-->

ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών ως 600 ευρώ για χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους

ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών ως 600 ευρώ για χιλιάδες τραπεζοϋπαλλήλους

Μέχρι τέλος του μήνα θα επιστρέψει ο e-ΕΦΚΑ σε 25.000 τραπεζοϋπαλλήλους τις διπλές εισφορές που παρακρατήθηκαν το διάστημα από 1.1.2017 έως 31.1.2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα υπάρξει επικοινωνία μεταξύ ΕΦΚΑ και διοίκησεων τραπεζών προκειμένου να υποβάλλουν εκ νέου ΑΠΔ με τα ορθά ποσά εισφορών που πρέπει να παρακρατηθούν. Στη συνέχεια τα ποσά θα δοθούν πίσω στους εργαζομενους αφού γίνει εκκαθάριση.

Ειδικότερα οι τράπεζες παρακρατούσαν διπλάσιες εισφορές υπέρ του κλάδου υγείας παρερμηνεύοντας τον νόμο.

Το θέμα αφορά 25.000 τραπεζοϋπαλλήλους από όλες τις τράπεζες εκ των οποίων οι 6.000 είναι εργαζόμενοι της Alpha Bank και διεκδικούν από 300 ως 600 ευρώ από τις διπλές εισφορές υπέρ υγείας που τους παρακρατήθηκαν.

Ο δικηγόρος των τραπεζοϋπαλλήλων Γιάννης Καρούζος αναφέρει ότι θα προχωρήσουν σε νομικές ενέργειες για την αναζήτηση ευθυνών και θα ασκήσουν όλα τα ενδικα μέσα σε στελέχη του e-ΕΦΚΑ για να δικαιωθούν ενώ θα ζητήσουν και παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη.

Στο μεταξύ εντολή να υποβληθεί μήνυση κατά του ΕΦΚΑ για παράνομες πράξεις και παραλείψεις έδωσε ο σύλλογος προσωπικού Alpha Bank στη νομική υπηρεσία του, υποστηρίζοντας ότι ο ΕΦΚΑ αρνείται την επιστροφή των χρημάτων που αναλογούν σε παράνομη παρακράτηση από 1.1.2017 έως 31.1.2020 ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του κλάδου υγείας (πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ και πρώην ΤΑΠΕΤΕ) σε ποσοστό 0,85% μηνιαίοι αντί 0,40%.

Η εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών ισχύει με βάση τον νόμο 4387 2016, γνωστό και ως νόμο Κατρούγκαλου, όμως όπως καταγγέλλει ο σύλλογος προσωπικού της Alpha Bank, παρά την έκδοση και σχετικής εγκυκλίου τον Μάρτιο του 2020 (εγκύκλιος No 11) ο ΕΦΚΑ αρνείται να επιστρέψει στους ασφαλισμένους αναδρομικά χρήματα. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχες καταγγελίες έχουν κάνει και άλλοι σύλλογοι εργαζομένων. Ήδη και ο σύλλογος εργαζομένων της Τράπεζας Eurobank Ergasias απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία στις 3 Μαΐου, με την οποία καλούσε τον ΕΦΚΑ να προβεί σε όλες τις επιβαλλόμενες ενέργειες για την επιστροφή αναδρομικών σε όλους τους δικαιούχους τραπεζοϋπαλλήλους που παράνομα παρακρατήθηκαν.

Οι εργαζόμενοι στην Alpha Bank ζητούν από τον Ιούλιο 2021, με εξώδικες προσκλήσεις, προσφυγές στον Συνήγορο του Πολίτη, καθώς και προσφυγές στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, την επιστροφή των χρημάτων που αναλογούν στο επιπλέον ποσό που παρακρατήθηκε από τους ασφαλισμένους του ΤΑΥΤΕΚΩ για τις παροχές σε είδος, καθώς οι εισφορές είχαν μειωθεί από 0,85% μηνιαίως σε 0,40%.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τον Νοέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συλλόγου με υποδιοικητή του ΕΦΚΑ και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Στη συνάντηση αναγνωρίσθηκε πλήρως το δίκαιο του αιτήματος και υπήρξε δέσμευση πως εντός 15 ημερών θα γνωστοποιηθεί ο τρόπος επιστροφής των χρημάτων. Στις 29 Νοεμβρίου 2021, η διοίκηση του ΕΦΚΑ τους ανακοίνωσε ότι για την άμεση επιστροφή θα απευθυνθούν στις τράπεζες προκειμένου να αντληθούν στοιχεία για τους δικαιούχους και στις 31 Ιανουαρίου 2022 ενημερώθηκαν ότι ο ΕΦΚΑ έλαβε όλα τα στοιχεία από τις τράπεζες και βρίσκονται πλέον στην τελική ευθεία για την οριστική επίλυση της διαφοράς.

#ΕΦΚΑ #ΤΡΑΠΕΖΟΥΠΑΛΛΗΛΟΙ #ΕΙΣΦΟΡΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/veNMWOU
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->