Η «έξυπνη» πλατφόρμα που οπτικοποιεί τις διακοπές μας

unsplash

Επιστήμονες του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας ανέπτυξαν μια οπτικοποιημένη υπηρεσία που με ικανοποιητικά υψηλή σιγουριά παρέχει κρίσιμες πληροφορίες που διασφαλίζουν την άνεση των επισκεπτών μιας περιοχής.

Φανταστείτε πως έχετε επιλέξει την Κρήτη για τις διακοπές σας, πως έχετε βρει το κατάλληλο ξενοδοχείο όπου θα καταλύσετε και πως επιπλέον μπορείτε να χρησιμοποιείτε μια καινοτόμα πλατφόρμα, που εκείνο διαθέτει, για να αντλείτε καθημερινά πληροφορίες για τις καιρικές συνθήκες και για την κατάσταση της θάλασσας της περιοχής όπου έχετε σκεφτεί για να κάνετε το μπάνιο σας και γενικότερα για να προγραμματίζετε τις δραστηριότητές σας όλες τις ημέρες των διακοπών σας.

Σε αυτή ακριβώς την ιδέα στηρίχτηκε η ανάπτυξη ενός «έξυπνου» ψηφιακού εργαλείου με την ονομασία SMARTOURISM από τους ερευνητές του Εργαστηρίου Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας του Ινστιτούτου Υπολογιστικών Μαθηματικών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)

Πρόκειται για ένα πρωτότυπο, αυτοτελές σύστημα, το οποίο παρέχει υπηρεσίες πρόγνωσης της καιρικής κατάστασης σε τοπικό επίπεδο και συγκεκριμένων δεικτών μέτρησης της φυσιολογικής άνεσης του επισκέπτη, με τη χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης.

«Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ψηφιακές υπηρεσίες υψηλής τεχνολογίας οι οποίες να καθοδηγούν τις επιλογές των τουριστών ως προς την άνεση και την ευκολία χρήσης των παραλιών της περιοχής μας. Υπολογίζουμε δείκτες άνεσης/διευκόλυνσης που δίνουν πληροφορίες σε έναν χρήστη για το πόση ώρα μπορεί να παραμείνει σε μια παραλία χωρίς να νιώσει δυσφορία από τη ζέστη, για το αν ο καιρός είναι κατάλληλος για κολύμπι, για την πιθανή μεταφορά αφρικανικής σκόνης, για το αν συμφέρει καλύτερα να επισκεφθεί ένα μουσείο μια συγκεκριμένη ώρα αντί να πάει για κολύμπι, κλ.π. Το σύστημα υποστηρίζει τη βέλτιστη χρήση της παραλίας κατά τη διάρκεια των διακοπών και την επιλογή επιθυμητού προορισμού, αναδεικνύοντας το συγκριτικό πλεονέκτημα του βιοκλίματος τοπικά», εξηγεί ο επικεφαλής του εργαστηρίου κ. Καμπάνης.

Η πλατφόρμα και ολόκληρο το σύστημα λειτουργεί εξατομικευμένα, δηλαδή υιοθετείται από ενδιαφερόμενες ξενοδοχειακές μονάδες που επιθυμούν να προσφέρουν στους πελάτες τους τη βέλτιστη διαμονή, αποτελώντας και ένα έξτρα πλεονέκτημα των μονάδων. Προς το παρόν το σύστημα αυτό, αξιοποιεί παράκτια περιβαλλοντικά και κλιματικά δεδομένα που συλλέγονται τοπικά, από μετεωρολογικό σταθμό που φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής των Γουβιών, τα οποία εμπλουτίζονται με δορυφορικά δεδομένα από το σύστημα Copernicus και την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA).

«Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας έγινε μέσα από ερωτηματολόγια που απάντησαν στελέχη τουριστικών μονάδων της Κρήτης και πελάτες ώστε να συγκεκριμενοποιηθούν οι ανάγκες των δεύτερων, δηλαδή να καταλάβουμε τι περιλαμβάνεται στις αναζητήσεις τους όταν οργανώνουν τις διακοπές τους. Φανταστείτε ο πελάτης ψάχνοντας για ξενοδοχείο να έχει ένα επιπλέον κριτήριο επιλογής λόγω αυτής της ενημερωτικής πλατφόρμας. Το σύστημα, το οποίο τοποθετείται με αμελητέο κόστος, έχει τη δυνατότητα να παρέχει πληροφορίες από μέρα σε μέρα, αλλά και συνολικά για μια ολόκληρη σεζόν», προσθέτει ο κ. Καμπάνης

Το σενάριο προβλέπει την τοποθέτηση ενός συστήματος πρόγνωσης των συνθηκών του φυσικού περιβάλλοντος σε κάθε ξενοδοχείο που εκδηλώνει ενδιαφέρον, σε ολόκληρη την Ελλάδα, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να επιλέγουν εκείνο που καλύπτει τις ανάγκες τους, ανάλογα με την κάθε εποχή. Με άλλα λόγια η «έξυπνη» πλατφόρμα αναλαμβάνει το ρόλο ενός είδους «κράχτη» για τις επιχειρήσεις που επικυρώνει την άνεση και την ασφάλεια των διακοπών των πελατών στις υποδομές τους.

Στόχος είναι η πλατφόρμα, σε βάθος χρόνου, να λειτουργήσει ως ένα παρατηρητήριο διαχείρισης της παραλίας, δηλαδή, να αξιοποιηθεί για τη βιοκλιματική βελτίωση και προσαρμογή εγκαταστάσεων και χώρων αναψυχής στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

«Φανταστείτε πόσο χρήσιμη είναι η πλατφόρμα σε αρχαιολογικούς χώρους, σε λιμάνια ή σε πολυσύχναστα σημεία των πόλεων, όπως του Ηρακλείου, όπου εκεί οι επισκέπτες ξοδεύουν πολλές ώρες. Δεν θα ήταν χρήσιμο να γνωρίζει κάποιος ποια είναι η καλύτερη ώρα για να επισκεφθεί την Κνωσό για παράδειγμα;», λέει ο Έλληνας ερευνητής, υπογραμμίζοντας  ότι θα είχε ενδιαφέρον η δοκιμαστική τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος σε λιμάνια που φιλοξενούν κρουαζιερόπλοια, έτσι ώστε να πληροφορούνται άμεσα για τις καιρικές συνθήκες οι επιβάτες τους.

Η εφαρμογή του συστήματος SMARTOURISM βελτιώνει, μέσω της καινοτομίας της Έξυπνης Εξειδίκευσης, την ανταγωνιστικότητα των χρηστών και δημιουργεί πρόσβαση σε νέες, πιο απαιτητικές και ποιοτικές αγορές διεθνώς, μια εξέλιξη που συνάδει με τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για διεύρυνση και αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχει ο χρήστης.

Το SMARTOURISM χρηματοδοτήθηκε από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΚΡΗΤΗ (Κωδικός Πρόσκλησης ΕΤΠΑ-28) με τίτλο Δράση 1.b.1: Έργα επίδειξης-πειραματικής ανάπτυξης που προωθούν την έρευνα και καινοτομία σε τομείς της RIS3Crete, που καλύπτεται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και Εθνικούς Πόρους.

#ΔΙΑΚΟΠΕΣ #SMARTOURISM #ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/DcayuWx
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη