-->

ΝΑΣΑ: James Webb, Μαυρη τρύπα και φυτά στο Διάστημα

ΝΑΣΑ: James Webb, Μαυρη τρύπα και φυτά στο Διάστημα

Η αποστολή του μεγαλύτερου διαστημικού τηλεσκόπιου Webb, μια ιστορική εικόνα της Μαύρης Τρύπας του Γαλαξία μας, ένας σεισμός «τέρας» στον Άρη, μια καλλιέργεια φυτών στο Σεληνιακό έδαφος, ήταν κάποιες από τις σημαντικές ειδήσεις που μας χάρισε η NASA την εβδομάδα που πέρασε. Ας τις θυμηθούμε.

Το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο, το James Webb της NASA τέθηκε στη τελική φάση της αποστολής του, δηλαδή στην τελική ρύθμιση των συστημάτων του και στη βαθμονόμηση των επιστημονικών οργάνων του λίγο πριν ξεκινήσει τις επιστημονικές παρατηρήσεις του στις αρχές του καλοκαιριού. Μέσα στην περασμένη βδομάδα έκανε μια επίδειξη ισχύος καταγράφοντας δοκιμαστικά μια εικόνα ενός μικρού μεγέθους γειτονικού γαλαξία, δορυφόρου του δικού μας, από μια περιοχή του Μέγα Νέφους του Μαγγελάνου. 

H πρόσφατη δοκιμαστική εικόνα που τράβηξε το Webb συγκρίθηκε με μια εικόνα που είχε καταγράψει προηγουμένως το διαστημικό τηλεσκόπιό Spitzer από την ίδια περιοχή, αποδεικνύοντας τη βελτιωμένη ευκρίνεια με την οποία το Webb μπορεί να δει τον υπέρυθρο ουρανό. Να σημειωθεί πως το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer είχε εκτοξευτεί πριν από σχεδόν 20 χρόνια, φέρει έναν καθρέπτη 8 φορές μικρότερο σε διάμετρο και όργανα παλαιότερης τεχνολογίας. Η διακριτική ικανότητα του James Webb θα είναι σχεδόν 10 φορές καλύτερη και οι επιστήμονες θα μπορέσουν να δουν αντικείμενα έως και 100 φορές πιο μικρά.

Με τηλεσκόπια της NASA η μελέτη της Μαύρης Τρύπας του Milky Way

Η Event Horizon Telescope Collaboration την περασμένη εβδομάδα έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη εικόνα της υπερμεγέθους μαύρης τρύπας στην περιοχή γνωστή ως Τοξότης Α*, που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας, σε απόσταση 27 χιλιάδων ετών φωτός. Το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (Εvent Horizon Telescope) χρησιμοποιώντας δεδομένα από ένα παγκόσμιο δίκτυο τηλεσκοπίων και παρατηρήσεις από το Chandra X-ray Observatory της NASA, το NuSTAR και το Swift Observatory επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά τη θεωρία Γενικής Σχετικότητας του Αϊνστάιν. Οι ερευνητές έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστροφυσικής "The Astrophysical Journal Letters".

Οι αστροναύτες της αποστολής SpaceX Crew-3 επέστρεψαν στη Γη και έδωσαν συνέντευξη

Οι αστροναύτες της αποστολής SpaceX Crew-3 της NASA μίλησαν για την παραμονή τους στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στις 11 Μαΐου. Οι Kayla Barron, Raja Chari και Tom Marshburn της NASA, μαζί με τον Matthias Maurer της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας πέρασαν 175 ημέρες στον σταθμό διεξάγοντας έρευνα για τη μικροβαρύτητα. Στις 6 Μαΐου και μετά την αποδέσμευση της κάψουλας Crew Dragon από τον ISS νωρίς το πρωί το πλήρωμα πέρασε από την ατμόσφαιρα της Γης πριν προσγειωθεί με αλεξίπτωτα στα ανοικτά των ακτών της Φλόριντα.

Οι αστροναύτες είχαν εκτοξευτεί στο διάστημα με τη Crew Dragon τον Νοέμβριο του 2021. Από τότε που αγκυροβόλησαν στον ISS, έζησαν και εργάστηκαν σε ένα εργαστήριο σε τροχιά, πραγματοποιώντας επιστημονικά πειράματα και εργασίες συντήρησης του σταθμού. «Ήταν μια εντυπωσιακή εμπειρία και μια απίστευτη τιμή για μένα να εκπροσωπήσω την ομάδα και την οικογένεια της NASA σε αυτόν τον ρόλο. Μας δόθηκε η δυνατότητα να ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μας ως πλήρωμα μέσα από αυτή την αποστολή και να υποστηρίξουμε πραγματικά ο ένας τον άλλον, ώστε να μπορέσουμε να την εκπληρώσουμε», σχολίασε η Kayla Barron, αστροναύτης της NASA

Το InSight της NASA καταγράφει ισχυρό σεισμό στον Άρη

Το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA ανακοίνωσε στα τέλη της περασμένης βδομάδας ότι το στατικό ρομποτικό γεωλογικό εργαστήριο InSight ανίχνευσε στον Άρη τον μεγαλύτερο μέχρι σήμερα σεισμό που έχει παρατηρηθεί ποτέ σε έναν άλλο πλανήτη. Ο σεισμός μεγέθους 5 βαθμών σημειώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, στις 4 Μαΐου και ήταν ο μεγαλύτερος μέχρι στιγμής που έχει καταγραφεί στον κόκκινο πλανήτη, αφού ο προηγούμενος που σημειώθηκε στις 25 Αυγούστου 2021 ήταν μεγέθους 4,2 βαθμών. Ένας σεισμός μεγέθους 5 είναι συγκρίσιμος με έναν σεισμό μεσαίου μεγέθους στη Γη, αλλά είναι κοντά στο ανώτατο όριο αυτού που οι επιστήμονες ήλπιζαν να δουν στον Άρη κατά τη διάρκεια της αποστολής του InSight.

Καλλιέργεια φυτών στο σεληνιακό έδαφος με χρηματοδότηση της NASA 

Για πρώτη φορά, οι ερευνητές καλλιέργησαν το ανθεκτικό και καλά μελετημένο φυτό Arabidopsis thaliana σε δείγματα σεληνιακού ρεγόλιθου, φτωχού σε θρεπτικά συστατικά, που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια αποστολών του Apollo στο φεγγάρι. Το φυτό είναι συγγενές με το σινάπι, το μπρόκολο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Αυτή η μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από τη NASA θα μπορούσε να ανοίξει δρόμο στους αστροναύτες να καλλιεργήσουν στο μέλλον, στη Σελήνη και αλλού στα βάθη του Διαστήματος, περισσότερα φυτά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Η μελέτη που περιγράφει λεπτομερώς το πείραμα των φυτών δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη στο περιοδικό Communications Biology.

Η NASA επιβεβαιώνει ότι η ηφαιστειακή έκρηξη του Τόνγκα «ακούστηκε» στο διάστημα

Τα δεδομένα από το διαστημόπλοιο ICON  (Ionospheric Connection Explorer)  της NASA που βρίσκεται στο διάστημα από το 2019 με αποστολή τη μελέτη μιας περιοχής της οποίας οι μεταβολές μπορούν να επηρεάσουν τηλεπικοινωνίες, κινήσεις δορυφόρων κ.α. βοήθησαν τους ερευνητές να επιβεβαιώσουν ότι οι κραδασμοί της ηφαιστειακής έκρηξης στο νησί Hunga Tonga-Hunga Ha'apai του Νότιου Ειρηνικού τον Ιανουάριο του 2022, έφτασαν στην πραγματικότητα πέρα ​​από τη Γη, στο διάστημα. Τα δεδομένα δείχνουν ότι τις ώρες μετά την έκρηξη, που ήταν μια από τις πιο ισχυρές στη γη εδώ και δεκαετίες, άνεμοι με ταχύτητα τυφώνα και ασυνήθιστα ηλεκτρικά ρεύματα σχηματίστηκαν στην ιονόσφαιρα, που είναι το ανώτερο ηλεκτρικά φορτισμένο ατμοσφαιρικό στρώμα της Γης.

#NASA #ΜΑΥΡΗ_ΤΡΥΠΑ #ΔΙΑΣΤΗΜΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/v0Fx6J3
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->