Εμφύλιος πόλεμος στη Φθιώτιδα: Η ''άγνωστη και περίεργη'' συνεργασία των ανταρτών με τους Αμερικανούς πράκτορες από το προπαγανδιστικό Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών (σπάνια ντοκουμέντα)


Ο εμφύλιος πόλεμος υπήρξε μια μαύρη σελίδα της Ελληνικής ιστορίας.

Στις εμφύλιες διαμάχες που ξέσπασαν ανάμεσα στους Έλληνες ενεπλάκησαν και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για τον απλούστατο λόγο ότι ήθελαν να ελέγχουν διαχρονικά και να έχουν υπό την επιρροή τους χώρες που στη συνέχεια θα χρησιμοποιούσαν για άλλους σκοπούς όπως μας έχει διδάξει η σύγχρονη ιστορία.

Το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών (Office of Strategic Services) προσέγγισε στη Φθιώτιδα τους αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ. (Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός). 

Στη φωτογραφία διακρίνουμε τους Αμερικάνους πράκτορες με τους αντάρτες στο χωριό Πάππα της Φθιώτιδας το 1944.

Το Γραφείο Στρατηγικών Υπηρεσιών συστάθηκε στις 13 Ιουνίου 1942 και ήταν η υπηρεσία πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

Ο σκοπός του μέσα από την κατασκοπεία ήταν να μαθαίνει τα τεκταινόμενα πίσω από τις εχθρικές γραμμές με όφελος για τις Η.Π.Α. Με την χρήση προπαγανδιστικών μεθόδων αποσκοπούσε στην ανατροπή των καθεστώτων αλλά και στο μεταπολεμικό σχεδιασμό των χωρών που συνεργαζόταν.

---------------------

Στη συνέχεια του άρθρου ακολουθεί αυτή η ''άγνωστη και περίεργη'' συνεργασία μέσα από σπάνια ντοκουμέντα (φωτογραφίες, έγγραφα κτλπ.).

Για να δείτε την συνέχεια του άρθρου επικοινωνήστε με το kaliterilamia.gr

Τρόποι επικοινωνίας:


2) Facebook: μήνυμα στην σελίδα https://www.facebook.com/kaliterilamia.gr ή μήνυμα στην ομάδα https://www.facebook.com/groups/kaliterilamia/

3) Messenger: μήνυμα στο προφίλ https://www.facebook.com/profile.php?id=100021578018626

4) Twitter: μήνυμα στο προφίλ https://twitter.com/kaliterilamia

5) Instagram: μήνυμα στο προφίλ https://www.instagram.com/kaliterilamia.gr/

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη