Έρχεται πλαφόν και στη χρήση του κλιματιστικού

Έρχεται πλαφόν και στη χρήση του κλιματιστικού

Σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας ξεδιπλώνει η κυβέρνηση εν όψει του καλοκαιριού αλλά και του επόμενου χειμώνα με έλεγχο ακόμα στη μέτρηση χρήσης του κλιματιστικού.

Παρέμβαση για την εξοικονόμηση ενέργειας εν όψει του καλοκαιριού αλλά και του επόμενου χειμώνα επιχειρεί η κυβέρνηση, ακολουθώντας το μοντέλο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ιταλία.

Πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», για την εφαρμογή σχεδίου άμεσης δράσης που αποσκοπεί στον περιορισμό της ζήτησης ενέργειας από τα εκατοντάδες κτίρια του κράτους και τη συμβολή στην ενεργειακή επάρκεια, στη σκιά των επιπτώσεων του πολέμου αλλά και της απειλής Πούτιν για διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου σε μη φιλικές χώρες εάν οι πληρωμές δεν γίνουν σε ρούβλια. Πρόσφατα, ωστόσο φάνηκε να ανοίγει «παράθυρο» για επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε με τον εκβιασμό του Ρώσου προέδρου.

Πιο συγκεκριμένα, θα ζητείται η ρύθμιση των κλιματιστικών στους 26 με 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι, ώστε να μην κατεβαίνει η θερμοκρασία κάτω από αυτό το όριο, και στους 19 με 20 βαθμούς τον χειμώνα. Τη συγκεκριμένη περίοδο η θερμοκρασία δεν θα υπερβαίνει το προαναφερόμενο επίπεδο.

Ανάμεσα σε άλλα, θα προχωρήσουν παρεμβάσεις για την αντικατάσταση λαμπτήρων με σύγχρονους ενεργειακά αποδοτικούς, ενώ θα είναι υποχρεωτικό και το σβήσιμο των φώτων μετά το τέλος κάθε εργασίας, όπου αυτά δεν είναι απαραίτητα. Αντίστοιχης κλίμακας σχέδιο είχε υλοποιηθεί και κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, όταν το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα επάρκειας και ευστάθειας.

Η μεγαλύτερη όμως παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση στον δημόσιο τομέα για τη δραστική μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης είναι το πρόγραμμα «Ηλέκτρα». Θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δράση ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων της δημόσιας διοίκησης, με τον συνολικό προϋπολογισμό της να ανέρχεται σε 640 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του «Ηλέκτρα» θα ανακαινιστούν ενεργειακά τουλάχιστον 500 κτίρια που στεγάζουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα (περί τα 2,5 εκατ. τ.μ.). Η εξοικονόμηση που θα προκύψει θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του στόχου του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ο οποίος προβλέπει ετήσια ενεργειακή ανακαίνιση του 3% του συνολικού εμβαδού των κτιρίων της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης έως το έτος 2030.

Το ιταλικό μοντέλο

Ορια στη θερμοκρασία των κλιματιστικών για την εξοικονόμηση ενέργειας έθεσε από την 1η Μαΐου η Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, τα κλιματιστικά στα κτίρια της δημόσιας διοίκησης δεν θα μπορούν να ρυθμίζονται σε θερμοκρασία χαμηλότερη των 25 βαθμών Κελσίου το καλοκαίρι, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες η θέρμανση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τους 21 βαθμούς Κελσίου.

Σε πρώτη φάση, αυτή η στρατηγική εξοικονόμησης ενέργειας θα αφορά μόνο τα κτίρια του Δημοσίου. Εν συνεχεία ωστόσο, δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε ιδιωτικά γραφεία και κατοικίες. Η «επιχείρηση θερμοστάτης» θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2023, με στόχο να εξοικονομηθούν 4 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/cV39Fw1
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη