Συνέδριο ΝΔ: Καταχειροκροτήθηκε ο ΓΓ ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής Σπύρος Χαγκαμιμάνα

Συνέδριο ΝΔ: Καταχειροκροτήθηκε ο ΓΓ ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής Σπύρος Χαγκαμιμάνα

Ο Γενικός Γραμματέας ασύλου και μεταναστευτικής πολιτικής καταχειροκροτηθηκε στο Συνέδριο της ΝΔ. Ο Σπύρος Χαμπαγκινάμα είναι από το Μπουρουντί και θέλησε να πει με τον δικό του τρόπο ένα μεγάλo ευχαριστώ στην Ελλάδα και στη «γαλάζια» οικογένειά του. Η ιστορία πίσω από τη δράση του δημιουργεί ρίγη συγκίνησης.

«Ξέρω τι σημαίνει στερείσαι», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του ενώ θέλησε να τονίσει ότι  «από τη θάλασσα οι ροές το 2019 ήταν 59.726 , το 2020 μειώθηκαν στις 9.714, το 2021 4.331 και το 2022 έχουμε μόλις 1270. Αντίστοιχα οι από εδάφους ροές περιοριστήκαν από τις 14.887 το '19, 5982 το '20 και 4826 το '21 και μόλις σε 1413 έως σήμερα για φέτος».

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος: «Η μείωση των ροών είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος , τόσο για την προστασία των ανθρώπων, όσο και για την καταπολέμηση της δουλεμπορίας. Μόνο με την φύλαξη των συνόρων και τη μείωση των ροών μπορούμε αντίστοιχα να μειώσουμε τον αριθμό των ναυαγών. Γιατί απλά και μαθηματικά, όσο πιο πολλοί ρίχνονται στην θάλασσα, τόσο πιο πολλοί κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους».

Μυθιστορηματική η ιστορία του 

Η ζωή του είναι σχεδόν μυθιστορηματική και η σύνδεσή του με την Ελλάδα συγκινητική. Τον Σπύρο Χαγκαμπιμάνα από το Μπουρουντί της Κεντρικής Αφρικής ίσως τον θυμούνται κάποιοι όταν το 2015 είχε κινητοποιηθεί όλη η ελληνική διπλωματία για να σωθεί από τη φυλακή της πατρίδας του σύμφωνα με την Καθημερινή.

Ο 50χρονος σήμερα Σπύρος Χαγκαμπιμάνα είχε έρθει στην Ελλάδα νεαρός για να φοιτήσει στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Οταν αποφοίτησε η χώρα του είχε περάσει σε χέρια πραξικοπηματιών με αποτέλεσμα να παραμείνει στην Ελλάδα και να συνεχίσει τις σπουδές του στη Νομική.

Το 2005  η αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στη χώρα του όπου με εκλογές είχαν λάβει την εξουσία οι αντιστασιακοί τον έφερε πίσω στο Μπουρουντί.

Τελικά, ο αντιστασιακός ηγέτης εξελίχθηκε σε νέο δικτάτορα και ο Χαγκαμπιμάνα αντιστεκόμενος στις εντολές για καταστολή ως αστυνομικός συνελήφθη και φυλακίστηκε. Με τη βοήθεια των ελληνικών Αρχών και προσωπικώς τότε του Νίκου Κοτζιά αποφυλακίστηκε και από το 2016 επέστρεψε μόνιμα στην Ελλάδα. 

Αναλυτικά όσα είπε στην ομιλία του: 

Συμμαχητές της μεγάλης γαλάζιας οικογένειάς μου, συνοδοιπόροι της δημοκρατικής, φιλελεύθερης και ευρωπαϊκής παράταξης της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω την ομιλία μου, εκφράζοντας πρώτα, και μέσα από τα βάθη της γαλανόλευκης ψυχής μου, με σεβασμό και πίστη προς την Ελλάδα, ως Ελληνας πολίτης κατ' επιλογή, ένα τεράστιο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ την ελευθερία μου!!!

Το ίδιο και μεγαλύτερο ευχαριστώ, το εξέφρασα στο 12ο συνέδριο του κόμματος μας, λίγο μόλις αφέθηκα ελεύθερος από τα δεσμά και τα βασανιστήρια του αυταρχικού καθεστώτος που βίωσα στον τόπο καταγωγής μου, επειδή είχα υπερασπιστεί την δημοκρατία και την ελευθερία

Ήταν σε αυτό το βήμα, στο οποίο και σήμερα στέκομαι και με αυτό το ίδιο ζεστό χειροκρότημα, βρέθηκα να ανοίγω τα φτερά μου και να «ξαναγεννιέμαι» στην Ελλάδα της Ευρώπης, στην Ελλάδα της δημοκρατίας και της ελευθερίας που αγάπησα και που σήμερα, με όρκο στο θεό την υπηρετώ και τιμώ, με κάθε μου γνώση, δύναμη και ικανότητα. Στο 12ο συνέδριο μου δόθηκε ευκαιρία να μιλήσω εκτός προγράμματος με μόνη ιδιότητα αυτή του απλού μέλους της παράταξης .

'Αλλωστε χάριν στις σπουδές μου στην Ελλάδα την δεκαετία του '90, αρχικά ως μάχιμος αξιωματικός στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και μετέπειτα στη Νομική Σχολή Αθηνών, όπου με την ενεργό δράση μου ως ΔΑΠίτης και εν συνεχεία ΟΝΝΕΔίτης, δεν θα μπορούσα παρά να είμαι ένας πιστός στρατιώτης της δημοκρατίας και της ελευθερίας, ένας μαχητής για την ευρωπαϊκή πρόοδο και υπερασπιστής της ιδρυτικής μας διακήρυξης το 1974 από τον Εθνάρχη Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Σήμερα έχω την τιμή να στέκομαι ξανά μπροστά σας ως πρώτος σε ψήφους εκλεγμένος σύνεδρος στην β' Πειραιά αλλά και ως στέλεχος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όντας Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Δράττομαι της ευκαιρίας να ευχαριστήσω θερμά όλα τα μέλη που με τίμησαν με τη ψήφο τους. Και να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρωθυπουργό μας, Κυριάκο Μητσοτάκη και στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότη Μηταράκη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου, για την ευκαιρία που μου δόθηκε να είμαι ξανά χρήσιμος πολίτης και να προσφέρω στην Ελλάδα μας.

Φίλες και φίλοι,

Στο υπουργείο, που υπηρετώ επιτελείται ένα σπουδαίο έργο για την εικόνα της Ελλάδας και για την ελληνική κοινωνία. Ένα έργο διττό, σεβασμού και ευθύνης τόσο προς τους συνανθρώπους μας, που εξοριζόμενοι από τις χώρες τους αναζητούν διεθνή προστασία, όσο και προς την ελληνική κοινωνία, στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της διεθνούς εικόνας της χώρας μας, ειδικά δε σε ό,τι αφορά τη μείωση της άναρχης και ανεξέλεγκτης ροής προσφύγων και μεταναστών.

Για την επιτυχία του έργου αυτού, απαιτείται πολύ δουλειά και σχέδιο, πράγμα που από την πρώτη στιγμή ζήτησε και στήριξε ο πρωθυπουργός μας, όπως εξάλλου είχε προαναγγείλει προεκλογικά στο πρόγραμμα της παράταξης μας, σε συνέχεια της αποτελεσματικής μείωσης των ροών, όπως αυτή είχε επιτευχθεί κατά το διάστημα 2012-2015 επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας με τότε πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά.

Μία πολιτική, η οποία δυστυχώς ανεκόπη αναίτια και ιδεοληπτικά από τις κακές και επικίνδυνες πρακτικές της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο βωμό του μοντέλου των ανοιχτών συνόρων!!! Η χαρακτηριστική αυτή ανευθυνότητα είχε συνέπεια τις εικόνες ντροπής και τον διεθνή διασυρμό της χώρας μας. Θυμόμαστε με λύπη και θυμό τις απάνθρωπες εικόνες στη Μόρια και στο Βαθύ της Σάμου, καθώς και σε εκατοντάδες άλλες δομές στα νησιά και στην ενδοχώρα. Εκεί οι άνθρωποι ζούσαν σε απάνθρωπες συνθήκες, εξαντλημένοι και εξαγριωμένοι, οδηγώντας συγχρόνως τις τοπικές κοινωνίες στα όρια της αντοχής τους. Μία ανευθυνότητα επικίνδυνη για την χώρα, η οποία μας οδήγησε στην κρίση του Έβρου, τον Μάρτιο του 2020, που ευτυχώς η κυβέρνησή μας και πρωτίστως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αντιμετώπισε άμεσα, προστατεύοντας αποτελεσματικά τα εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα και στέλνοντας απέναντι το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα είναι πλέον ξέφραγο αμπέλι!

Φίλες και φίλοι,

η Ελλάδα σήμερα αλλάζει, με αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια, έχοντας καπετάνιο τον Πρόεδρό μας και Πρωθυπουργό όλων των Ελλήνων, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θέλει και ξέρει να στέκεται δίπλα στον κάθε πολίτη!
Απαιτείται, βέβαια, σκληρή και μεθοδική εργασία, στρατηγική, αλλά και πολύ μόχθο! Άλλωστε, όπως εύστοχα ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής είπε στην ομιλία του στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο, την 23 Νοεμβρίου 1974 πως «δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις των προβλημάτων. το μυστικό της επιτυχίας είναι ο μόχθος.»

Η μείωση των ροών είναι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος , τόσο για την προστασία των ανθρώπων, όσο και για την καταπολέμηση της δουλεμπορίας. Μόνο με την φύλαξη των συνόρων και τη μείωση των ροών μπορούμε αντίστοιχα να μειώσουμε τον αριθμό των ναυαγών. Γιατί απλά και μαθηματικά, όσο πιο πολλοί ρίχνονται στην θάλασσα, τόσο πιο πολλοί κινδυνεύουν να χάσουν την ζωή τους.
Φίλες και φίλοι, ο πρόεδρός μας έβαλε στόχο την μείωση των ροών και τα λόγια για άλλη μια φορά έγιναν πράξη! Αρκεί να αναφέρω, το γεγονός, ότι από τη θάλασσα οι ροές το 2019 ήταν 59.726 , το 2020 μειώθηκαν στις 9.714,
το 2021 4.331 και το 2022 έχουμε μόλις 1270. Αντίστοιχα οι από εδάφους ροές περιοριστήκαν από τις 14.887 το '19, 5982 το '20 και 4826 το '21 και μόλις σε 1413 έως σήμερα για φέτος.
Τα εθνικά σύνορά μας, και σύνορα της ευρώπης ουσιαστικά, πρέπει να φυλάσσονται και να αποτελούν σημεία σεβασμού της εθνικής μας κυριαρχίας καθώς και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για αυτούς που το έχουν πραγματικά ανάγκη.
Σήμερα βιώνουμε ένα νέο προσφυγικό ρεύμα εξαιτίας της καταδικαστέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Και σε αυτή τη συγκυρία πάλι, η χώρα μας χάρη στην πολιτική βούληση, την ικανότητα και την εμπειρία των κυβερνητικών στελεχών της, βρέθηκε έτοιμη να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες των προσφύγων από την Ουκρανία.
Η Ελλάδα σέβεται τον ιερό θεσμό του ασύλου, προσφέρει προστασία εφαρμόζοντας δίκαια και αυστηρή πολιτική σεβόμενη στο ακέραιο τις επιταγές του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου, καθώς και των διεθνών συμβάσεων.

Φίλες και φίλοι, αγαπημένη μου μεγάλη οικογένεια της νεας δημοκρατιας,

Ξεκίνησα αναφερόμενος στην ελευθερία , γιατί την κάποτε την έχασα και ξέρω τι σημαίνει να την στερείσαι!
θα κλείσω όμως με όλη τη δύναμη της γαλανόλευκης ψυχής μου που ανήκει στην Ελλάδα, με την γαλάζια καρδιά μου που χτυπά για την παράταξη της δημοκρατίας και της ελευθερίας, τη Νεα Δημοκρατία μας, με τo συναίσθημα της υπερηφάνειας! της υπερηφάνειας που είναι ακόμα πιο σπουδαία όταν είσαι ελεύθερος και μπορείς να προσφέρεις στον συνάνθρωπο και την κοινωνία σου, όταν μπορείς να παράγεις και να συμβάλλεις για το όραμα της Ελλάδας που αλλάζει, στο σύγχρονο κόσμο της ψηφιακής και πράσινης μετάβασης, της Ελλάδας της αυτοπεποίθησης όπου όλοι μαζί εδώ ενωμένοι υπηρετούμε!
Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να κλείσω, υπενθυμίζοντας αυτό, που είχε πει πολλά χρονιά πριν ο Ελευθέριος Βενιζέλος, λέγοντας ,ότι «το να είσαι Έλληνας δεν είναι ζήτημα καταγωγής, αλλά θέμα αγωγής.».
Φίλες και φίλοι , ένα ζωντανό παράδειγμα το έχετε μπροστά σας ως ομιλητή και σύνεδρο, αλλά και ως συμμαχητή για τη μεγάλη μας ευρωπαϊκή φιλελεύθερη παράταξη.
Όλοι μαζί και ενωμένοι θα τα καταφέρουμε / γιατί το θέλουμε και μπορούμε!

Σας ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου, συνεχίζω ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο υπερήφανα. προσφέροντας πλέον στην Ελλάδα αλλά και στον τόπο μου στη Β' Πειραιά!



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/OGt19yA
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη