Ρήτρα αναπροσαρμογής: Τι θα κριθεί δικαστικά τις επόμενες ημέρες, προστατεύονται ήδη όσοι έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο

Eurokinissi

Πανηγυρισμοί και ικανοποίηση διακατέχουν ενώσεις και νομικούς που προσέφυγαν κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής στα δικαστήρια της χώρας. Με το άκουσμα της απόφασης για την προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου χαμόγελα σκόρπισαν σε καταναλωτές αλλά και σε όσους τους κάλεσαν να προσφύγουν κατά της καθολικά αποδεκτής ανυπόφορης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ρήτρα αναπροσαρμογής που έχει επιβληθεί στους λογαριασμούς ρεύματος. Τι πραγματικά όμως σημαίνει η απόφαση αυτή, δικαιολογεί την ευφορία; 

Δεκτή έκανε εν μέρει το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τη χορήγηση προσωρινής διαταγής που ζήτησαν καταναλωτικές οργανώσεις και απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Στο νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές.

Τι πραγματικά σημαίνει η απόφαση του πρωτοδικείου. Πρέπει να χαμογελούν από τώρα οι καταναλωτές ότι τα ελληνικά δικαστήρια θα λάβουν αποφάσεις που θα μετατρέψουν το χαμόγελο σε επιστροφή χρημάτων ή ακόμη και απαλλαγή από χρέη που συσσωρεύονται από την κοινώς ομολογούμενή αβάσταχτή ρήτρα αναπροσαρμογής που ταλανίζει τους οικογενειακούς και επιχειρηματικούς προϋπολογισμούς;

Πρώτη παρατήρηση και η πιο ουσιαστική, είναι ότι η απόφαση προστατεύει από τις αποκοπές ρεύματος μόνον τους ευάλωτους. Άρα ο διακόπτης από τα συνεργία του ΔΕΔΔΗΕ θα κατεβαίνει σε όσους εντάσσονται στις ήδη θεσμοθετημένες και νομοθετημένες κατηγορίες καταναλωτών. 

Η απόφαση δεν εντάσσει καμία επιχείρηση στο πλέγμα προστασίας ενώ και οι οικιακοί καταναλωτές θα πρέπει να συνεχίσουν να πληρώνουν τουλάχιστον μέχρι την έκδοση της απόφασης του Αρείου Πάγου κανονικότατα ώστε να μην έχουν τον φόβο της διακοπής ρεύματος από τους παρόχους.

Να θυμίσουμε ότι αυτοί που ουσιαστικά προστατεύει η απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών από τις αποκοπές, προστατεύονται ήδη λόγω της ένταξης τους στο Κοινωνικό Τιμολόγιο, ενώ είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις που είχαν μείνει εκτός από την προστασία που παρέχει το νομοθετημένο τιμολόγιο και έρχεται η προσωρινή απόφαση να προστατεύσει.

Δεύτερον και επίσης ουσιαστικό σκέλος της απόφασης, είναι ότι έγινε δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ για αναβολή όλων των εκδικάσεων των προσφυγών μέχρι την πιλοτική δίκη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Άρειος Πάγος θα εξετάσει το αίτημα για πιλοτική δίκη στις 14 Ιουνίου ενώ αναμένεται να γίνει δεκτό το αίτημα της ΔΕΗ αφού το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και ενέχει τον κίνδυνο ενός νέου κινήματος «δεν πληρώνω». 

Τρίτον, πρέπει οι καταναλωτές να λάβουν υπόψη τους, ότι τα καλέσματα για προσφυγές δεν φαίνεται να είναι και τόσο αθώα. Δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις στο παρελθόν της δημιουργίας «φάμπρικας» προσφυγών για αντίστοιχα θέματα με δικηγορικά γραφεία να γεμίζουν από τέτοια αιτήματα.

Τέταρτον ακόμη και αν εκδοθεί απόφαση για την ρήτρα αναπροσαρμογής που θα την κρίνει μη σύννομη οι τυχόν επιστροφές ή διαγραφές χρεών θα αφορούν μόνον όσους έχουν ήδη βάλει το χέρι στην τσέπη για να προσφύγουν στα δικαστήρια.

#ΡΗΤΡΑ_ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ #ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ_ΑΠΟΦΑΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/SCzZ3s8
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη