Λαμία: Ελεύθερος ο Κορκονέας μετά την εκ νέου αναγνώριση ελαφρυντικού - Δεν επανήλθαν τα ισόβια

Οι λαϊκοί δικαστές (ένορκοι) παρά την αντίθετη άποψη των 3 δικαστών του Εφετείου Λαμίας χορήγησαν τελικά το ελαφρυντικό του σύννομου βίου στον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα για τη δολοφονία του μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και έτσι η ποινή του απο ισόβια πρωτοδίκως έμεινε στα 13 χρόνια κάθειρξη.

Ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας το 2008 ειχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον (τότε) 15χρονο μαθητή Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Οι 4 ένορκοι του Δικαστηρίου ήταν αυτοί που πλειοψήφησαν και επικρατησαν την αντίθετης άποψης των τριών τακτικών δικαστών (πρόεδρος και δυο εφέτες), οι οποίοι τάχτηκαν κατά της χορήγησης του ελαφρυντικού του σύννομου βίου. Αντίθετος στη χορήγηση ελαφρυντικού ήταν και ο εισαγγελέας της έδρας, όμως τελίκά το λαϊκό στοιχείο επικράτησε.

Με βάση την απόφαση ο ειδικός φρουρός καταδικάστηκε οριστικά σε κάθειρξη 13 ετών, την οποία όμως ήδη εχει εκτίσει, συνεπώς σήμερα θα βγεί απο τις φυλακές Δομοκού όπου κρατούνταν εδώ και μερικούς μήνες. Ο πρώην ειδικός φρουρός είχε ήδη συμπληρώσει 11 χρόνια στη φυλακή, ενώ στον χρόνο που είχε εκτίσει προσμετρήθηκε ο ευνοϊκός υπολογισμός της εργασίας που παρείχε μέσα στις φυλακές, δηλαδή τα "μεροκάματα" που έκανε ως έγκλειστος.

Ο Κορκονέας είχε καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη αλλά στο εφετείο του, τον Ιούλιο του 2019, το δικαστήριο με βάσει τις διατάξεις του νέου Ποινικού Κώδικα του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του σύννομου βίου (όπως περιγράφεται στην νεα μορφή του) με αποτέλεσμα να σπάσει η ισόβια κάθειρξη, εν μέσω θύελλας αντιδράσεων απο την υπεράσπιση αλλά και την κοινη γνώμη.

Λιγο αργότερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας άσκησε αναίρεση υπερ του νόμου θεωρώντας ότι κακώς του χροηγήθηκε το ελαφρυντικό. Η άποψη του πρωτου τη τάξει έλληνα εισαγγελέα έγινε ομόφωνα δεκτή τον περασμένο Μάρτιο απο το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου και ο Κορκονέας επέστρεψε στη φυλακή, αντιμετωπίζοντας εκ νέου το φάσμα των ισοβίων. Η σημερινή απόφαση όμως έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την άποψη του Αρείου Πάγου σχετικά με την ερμηνεία των προυποθέσεων χορήγησης ελαφρυντικού απο τα ελληνικά δικαστήρια, δείγμα πώς θα έρθουν και με άλλες σχετικές αποφάσεις το επόμενο διάστημα με ανάλογο -πιθανόν- περιεχόμενο.

www.capital.gr

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη