Στεγαστικά δάνεια: Σε ποιους θα αυξηθεί η δόση

Στεγαστικά δάνεια: Σε ποιους θα αυξηθεί η δόση

Τα στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια, θα επηρεαστούν προς τα πάνω σύμφωνα τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θόδωρο Σκυλακάκη.

Δεν βλέπω αποκλιμάκωση στα καύσιμα μέχρι τη λήξη του πολέμου, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, παραδεχόμενος ότι διανύουμε μια πολύ δύσκολη εποχή και ότι «μπαίνουμε σε μια περίοδο θυελλώδη από πλευράς διεθνούς οικονομίας».

Η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα επηρεάσει τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο και αναμένεται άμεσα να αυξηθούν οι δόσεις των δανειοληπτών.

«Εχουμε έναν εξωγενή πληθωρισμό, ο οποίος μας χτυπάει και στο ΑΕΠ, διότι έχουμε το πετρέλαιο στα 118 δολάρια, σήμερα λίγο κάτω, αλλά το αέριο πήγε από τα 85 στα 120. Παράλληλα, έχουμε και ισορροπούμε τον υψηλό ρυθμό ανάπτυξης πρώτου τριμήνου, που πήγε 7%, πολύ παραπάνω από αυτά που είχαμε προβλέψει, σχεδόν διπλάσιο. Κι έχουμε και τον τουρισμό που φαίνεται ότι θα πάει πολύ καλύτερα από το 80% που είχαμε προβλέψει», πρόσθεσε.

«Εμείς έχουμε το υψηλότερο χρέος αλλά είναι διαρθρωμένο με μέση διάρκεια 20ετίας, όταν οι άλλοι είναι κάτω παό τη 10ετία. Αυτό σημαίνει ότι δανειζόμαστε λιγότερο από τους άλλους κάθε χρόνο», διευκρίνισε.

«Δεν έχουμε ανησυχία ότι η αύξηση των επιτοκίων θα προκαλέσει μεγάλη δημοσιονομική επίπτωση. Η πρώτη επίπτωση που έχεις στην αύξηση των επιτοκίων είναι ότι πληρώνει παραπάνω τόκους και παραπάνω τόκοι σημαίνει λιγότερος δημοσιονομικός χώρος», υπογράμμισε ο υπουργός.

«Τα νοικοκυριά έχουν κάνει πολύ μεγάλη μείωση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Για τις επιχειρήσεις έχουμε τα εργαλεία, κυρίως του Ταμείου Ανάπτυξης, που ρίχνουν τα επιτόκια των επενδύσεων πάρα πολύ».

Τι ισχύει με τα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο

«Ό,τι δάνεια είναι με κυμαινόμενα επιτόκια, θα επηρεαστούν προς τα πάνω. Στα επόμενα χρόνια θα έχουμε σημαντικά υψηλότερα επιτόκια», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι δανειολήπτες θα αρχίσουν να επηρεάζονται «όσο αυξάνει η ΕΚΤ το επιτόκιο», κάτι που αναμένεται να συμβεί άμεσα.

Αναφερόμενος στην αυξηση των επιτοκίων και από τη FED, υπογράμμισε: «Αυτό πιέζει την ΕΚΤ να κάνει κι αυτή σημαντικές αυξήσεις, διότι, αν δεν τις κάνει, θα αδυνατίσει το ευρώ σε σχέση με το δολάριο κι αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές καυσίμων και εισαγομένων».

«Συνεπώς, μετά τη θύελλα της πανδημίας, μπαίνουμε σε μια περίοδο θυελλώδη από πλευράς διεθνούς οικονομίας», εκτίμησε ο κ. Σκυλακάκης.

Τι ισχύει με Power Pass και Fuel Pass

Ο κανόνας είναι, τι λογαριασμούς έχει λάβει ο καταναλωτής, δηλαδή ημερομηνία έκδοσης λογαριασμού. Κάποιοι θα αισθανθούν αδικημένοι, γιατί ο λογαριασμός του Μαΐου θα τους έρθει αρχές Ιουνίου. Αυτοί που θα τους έρθει αρχές Ιουνίου ο λογαριασμός θα έχουν το πλεονέκτημα ότι τον Νοέμβριο και Οκτώβριο, που είχαμε επίσης πολύ υψηλές τιμές, θα συμπεριληφθούν. Τελικά, ένα ολόκληρο εξάμηνο θα καλυφθεί, αλλά το ποιο εξάμηνο, εξαρτάται».

«Το προηγούμενο fuel pass έφθασε το κόστος των 100 εκατ. και το αξιοποίησαν 2,3 εκατ. πολίτες. Πιστεύω ότι το τρέχον fuel pass θα αξιοποιηθεί από πιο πολλούς, μπορεί να είναι 2,5-3 εκατ. πολίτες», ενώ θα έχει τρίμηνη διάρκεια.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι η νέα επιδότηση «δεν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Είναι μία μικρή βοήθεια, θα διευκολύνει λίγο κάποια νοικοκυριά».

Δημοσιονομικά έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας, με τη μεγάλη ενεργειακή παρέμβαση που κάναμε συν το fuel pass 2, τόνισε και ξεκαθάρισε ότι το επιτελείο δεν εξετάσει φορολογικές παρεμβάσεις στα καύσιμα.

Υπογράμμισε πως ό,τι παρέμβαση γίνει θα αφορά τα νοικοκυριά: «Οι παρεμβάσεις που γίνονται στα νοικοκυριά και πηγαίνουν κατευθείαν στο iban ή το κινητό των ανθρώπων είναι οι πιο αποτελεσματικές από πλευράς πραγματικού προϋπολογισμού».

#ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΑ_ΔΑΝΕΙΑ #ΔΟΣΗ #ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ #ΑΥΞΗΣΗ #ΕΠΙΤΟΚΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/sg3cToa
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη