-->

Μπορέλ: «Κατασχέσεις ρωσικών πόρων από τις χώρες-μέλη της ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας»

Μπορέλ: «Κατασχέσεις ρωσικών πόρων από τις χώρες-μέλη της ΕΕ για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας»

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ έκανε σύγκριση με την ανάλογη κίνηση των ΗΠΑ που δέσμευσαν πόρους της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν.

Οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να κατασχέσουν αποθέματα συναλλάγματος και άλλους πόρους της Ρωσίας στη δικαιοδοσία τους, που έχουν παγώσει, για να καλυφθεί το κόστος της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας μετά τον πόλεμο, υποστήριξε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Ζοζέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Financial Times.

Η ΕΕ και ευρύτερα η Δύση έχουν παγώσει μέρος των αποθεματικών συναλλάγματος της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου, που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ο κ. Μπορέλ έκρινε στη συνέντευξή του στους FT ότι θα ήταν εύκολο η ΕΕ να κάνει αυτό που έκαναν οι ΗΠΑ με τους πόρους της αφγανικής κεντρικής τράπεζας αφού οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ τη 15η Αυγούστου.

«Έχουμε τα χρήματα στις τσέπες μας και ας μου εξηγήσει κάποιος γιατί αυτό είναι καλό για τα χρήματα του Αφγανιστάν αλλά όχι της Ρωσίας», επισήμανε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Η Ουάσινγκτον έχει δεσμεύσει τα κεφάλαια της κεντρικής τράπεζας του Αφγανιστάν και σκοπεύει να διαθέσει μέρος τους για να προσφερθεί βοήθεια στον αφγανικό λαό και να κρατήσει άλλο ένα μέρος για να καλυφθούν οι απαιτήσεις όσων ενδεχομένως καταθέσουν αγωγές εναντίον του καθεστώτος των σουνιτών φονταμενταλιστών.from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/1gPtV5c
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->