Όμιλος Φίλων Δάσους Λαμίας: Πεζοπορία στο Πλατανόδασος Μεξιατών με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000

Πεζοπορία στο Πλατανόδασος Μεξιατών με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 γιορτάζεται στις 21 Μαΐου, και για τον εορτασμό για τα 30 χρόνια από τη δημιουργία του ευρωπαϊκoύ οικολογικού Δικτύου Natura 2000, η Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας και ο Όμιλός Φίλων του Δάσους κάλεσαν μέλη και φίλους σε μια πεζοπορία που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22 Μαΐου, αυτή τη φορά στο Πλατανόδασος Μεξιατών. 

Πραγματοποιήθηκε μια κυκλική πεζοπορική διαδρομή στο πανέμορφο Πλατανόδασος Μεξιατών ξεκινώντας από το χωριό Μεξιάτες με κατάληξη στις πηγές Κεφαλόβρυσο των Μεξιατών. Το χωριό Μεξιάτες ανήκει στο νομό Φθιώτιδας και βρίσκεται στην κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού, στους πρόποδες της βόρειας πλευράς της Οίτης. Φημίζεται για το πράσινο που διαθέτει και τις πολλές πηγές που συναντά ο επισκέπτης. 

Αν και ήταν μια αρκετά ζεστή μέρα, περπατήσαμε στο Πλατανόδασος Μεξιατών, έναν πανέμορφο τόπο, φυσικό οικότοπο με σημαντική σημασία για την βιοποικιλότητα αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής. Είναι κάτι μοναδικό το παραποτάμιο αυτό πλατανόδασος και κοινή επιθυμια όλων μας είναι να τεθεί σε καθεστώς "ειδικής προστασίας" για να προφυλαχθεί αλλά και να αποτελέσει πόλο έλξης και ανάπτυξης της περιοχής.

Δυστυχώς δεν έλειπαν τα κάθε λογής σκουπίδια στο πλατανόδασος (μαλλί απο το κούρεμα προβάτων, έπιπλα και κάθε λογής πλαστικό) αλλά και σημάδια παράνομης υλοτομίας που δυστυχώς με το υπάρχον καθεστώς υποβαθμίζει το πανέμορφο δάσος.

Η υπεύθυνη της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας κ. Σταμέλου Αύρα μίλησέ για την συγκρότηση και τους στόχους του νέου Φορέα αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000. Η Πρόεδρος του ΟΜΦΙΔΑΣ κ. Ραγκου Πόλυ αναφέρθηκε στο δυσμενές καθεστώς προστασίας του περιβάλλοντος γενικώς λόγω των μνημονιακών δεσμεύσεων, στις απειλές του οικοσυστήματος της περιοχής και την ανάγκη ενίσχυσης του νέου Φορέα με προσωπικο  και μέσα, για να έχει ουσιαστικό αποτελέσματα στην προστασία και ανάπτυξη της περιοχής μας. Τον λόγο πήραν και αρκετοί συμμετέχοντες με ερωτήσεις και με ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις για την αποτελεσματική προστασία του πλατανόδασους. 

Το πλατανόδασος Μεξιατών είναι ένα από τα ιστορικότερα, ομορφότερα και πλουσιότερα σε βλάστηση δάση σε όλη την Ελλάδα. Απέχει από το χωριό περίπου 800 μέτρα με χωματόδρομο και από τη μία πλευρά του ακουμπάει με ανάχωμα στο Σπερχειό ποταμό. Υπάρχουν περίπου 1.000 στρέμματα δάσους με 17 είδη δέντρων. Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής χαρακτηρίζεται από πλούσια χλωρίδα και πανίδα, καθώς και από μεγάλη ποικιλία τοπίων και οικοσυστημάτων, χερσαίων, υγροτοπικών, παράκτιων και θαλάσσιων. Η διαδρομή καταλήγει στην πηγή Κεφαλόβρυσο, μια περιοχή με πολλά θεόρατα πλατάνια και πηγές με τρεχούμενο παγωμένο νερό. Βρίσκεται μέσα στο χωριό και έχει αναπλαστεί σε πάρκο αναψυχής. Δυστυχώς στο πάρκο δεν υπάρχουν κάδοι σκουπιδιών και παρατηρήσαμε σωρούς σκουπιδιών από χρήστες του πάρκου. Η φροντίδα και η διατήρηση του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν τα είδη αυτά θα πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα όλων μας. Γι’ αυτό περπατάμε, γνωρίζουμε, αγαπάμε τις ομορφιές του τόπου μας και προσπαθούμε για την ανάδειξη και προστασία τους.

Ευχαριστούμε όλα τα μέλη του προσωπικού της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας για τη συνεργασία τους και τις καλές πρακτικές τους, που δείχνουν ότι πραγματικά αγαπάνε αυτό που κάνουν και είμαστε έτοιμοι για νέες συνεργασίες και δραστηριότητες.














Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη