Παιχνίδια πολέμου από Ερντογάν: «Δεν περιμένουμε άδεια από τις ΗΠΑ για να επιτεθούμε στη Συρία»

Παιχνίδια πολέμου από Ερντογάν: «Δεν περιμένουμε άδεια από τις ΗΠΑ για να επιτεθούμε στη Συρία»

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κλιμακώνει τις αντιδράσεις του και δηλώνει έτοιμος να προχωρήσει στα σχέδιά του

Η Τουρκία δεν θα περιμένει την «άδεια» των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξαπολύσει νέα επίθεση στη Συρία, δήλωσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με δηλώσεις που μετέδωσαν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

«Δεν μπορούμε να καταπολεμάμε την τρομοκρατία περιμένοντας την άδεια από οποιονδήποτε», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομάδα δημοσιογράφων κατά την επιστροφή του από επίσκεψη στο Αζερμπαϊτζάν.

«Τι θα κάνουμε αν οι ΗΠΑ δεν κάνουν αυτό που τους αναλογεί στη μάχη κατά της τρομοκρατίας; Θα τα βγάλουμε πέρα μόνοι», πρόσθεσε απαντώντας σε μια προειδοποίηση της Ουάσινγκτον.

Οι ΗΠΑ, μέσω του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις, δήλωσαν την Τρίτη ότι «ανησυχούν βαθιά» από την ανακοίνωση που έκανε τη Δευτέρα ο Ερντογάν για προσεχή έναρξη νέας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βόρεια Συρία με στόχο να εξασφαλίσει στην Άγκυρα τη δημιουργία «ζώνης ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα σύνορά της.

«Καταδικάζουμε κάθε κλιμάκωση. Υποστηρίζουμε τη διατήρηση των υφιστάμενων γραμμών εκεχειρίας», υπογράμμισε ο Πράις.

Από το 2016, η Άγκυρα έχει πραγματοποιήσει τρεις επιθέσεις στη βόρεια Συρία κατά των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κουρδικής πολιτοφυλακής την οποία η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατική. Ωστόσο, η YPG υποστηρίχθηκε από τις ΗΠΑ κυρίως για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Επιμένει στο «όχι» για Σουηδία και Φινλανδία

Νωρίτερα, σήμερα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Τουρκίας με τις αποστολές της Φινλανδίας και της Σουηδίας που έγιναν την προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν στο «αναμενόμενο επίπεδο» και πως η Άγκυρα δεν μπορεί να πει ναι σε χώρες «που υποστηρίζουν την τρομοκρατία» αναφορικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, όπως μετέδωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση TRT Haber.

Η Τουρκία έχει εκδηλώσει την άρνησή της για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ και ο Ερντογάν δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν: «Δεν είναι τίμιοι ή ειλικρινείς».

«Για όσο καιρό ο Ταγίπ Ερντογάν ηγείται της Δημοκρατίας της Τουρκίας, είναι σίγουρο ότι δεν μπορούμε να πούμε "ναι" για την είσοδο χωρών στο ΝΑΤΟ, οι οποίες, υποστηρίζουν την τρομοκρατία» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

#ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΗΠΑ #ΣΥΡΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/KjWkiBY
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη