Τσαβούσογλου – Λαβρόφ: Η Τουρκία έτοιμη να φιλοξενήσει νέες διαπραγματεύσεις Ρωσίας – Ουκρανίας

ΑΠΕ

Η Τουρκία δήλωσε έτοιμη να φιλοξενήσει νέες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας στο έδαφός της, όπως ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έπειτα από τη συνάντησή του με τον Σεργκέι Λαβρόφ.

Συνάντηση στην Τουρκία είχαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ και εκείνος της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την οποία άνοιξαν όλα τα θέματα που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες.

Στις δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί διαφώνησαν σχετικά με την επισιτιστική κρίση που απειλεί τον πλανήτη εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

{https://twitter.com/p_zalewski/status/1534476048812986369?s=20&t=1xeW9sdDQnJ7rgiQZ_-Abg}

«Οι απώλειες που προκαλεί ο πόλεμος αυξάνονται μέρα με την ημέρα. Όλοι γνωρίζουν τη θέση αρχής που τηρεί η Τουρκία από το ξεκίνημα. Στην Κωνσταντινούπολη έγινε σημαντική πρόοδος. Είναι προς το συμφέρον όλων η λήξη του πολέμου και οι διαπραγματεύσεις όσο το δυνατόν συντομότερα. Είμαστε έτοιμοι να φέρουμε σε πέρας το δικό μας μέρος» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Από την πλευρά του ο Σεργκέι Λαβρόφ, ανέφερε: «Οι ηγέτες των χωρών μας είχαν 9 τηλεφωνικές επικοινωνίες. Ανταλλάξαμε ιδέες σχετικά με ενδεχόμενες συζητήσεις μεταξύ των κυβερνήσεων και των θεσμών. Υπήρξαν κίνδυνοι για την ασφάλεια της πατρίδας μας. Ενεργούμε με γνώμονα τις ελάχιστες απώλειες πολιτών. Οι Δυτικοί παρουσιάζουν το ζήτημα των σιτηρών από την Ουκρανία σαν καταστροφή όμως το μερίδιο της Ουκρανίας στον συγκεκριμένο τομέα παγκοσμίως είναι 1%. Αυτό δεν πρόκειται να οδηγήσει σε επισιτιστική κρίση. Δεν είμαστε εμείς που βάζουμε εμπόδια σ' αυτό».

{https://twitter.com/bishnu_maharaj/status/1534475874300461056?s=20&t=1xeW9sdDQnJ7rgiQZ_-Abg}

Ερωτώμενος σχετικά ο Λαβρόφ απάντησε πως «η ρωσική πλευρά έχει κάνει βήματα για την κρίση με τα σιτηρά. Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πλοίων που φεύγουν από τα ουκρανικά λιμάνια. Όμως δείτε τις δηλώσεις του Ζελένσκι. Κάνει υπονομευτική δουλειά. Το πρόβλημα είναι εκείνοι, όχι εμείς. Για να λυθεί το συγκεκριμένα ζήτημα, οι Ουκρανοί πρέπει να απομακρύνουν τις νάρκες από τα λιμάνια τους».

Από την πλευρά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν συμφώνησε με τον Ρώσο ομόλογό του και ανέφερε πως: «Η επισιτιστική κρίση είναι ένα πραγματικό πρόβλημα. Αφορά το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής. Ακόμα και αν οι νάρκες δεν καθαριστούν, πρέπει να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος. Πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πλοία δεν θα μεταφέρουν όπλα. Όμως με τη δημιουργία του μηχανισμού θα μπορούμε να δεσμευθούμε για τις ανησυχίες των χωρών. Βλέπουμε πιο θετική διάθεση για την επιστροφή στη διαπραγμάτευση. Αν τα δύο μέρη θέλουν να συζητήσουν εμείς θα κάνουμε τη δουλειά μας. Όπως έχει δηλώσει ο πρόεδρος προσφερόμαστε να φιλοξενήσουμε τη συνάντηση».

{https://twitter.com/turkiyenewsen/status/1534477213340512259?s=20&t=1xeW9sdDQnJ7rgiQZ_-Abg}

Ο Λαβρόφ πάντως φάνηκε ιδιαίτερα επιφυλακτικός και σε ένα ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν και Ζελένσκι: «Ο Ζελένσκι θέλει συνάντηση για τη συνάντηση» ανέφερε και συνέχισε: «Αλλάζουν συνεχώς θέσεις. Η μπάλα είναι στην ουκρανική πλευρά».

Για τη μη συμμετοχή της Τουρκίας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανέφερε: «Η μη συμμετοχή μας στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μπορεί να εκνευρίζει την Ουκρανία, όμως ακολουθούμε μια ισορροπημένη πολιτική. Λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν πρέπει να χάσουμε το αίσθημα της κοινής λογικής σε ένα τοπίο πολέμου και χρειάζεται να κάνουμε βήματα για το σταμάτημά του».

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΜΕΒΛΟΥΤ_ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ #ΣΕΡΓΚΕΙ_ΛΑΒΡΟΦ #ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/OAdujFD
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη