί επίσης να συνέπεσε με την αποφυγή υπερβολικών πλημμυρών στις αρχές κάθε έτους, όταν ο Νείλος φαινόταν κόκκινος με τη λάσπη από το ανάντη.

Τα ιστορικά αρχεία δείχνουν ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι όλων των βαθμίδων θα είχαν παρακολουθήσει το φεστιβάλ για τη Σεχμέτ, το οποίο θα περιλάμβανε μουσική, χορό και την κατανάλωση κρασιού με χυμό ροδιού.

Γενικότερα, οι ιερείς εκτελούσαν τελετουργίες στα αγάλματα της Σεχμέτ κάθε μέρα ως τρόπο να κατευνάσουν τον θυμό της, όπως να της προσφέρουν το αίμα των πρόσφατα σφαγμένων ζώων.from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/4CibIKZ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->