Κολπική μαρμαρυγή και Long Covid: Ποια συμπτώματα χτυπούν καμπανάκι για να επισκεφτείτε το γιατρό

Κολπική μαρμαρυγή και Long Covid: Ποια συμπτώματα χτυπούν καμπανάκι για να επισκεφτείτε το γιατρό

Ποια συμπτώματα της Long Covid, μετά τη νόσηση με κορονοϊό να προσέξετε και πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον καρδιολόγο σας.

Ο Χρήστος Καλλιάνος, καρδιολόγος – ηλεκτροφυσιολόγος και ο Νίκος Σπυρίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ μίλησαν στην ΕΡΤ για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού με αφορμή των χαλάρωση των μέτρων και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία χωρίς self test.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει όλα τα είδη των αρρυθμιών στην καρδιά, τόσο κατά τη διάρκεια της νοσηλείας όσο και μετά την ανάρρωση.

«Ένα 10% πρώτης εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής οφείλονται στον κορονοϊό και ένα 30% αυξημένης επίπτωσης σε ασθενείς με ιστορικό κολπικής μαρμαρυγής. Εξαρτάται την ανοσολογική απόκριση κάθε ασθενή. Σπανίως μπορεί να συμβεί και σε φυσιολογικές καρδιές», εξήγησε ο ίδιος στην εκπομπή «Από τις Έξι»

Ο καρδιολόγος πρόσθεσε ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός, ωστόσο καλό είναι οι ασθενείς να επισκεφθούν τον καρδιολόγο τους, εάν εμφανίσουν ένα ή περισσότερα χαρακτηριστικά συμπτώματα μετά από τη νόσηση.

Τα συμπτώματα αυτά είναι:

  • Αίσθημα παλμών
  • Δύσπνοια
  • Άτυπα θωρακικά συμπτώματα

Από την πλευρά του και ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ, Νίκος Σπυρίδης, επισήμανε ότι χρειάζεται προσοχή στο θέμα της ατομικής υγιεινής καθώς τώρα όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι βρισκόμαστε σε φθίνουσα πορεία.

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα άτομα που έχουν ήδη περάσει κορονοϊό θα έχουν κίνδυνο να μολυνθούν ξανά αφού παρέλθει ένα τρίμηνο, μετά τη νόσηση.

«Τα αντισώματα δείχνουν ένα μεγάλο peak (κορύφωση) μετά τη νόσηση, ανάλογα με την ανοσολογική κατάσταση του καθενός. Μετά το τρίμηνο υπάρχουν πολλές πιθανότητες να ξανακολλήσει κάποιος», είπε.

Παράλληλα σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι μαθητές επέστρεψαν στα σχολεία δίχως self test εξήγησε ότι οφείλεται ότι πλέον δεν μας προβληματίζει η διασπορά στις σχολικές τάξεις.

«Επειδή στην τάξη τα πιο πολλά παιδιά μπορεί να βγουν θετικά, χωρίς συμπτώματα, πλέον η λογική είναι ότι πλέον έχουμε μια κατάσταση που θυμίζει ιό της γρίπης: μία εσωτερική μετάδοση χωρίς έξαρση συμπτωμάτων και χωρίς νοσηλείες στα σχολεία», δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Σπυρίδης.

Εξηγώντας την αλλαγή στην διαχείριση της πανδημίας ο παιδίατρος σχολίασε ότι «είμαστε χαμηλά σε κρούσματα και μπορούμε να χαλαρώσουμε».

Όσον αφορά το πώς συμπεριφερόμαστε, παρά τη χαλάρωση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, επισήμανε ότι όταν είμαστε κοντά σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες όπως είναι οι ηλικιωμένοι ή κάποιο παιδί με πρόβλημα υγείας πρέπει να φοράμε μάσκα, να έχουμε καθαρά χέρια και να γίνεται αερισμός χώρων.



from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/dNRm3GD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη