Ευλογιά των πιθήκων: Οι σεξουαλικές επαφές πιθανή αιτία μετάδοσης του ιού

Ευλογιά των πιθήκων: Οι σεξουαλικές επαφές πιθανή αιτία μετάδοσης του ιού

Δύο μικρές μελέτες σε ΗΠΑ, έφεραν τα πάνω-κάτω σχετικά με τους άνδρες ασθενείς της ευλογιάς των πιθήκων, οι οποίες δείχνουν υποψίες ότι η ασθένεια μπορεί να μεταδίδεται και μέσω της σεξουαλικής οδού.

 

Ο ιός που προκαλεί ευλογιά των πιθήκων είναι γνωστό ότι μεταδίδεται από την επαφή με τις δερματικές αλλοιώσεις των ασθενών, τα σεντόνια και τις πετσέτες που χρησιμοποίησαν, καθώς και από μεγάλα αναπνευστικά σωματίδια στα οποία μπορεί κανείς να εκτεθεί με τη σωματική επαφή. Ωστόσο είναι πιθανό οι άνδρες ασθενείς να φέρουν γενετικό υλικό του ιού στο σπέρμα.

Πολλά από τα κρούσματα της πρωτοφανούς επιδημίας σε Ευρώπη και Βόρεια Αμερική αφορούν σεξουαλικούς παρτενέρ που είχαν τέτοιες στενές επαφές. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει αποδειχθεί μετάδοση μέσω της ίδιας της σεξουαλικής επαφής, δηλαδή μέσω του σπέρματος, των εκκρίσεων του κόλπου ή άλλων σωματικών υγρών, όπως συμβαίνει με σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες όπως ο HIV, τα χλαμύδια και η σύφιλη.

Οι πρώτες ενδείξεις για πιθανή παρουσία του ιού στο σπέρμα ήρθαν στις 2 Ιουνίου από προδημοσίευση μελέτης του Ινστιτούτου «Σπαλαντζάνι» της Ρώμης, η οποία ανίχνευσε DNA του ιού στο σπέρμα τεσσάρων ασθενών. Έκτοτε, γενετικό υλικό του ιού έχει βρεθεί σε έξι από τους επτά ασθενείς που εξετάστηκαν και οι ερευνητές υποβάλλουν τώρα τα ευρήματα για ανεξάρτητο έλεγχο και δημοσίευση.

Σε τουλάχιστον μία περίπτωση ο ιός που βρέθηκε στο σπέρμα φαίνεται πως ήταν ικανός να προσβάλλει άλλα άτομα και να πολλαπλασιαστεί, εκτιμά η ερευνητική ομάδα.

Ωστόσο η μελέτη δεν προσφέρει επαρκείς ενδείξεις ότι ο ιός έχει αλλάξει και μπορεί πλέον να μεταδίδεται και μέσω του σεξ, δήλωσε στο Reuters ο διευθυντής του ινστιτούτου Φρανσέσκ Βάια.

«Παρόλα αυτά […] η παρουσία μολυσματικού ιού στο σπέρμα είναι παράγοντας που γέρνει τη ζυγαριά υπέρ της υπόθεσης ότι η σεξουαλική μετάδοση είναι ένας από τους τρόπους μετάδοσης του ιού» είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ενημερωθεί για τα ευρήματα.

Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν άνδρες 

Περισσότερα από 1.300 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν αναφερθεί από τον Μάιο σε περίπου 30 χώρες εκτός Αφρικής, οι περισσότερες στην Ευρώπη. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

Σε μια άλλη μελέτη που παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, ερευνητές στη Γερμανία ανιχνεύουν DNA του ιού σε δύο ασθενείς.

Ωστόσο η ανίχνευση γενετικού υλικού δεν συνεπάγεται αυτόματα την παρουσία μολυσματικών ιικών σωματιδίων, τόνισε στο Reuters ο Κάρλος Μαλουκέρ ντε Μότες του Πανεπιστημίου του Σάρεϊ, ειδικός στην οικογένεια ιών όπου ανήκει η ευλογιά των πιθήκων.

Παραμένει λοιπόν ασαφές αν η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί από το σπέρμα, συμφώνησε ο Ενρίκο Μπούτσι, βιολόγος του Πανεπιστημίου Τεμπλ στην Φιλαδέλφεια. «Αυτή είναι η υποψία και είναι πολύ πιθανό να ισχύει» είπε. «Υπάρχει όμως έλλειψη επίσημων ενδείξεων, οι οποίες θα γίνουν διαθέσιμες με περαιτέρω πειράματα στο εργαστήριο».

#ΕΥΛΟΓΙΑ_ΤΩΝ_ΠΙΘΗΚΩΝ #ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ #ΕΠΑΦΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/KcOS3EW
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη