-->

Νέες οδηγίες για την αποφυγή διασποράς της ευλογιάς των πιθήκων σε φεστιβάλ και καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Νέες οδηγίες για την αποφυγή διασποράς της ευλογιάς των πιθήκων σε φεστιβάλ και καλοκαιρινές εκδηλώσεις

Νέες οδηγίες για την αποφυγή διασποράς της ευλογιάς των πιθήκων εξέδωσε, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Μέσω νέας έκθεσης δίνουν συμβουλές στους διοργανωτές των καλοκαιρινών εκδηλώσεων για την αποφυγή της διασποράς της νόσου, σύμφωνα με το news4health.gr.

Επειδή καταγράφονται πάνω από 1.800 επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε όλο τον κόσμο -με την πλειοψηφία αυτών να εντοπίζεται στην Ευρώπη ενώ την ίδια ώρα οι καλοκαιρινές δημόσιες εκδηλώσεις προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών, ΠΟΥ και CDC συνέταξαν έκθεση με οδηγίες ενάντια στην εξάπλωση της νόσου της ευλογιάς των πιθήκων στην προσπάθειά τους να αποφευχθούν τα χειρότερα, καθώς η μεγαλύτερη διασπορά της νόσου σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες συνέβη -μεταξύ άλλων- και κατά τη διάρκεια μεγάλων φεστιβαλικών διοργανώσεων.

Εκτός από τα δεκάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Ισπανία μόνο σε μία σάουνα για ομοφυλόφιλους άνδρες, και στο Βέλγιο -στο φεστιβάλ φετίχ στην Αμβέρσα Darklands Festival– υπήρξε γενικά διασπορά της νόσου. «Έχουμε βάσιμες υποψίες πως ο ιός της ευλογιάς των πιθήκων έχει μεταφερθεί από επισκέπτες που προέρχονται από το εξωτερικό -μετά τα πρόσφατα κρούσματα- σε άλλες χώρες», γνωστοποίησε το φεστιβάλ στον επίσημο ιστότοπό του.

Ο Δρ Χανς Κλούγκε, περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη, δήλωσε από την πλευρά του πριν από λίγες ημέρες την ανησυχία του για το καλοκαίρι λόγω των φεστιβάλ και των δραστηριοτήτων στα οποία συμμετέχουν οι άνθρωποι.

«Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος για την Ευρώπη. Καθώς εισερχόμαστε στην καλοκαιρινή περίοδο στην περιοχή της Ευρώπης, με μαζικές συγκεντρώσεις, φεστιβάλ και πάρτι, ανησυχώ ότι η μετάδοση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, καθώς τα κρούσματα που εντοπίζονται επί του παρόντος είναι μεταξύ εκείνων που επιδίδονται σε σεξουαλική δραστηριότητα και τα συμπτώματα είναι άγνωστα σε πολλούς», ανέφερε.

«Κλειδί» η επικοινωνία των διοργανωτών με τις υγειονομικές αρχές

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ECDC η επικοινωνία σχετικά με τον κίνδυνο που υπάρχει, η δυνατότητα επικοινωνίας είναι πολύ σημαντική για τον έλεγχο της διασποράς μετά την εκδήλωση -σύμφωνα με τους ειδικούς- και θα πρέπει να εστιάζεται στην ανάγκη των δυνητικά μολυσμένων ατόμων να επικοινωνήσουν με τους παρόχους υγειονομικής και κοινωνικής φροντίδας, εάν στη συνέχεια εμφανιστούν συμπτώματα.

Η διευθύντρια του ECDC Άντρια Άμμον τόνισε πως κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν οι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη ταξιδεύουν και διασκεδάζουν περισσότερο, όμως, θα πρέπει να μην παραλείπουν, όπως είπε, να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα:

«Σύμφωνα με τις οδηγίες που εξέδωσε ο Οργανισμός μας, θα πρέπει οι εθνικές υγειονομικές αρχές να συνεργαστούν με τους διοργανωτές εκδηλώσεων, ώστε να διασφαλιστεί πως οι άνθρωποι γνωρίζουν τους κινδύνους και τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων. Εάν έχετε εξανθήματα, έλκη ή φουσκάλες οπουδήποτε στο σώμα σας ή πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, σας συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να μιλήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης και να εξεταστείτε για την ευλογιά των πιθήκων. Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων και να μάθετε ότι είστε καλά, σας προτρέπουμε να διακόψετε τις επισκέψεις σε συγκεντρώσεις, χώρους ή εκδηλώσεις και να αποφύγετε τις στενές επαφές», ανέφερε συγκεκριμένα.

Οι οδηγίες των ειδικών προτείνουν στις εκδηλώσεις να υπάρχει αποστολή μηνυμάτων πρόληψης και οδηγίες για τις καλές πρακτικές δημόσιας υγείας. Επίσης, οι διοργανωτές θα πρέπει να διασφαλίσουν την ανάρτηση μηνυμάτων με τους πιθανούς κινδύνους στους ιστότοπους τους και στους λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, Παράλληλα θα πρέπει να διασφαλίζουν και την τακτική καθαριότητα στις εγκαταστάσεις τους.

Το ECDC δημοσίευσε επίσης το Navigating monkeypox: Εκτιμήσεις για ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, και άλλους άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες, εγχειρίδιο οδηγιών που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με διάφορες κοινωνικές οργανώσεις.

Αν και αυτές οι πληροφορίες απευθύνονται στην ομάδα που έχει πληγεί περισσότερο από την τρέχουσα επιδημία, δηλαδή προς τους ομοφυλόφιλους και αμφιφυλόφιλους άνδρες, πρέπει να επισημάνουμε ότι ισχύουν για οποιονδήποτε ενδέχεται να εκτεθεί σε μόλυνση από την ευλογιά των πιθήκων, μέσω του σεξ.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα την Επιτροπή Αντιμετώπισης Επειγόντων Περιστατικών για να εξετάσει εάν η έξαρση της ευλογιάς των πιθήκων συνιστά μια κατάσταση πλέον «έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, διεθνούς ενδιαφέροντος». Η επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη, 23 Ιουνίου.Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε πάντως πως ο ιός συμπεριφέρεται «ασυνήθιστα» καθώς επηρεάζονται πολλές χώρες και είναι αναγκαία η διεθνής συνεργασία ώστε να δοθεί μια συντονισμένη απάντηση.

Σχεδόν 110.000 εμβολίων αγοράζει η ΕΕ μέσω κεντρικής προμήθειας

Την ίδια ώρα, τη συμφωνία της ΕΕ για αγορά 110.000 εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων ανακοίνωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου προσερχόμενη χθες 14/6 στο Συμβούλιο των αρμόδιων υπουργών στο Λουξεμβούργο.

«Σήμερα θα υπογράψω συμφωνία για αγορά 110.000 εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων για να μπορούν να εφοδιαστούν τα κράτη-μέλη, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν στα τέλη Ιουνίου», σημείωσε η κ. Κυριακίδου κάνοντας λόγο για περίπου 900 κρούσματα στην ΕΕ και 1.400 παγκοσμίως μέχρι τώρα. Επίσης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών ενώ, όσον αφορά στην πανδημία του κορονοϊού, επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί θα εξετάσουν στο σημερινό συμβούλιο τις εκστρατείες «για τους ερχόμενους μήνες, το φθινόπωρο και το χειμώνα».

Επιπροσθέτως υπογράμμισε την ανάγκη διαβεβαίωσης ότι υπάρχουν τα απαραίτητα εμβόλια. Τέλος, η Επίτροπος Υγείας ανέφερε ότι χρειάζεται παγκόσμια στρατηγική για την υγεία έτσι ώστε να είναι δυνατή η από κοινού αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Όπως εξήγησε η ίδια, η είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ προχωρά σε εξαγορά εμβολίων μέσω κοινής κεντρικής προμήθειας, γεγονός το οποίο δείχνει ότι ο φορέας #HERA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών Υγείας) μπορεί να ανταποκριθεί αποφασιστικά στις υγειονομικές απειλές.

#ΠΟΥ #ΕΥΛΟΓΙΑ_ΤΩΝ_ΠΙΘΗΚΩΝ #ΟΔΗΓΙΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/pPTAOBk
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->