Πλεύρης για ευλογιά των πιθήκων: «Δύσκολη η μεταδοτικότητα, δεν πρέπει να μας πανικοβάλει»

Πλεύρης για ευλογιά των πιθήκων: «Δύσκολη η μεταδοτικότητα, δεν πρέπει να μας πανικοβάλει»

Για την ευλογιά των πιθήκων, το νέο πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων και την κατάσταση αναφορικά με την πανδημία του κορoνοϊού στη χώρα μίλησε σε σημερινή τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

 

Σχετικά με το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που εντοπίστηκε στην Ελλάδα και την εξάπλωση της νόσου, ο κ. Πλεύρης είπε πως «αν η ευλογιά των πιθήκων υπήρχε πριν από 5 χρόνια, στην προ κορoνοϊού εποχή, θα ήταν 4η-5η είδηση. Η μεταδοτικότητα είναι πολύ πιο δύσκολη και δεν πρέπει να μας πανικοβάλλει, αφού έχουμε 500 κρούσματα σε όλη την Ευρώπη και αυτό είναι δείγμα της μεταδοτικότητας».

Συμπλήρωσε ότι «βγήκε θετικό το δείγμα, γίνεται και επιπλέον εξέταση, αλλά από αυτά που μου είπε ο κ. Ζαούτης (ΕΟΔΥ) είναι βέβαιο πως είναι κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων. Ο άνθρωπος έχει απομονωθεί στο Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός». Έχει γίνει ιχνηλάτηση των επαφών του. Δεν έχουμε χαρακτηριστικά κορωνοϊού σε ότι αφορά τις επαφές, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολη η μεταδοτικότητα και απαιτεί επαφές πολύ στενές και σωματικές».

Οξεία ηπατίτιδα 

Για τα νέα κρούσματα οξείας ηπατίτιδα σε παιδιά στην Ελλάδα, που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη, ο Θάνος Πλεύρης είπε πως «παρακολουθούμε κάθε κρούσμα που χαρακτηρίζεται ύποπτο. Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια. Ευτυχώς όσα παιδιά έχουν κριθεί ως ύποπτα κρούσματα στην Ελλάδα είναι όλα μια χαρά».

Για τους ανεμβολίαστους

Για το πρόστιμο στους ανεμβολίαστους άνω των 65 ετών, που εκ των υστέρων εμβολιάστηκαν, ο κ. Πλεύρης είπε πως ακούει τον προβληματισμό και τα επιχειρήματα να μην επιβληθεί τελικώς το πρόστιμο σε αυτήν την κατηγορία πολίτων, τονίζοντας πάντως πως το πρόστιμο υπήρξε, καθώς ο στόχος μας ήταν να εμβολιαστεί ο πληθυσμός»

«Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, έχει δοθεί παράταση αναστολής των συμβάσεων εργασίας μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, δεν θέλω να δώσω ελπίδες, όλα ακολουθούν την ροή της πανδημίας», είπε ο κ. Πλεύρης, αναφορικά με το ενδεχόμενο να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στην εργασία τους, αφού κάνουν rapid test, προσθέτοντας πως «έχω μια δογματική διαφορά μαζί τους, ότι τους δίνεται η ευχέρεια να εμβολιαστούν για να επιστρέψουν στην δουλειά τους, έχουμε από αυτούς κάποιες απαιτήσεις παραπάνω για αυτό που υπηρετούν. Στις ΗΠΑ, μου είπε ο κ. Ζαούτης, πως οι γιατροί δεν μπορούν να δουλέψουν στο δημόσιο σύστημα υγείας εάν δεν έχουν κάνει το εμβόλιο της γρίπης».

«Η συζήτηση με τις εταιρείες είναι να καταλήξουμε κάποια στιγμή το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να έχει τα χαρακτηριστικά του εμβολίου κατά της γρίπης και να απευθύνεται, όπως και το εμβόλιο της γρίπης, σε εκείνους που το έχουν ανάγκη και αν χρειαστεί να γενικευθεί στον πληθυσμό. Είναι δυνατόν να έχουμε και αύξηση των κρουσμάτων, λόγω και του τουρισμού. Δεν έχουμε αύξηση των νοσηλειών, δεν υπάρχει τέτοια δυναμική, αυτός είναι ο δείκτης που παρακολουθούμε», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

#ΕΥΛΟΓΙΑ_ΤΩΝ_ΠΙΘΗΚΩΝ #ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ #ΘΑΝΟΣ_ΠΛΕΥΡΗΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/7d1mv5Z
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη