Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πρώτο Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά το «Μητσοτάκης γιοκ», τα παζάρια της Τουρκίας και οι θέσεις της Ελλάδας

Σύνοδος ΝΑΤΟ: Πρώτο Τετ α τετ Μητσοτάκη - Ερντογάν μετά το «Μητσοτάκης γιοκ», τα παζάρια της Τουρκίας και οι θέσεις της Ελλάδας

Την πρώτη τους συνάντηση θα έχουν σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το τελευταίο τους τετ α τετ στην Κωνσταντινούπολη. Προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο Ελληνική αποστολή στο ΝΑΤΟ για το τι θα ζητήσει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί σήμερα το μεσημέρι για τη Μαδρίτη και τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για το μέλλον της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεδομένης της ολοένας αυξανόμενης προκλητικότητας της Τουρκίας αλλά και του ίδιου του Ερντογάν.

Εκεί, θα βρίσκεται και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα έχει φτάσει νωρίτερα στη Μαδρίτη για να έχει τριμερή με τον Φινλανδό πρόεδρο Νιίστο και τη Σουηδή πρωθυπουργό Μαγκνταλένα Άντερσον. Το βασιλικό δείπνο, συνεπώς, θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών μετά το «Μητσοτάκης γιοκ» του Τούρκου προέδρου, στην ιστορική ομιλία του Ελληνα πρωθυπουργού στο αμερικανικό Κογκρέσο, αλλά και η ευθεία απειλή των τελευταίων ημερών από πλευράς Αγκυρας περί αμφισβήτησης κυριαρχίας των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο.

Με το κλίμα βαρύ και την ατμόσφαιρα να αναμένεται αμήχανη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν σήμερα θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, πριν από την έναρξη της Συνόδου του ΝΑΤΟ, στη Μαδρίτη, με τις πιθανότητες να μιλήσουν να είναι μάλλον ελάχιστες.

Έτοιμη η ελληνική πλευρά να απαντήσει

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, κ.κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος, που τον συνοδεύουν στην Ισπανία για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, είχαν σειρά επαφών και επεξεργάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια αναφορικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη και ιδίως για το ενδεχόμενο ο κ. Ερντογάν να βάλει το ζήτημα των νησιών και της αποσταρττικοποίησης τους στη Σύνοδο των ηγετών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να αποκρούσει κάθε παραλογισμό του Ερντογάν που αφορά στα ελληνικά δίκαια.

"Η Ελλάδα είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία, τα δικαιώματα, και κάθε κατασκευή που αντίκειται στις Διεθνείς Συνθήκες και στο Διεθνές Δίκαιο" το μήνυμα της Αθήνας, προς πάσα κατεύθυνση.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν πηγαίνει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ «με το ζωνάρι λυμένο για καβγά», ωστόσο δεν πρόκειται να αφήσει «τίποτα αναπάντητο».

Η επιχειρηματολογία της Ελλάδας περιλαμβάνει και την απειλή του casus belli που διατηρεί η Τουρκία, αλλά και την ύπαρξη της στρατιάς του Αιγαίου στα μικρασιατικά παράλια, που δεν είναι καν ενταγμένη στο ΝΑΤΟϊκό σχεδιασμό και αποτελεί απειλή για τη χώρα. Όλα αυτά αποδεικνύουν τον τουρκικό αναθεωρητισμό που η Αθήνα αναδεικνύει σε κάθε ευκαιρία και τον παρομοιάζει με αυτόν της Ρωσίας.

Αυτό που μένει να φανεί είναι αν ο Ερντογάν θα ξεκινήσει τα παζάρια προς πάσα κατεύθυνση επιδιώκοντας να θέσει πολλαπλά ζητήματα που θα αφορούν και την Ελλάδα δηλαδή αποστρατικοποίηση νησιών ή ακόμα και θέμα συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο και επιπλέον να επαναλάβει τις ανεδαφικές του θεωρίες ότι δήθεν η Ελλάδα υποθάλπτει τρομοκρατικές οργανώσεις που δρουν σε βάρος της χώρας του ή αν θα συζητήσει μόνο την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,έχοντας απειλήσει με βέτο, εάν οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεν λάβουν σειρά μέτρων εναντίον Κούρδων πολιτών που αυθαιρέτως η Άγκυρα χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Διπλωματικές πηγές στην ελληνική πρωτεύουσα, ωστόσο, εκφράζουν αμφιβολίες για το αν ο Τούρκος πρόεδρος θα επιλέξει, τελικά, να ανοίξει δύο μέτωπα ταυτόχρονα στη Σύνοδο Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, με εντολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ετοιμαστεί ένας πλήρης φάκελος που απαντά και αποδομεί πλήρως τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας.

Σε κάθε περίπτωση Κυβέρνηση είναι έτοιμη να απαντήσει καθώς πως θυμίζουν διπλωματικές πηγές, η Τουρκία είναι η μόνη χώρα του ΝΑΤΟ που δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα και διατηρεί τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου.

«Ξεπερνά τη λογική με προβοκάτσιες και ανυπόστατα επιχειρήματα να στρέφονται κατά μιας άλλης χώρας της Συμμαχίας, την ώρα που ενότητα είναι ζωτικής σημασίας για την αντιμετώπιση της ρωσικής επιθετικότητας», σημειώνουν διπλωματικές πηγές.

Η Αθήνα δεν θα παίξει το παιχνίδι της ρητορικής έντασης, όπως σημειώνουν από την κυβέρνηση, αλλά έχει καταστήσει σαφές σε όλους ότι είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, που θα υπερασπιστεί με κάθε τρόπο.

Με χάρτες και ντοκουμέντα στις αποσκευές του ο Πρωθυπουργός στη Μαδρίτη.

Ο Πρωθυπουργός στις αποσκευές του έχει έναν πλήρη φάκελο που περιέχει το χάρτη της "Γαλάζιας Πατρίδας" που φαντασιώνεται ο Ερντογάν αλλά και στοιχεία και ντοκουμέντα για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού αλλά και τις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, ακόμη και πάνω από την Αλεξανδρούπολη, η οποία και αποτελεί ισχυρή νατοϊκή βάση.

«Η Ελλάδα αποτελεί το νοτιοανατολικότερο άκρο της πτέρυγας του ΝΑΤΟ και οι απειλές της Τουρκίας εναντίον άλλου κράτους – μέλους της συμμαχίας, στρέφονται και κατά της ίδιας της συμμαχίας», είναι η θέση της Αθήνας.

Στο περιθώριο της Συνόδου, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον Καναδό ομόλογό του Τζαστίν Τριντό, ενώ εκκρεμεί η οριστικοποίηση επαφών και με άλλους ηγέτες.

#ΣΥΝΟΔΟΣ_ΝΑΤΟ #ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #ΑΠΟΣΤΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΕΛΛΑΔΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/wNjGHCB
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη