Για να ανασάνει η ελευθερία του Τύπου στη Λαμία


Για να ανασάνει η ελευθερία του Τύπου στη Λαμία

Όλοι μπορούμε να συμβάλλουμε στην βελτίωση της ελευθερίας του Τύπου στη Λαμία μας, δεδομένου του σοβαρού προβλήματος που υπάρχει. 

Μπορούμε να εκφέρουμε ανοιχτά, επώνυμα και με θάρρος και ευγένεια την άποψή μας στα τοπικά ΜΜΕ, ελέγχοντας την Εξουσία. Με επιχειρήματα και στοιχεία. Όχι με αγενή τρόπο, διότι η αγένεια υπονομεύει τα λεγόμενά μας. 

Η αγένεια είναι αδυναμία και αδυνατίζει σοβαρά τα επιχειρήματά μας, διότι περιορίζει το κοινό που θα διαβάσει την ανάρτησή μας και δημιουργεί ισχυρά αντανακλαστικά αποφυγής στα άρθρα μας. 
Επίσης, είναι χρήσιμο τα άρθρα μας να είναι επώνυμα, διότι ενισχύεται το κύρος των λεγόμενών μας και αποκτάμε ένα σταθερό κοινό που στέκεται κριτικά δίπλα μας, αποκτώντας έναν μικρό πλην υπαρκτό "χώρο" στην κοινωνία.

Αυτό το κοινό της πόλης μας διψάει για ανοιχτή, ανεξάρτητη και μαχητική πληροφόρηση και στηρίζει τις προσπάθειες που λειτουργούν με ευπρέπεια πλην αυστηρότητα έναντι της Εξουσίας.

 Άλλωστε, αυτός είναι ο κεντρικός ρόλος της Δημοσιογραφίας. Ο αυστηρός και ανελέητος έλεγχος της Εξουσίας. Γι' αυτό η Δημοσιογραφία είναι Λειτούργημα. 

Να μην ξεχνάμε ότι απλός Πολίτης αν δεν έχει δίπλα του τους Πυλώνες της Δημοκρατίας, τη Δικαιοσύνη και την Δημοσιογραφία, είναι απροστάτευτος έναντι της αυθαιρεσίας.

 Συνεπώς, καμία αξία δεν έχουν τα άρθρα και οι Δημοσιογραφικές προσπάθειες που "λιβανίζουν" και προβάλλουν την Εξουσία. Αυτά μπορεί να τα κάνει και μόνη της. Έχει και τα μέσα και τους πόρους για να προωθήσει τις απόψεις της. Όσοι έχουμε Δημόσιο Λόγο δεν είμαστε λιβανιστήρια. Το χάρισμα αυτό μας δόθηκε για να προσφέρουμε στην κοινωνία. Και η προσφορά είναι η κριτική σκέψη. Η βελτίωση των αδυναμιών.

Η Δημοσιογραφία και η Αρθρογραφία έχουν νόημα μόνο εάν ελέγχουν τους αρχόντους. Μόνο εάν αναδεικνύουν τα κακώς κείμενα. Και αυτό δεν είναι θεωρητική και φιλοσοφική συζήτηση. Αποτελεί βασικό προαπαιτούμενο επίλυσης των προβλημάτων που βιώνουμε. Πως αναμένουμε μια καλύτερη πόλη και μια καλύτερη κοινωνία αν κρύβουμε τα προβλήματα κάτω από το χαλί;

Γι' αυτό και είναι τόσο πρακτικά σημαντική η δραματική έκπτωση της κατάταξης της Ελλάδας στους δείκτες της ελευθερίας του τύπου, των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. 
Και μια τελευταία παράμετρος, ας μου επιτραπεί.

Όποιος ασκεί διοίκηση οφείλει να προωθεί την ανοιχτή κοινωνία και την ελευθερία του τύπου. Να μην "παρεμβαίνει" για να περιορίσει την κριτική που δέχεται. Διότι αυτή η κριτική ,όταν γίνεται με επιχειρήματα, μεταφέρει τον παλμό της κοινωνίας βοηθώντας τον στο έργο του. 

Ας αφήσουμε, και στη Λαμία, την ελευθερία να ανθίσει. Δεν είναι επικίνδυνη η ελευθερία ούτε η ελευθεροτυπία. Είναι παράγοντας προόδου, ανάπτυξης και μετασχηματισμού της κοινωνίας προς το καλύτερο. Είναι ισχύς και όχι αδυναμία.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη