ΣΥΡΙΖΑ Φθιώτιδας: Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προχωρήσει στην απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΣΥΡΙΖΑ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

Ο σεβασμός της αρχής της διάκρισης των εξουσιών, νομοθετικής- εκτελεστικής - δικαστικής, διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος.

Δυστυχώς αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση που κυβέρνηση στη χώρα είναι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία δίνει γη και ύδωρ στην «4η εξουσία» , αυτή της αγοράς, ενστερνιζόμενη ακράδαντα τις πεποιθήσεις της.  

Η (ν)τροπολογία - σκάνδαλο για τη ΛΑΡΚΟ, η οποία συζητείται σήμερα στο κοινοβούλιο και  κατατέθηκε μεσάνυχτα της Παρασκευής από τον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αποδεικνύει περίτρανα ότι η κυβέρνηση, δηλαδή η εκτελεστική εξουσία - γράφει στα παλιά της παπούτσια τη δικαιοσύνη. 

Η επιμονή της Ν.Δ για ιδιωτικοποιήσεις και η πιστή υπακοή της στα κελεύσματα των μονοπωλίων οδήγησε τον Φεβρουάριο του 2020 στον επαίσχυντο νόμο, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους κ. Σταϊκούρα και Χατζιδάκη και ψηφίστηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ και μόνο, και στέλνει σε μαζική απόλυση όλους τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ, της μοναδικής εταιρείας παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία κάτω από τις δεδομένες συνθήκες θα μπορούσε όχι μόνο να σωθεί αλλά και να αναβαθμίσει το ρόλο της στο παγκόσμιο σκηνικό αλλά και στο ισοζύγιο των συναλλαγών της χώρας. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφού επί δύο χρόνια απαξίωσε πλήρως το εργοστάσιο και τις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις της εταιρείας, έκοψε μισθούς, δώρα και επιδόματα, προχωρά τώρα στην μαζική απόλυση των εργαζομένων. Από το 2020 οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε συνεχή, ανυποχώρητο και μεγάλο αγώνα κατά της πώλησης της επιχείρησης και της απόλυσης των εργαζομένων.

Σήμερα, τρεις μέρες πριν εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα των εργαζομένων στο δικαστήριο  η κυβέρνηση  με την τροπολογία της η οποία συζητείται σήμερα  μαζί με το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δημιουργεί τετελεσμένα σε βάρος τόσο των υπερχιλίων εργαζόμενων αλλά και της δικαιοσύνης,.

Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προχωρήσει στην απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στον προσδιορισμό των αποζημιώσεών τους που θα καλυφθούν από το Δημόσιο ( εδώ λεφτά υπάρχουν!!), τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση, με δαπάνες οι οποίες και πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο!!, την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους !!, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία, με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».

Το σχέδιο αυτό έχει εξ αρχής απορριφθεί από τους εργαζόμενους, που γι’ αυτό άλλωστε έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ έχουν καταθέσει προτάσεις για ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. 

Το κυβερνητικό σχέδιο μαζικής απόλυσης επανέρχεται τώρα τελεσιγραφικά, τόσο ως κυνικός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους, όσο και ως εξαπάτηση του δικαστηρίου, που την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιουνίου θα βρεθεί προ τετελεσμένων, εφόσον η τροπολογία θα έχει ψηφιστεί. 

Η Φθιώτιδα της μεγάλης ανεργίας και της υπανάπτυξης έχει την τιμητική της στο σχέδιο αυτό καθώς οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το ξεσπίτωμα αρκετών απ’ αυτούς επηρεάζει όλη την τοπική κοινωνία και οικονομία κυρίως στη Φθιώτιδα, αλλά και τους γειτονικούς Νομούς. 

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν επειδή «Το νομοσχέδιο σταματά κάθε δραστηριότητα λειτουργίας. Προωθεί άμεσα την απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις εργολαβίες, δεκάδων αυτοαπασχολουμένων αυτοκινητιστών και μικροεργολάβων έργου, δεκάδων εργαζομένων στα εργοστάσια αμμοβολής. Οδηγεί σε πέντε μήνες το πολύ και τον τελευταίο εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ από την άμεση αεργία, στην μακροχρόνια ανεργία, κλέβει τον μόχθο μιας ζωής και μαραζώνει τον τόπο μας».

Η ΛΑΡΚΟ είναι το αντιπροσωπευτικότερο παράδειγμα της Ελλάδας που οραματίζεται ο κ. Μητσοτάκης.  Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι το όραμά της για τη χώρα είναι οι απολύσεις, η απαξίωση και η φτωχοποίηση της κοινωνίας, προς το συμφέρον των λίγων.  

Η Ν.Ε Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία καταγγέλλει τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις, καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει έστω την τελευταία στιγμή την απαράδεκτη τροπολογία που οδηγεί σε μαζική απόλυση τους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ.  Δηλώνουμε για άλλη μία φορά την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ. Είναι και δικός μας αγώνας.   

Ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει πως θα πάει σε εκλογές στο τέλος της τετραετίας. ΄Ένα είναι σίγουρο.  Όσο παραμένουν  στην κυβέρνηση, όλα θα χειροτερεύουν.  Μία υπηρεσία και μόνη έχουν να προσφέρουν στον τόπο. Να πάνε όσο ποιο σύντομα γίνεται σε εκλογές.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη