Προειδοποίηση για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης ενόψει χειμώνα: Το παιχνίδι της Ρωσίας με τις στρόφιγγες

Προειδοποίηση για επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης ενόψει χειμώνα: Το παιχνίδι της Ρωσίας με τις στρόφιγγες

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ) Φατίχ Μπιρόλ προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα επιχειρήσει να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση, εμποδίζοντας τον ανεφοδιασμό των εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στην Ευρώπη πριν από τον χειμώνα.

Ο κ. Φατίχ Μπιρόλ είπε ότι οι μειώσεις που παρατηρούνται στις προμήθειες τις τελευταίες εβδομάδες, τις οποίες το Κρεμλίνο απέδωσε σε εργασίες συντήρησης, θα μπορούσαν, στην πραγματικότητα, να είναι η αρχή ευρύτερων περικοπών, που έχουν σχεδιαστεί για να αποτρέψουν την πλήρωση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα και κάλεσε τις κυβερνήσεις να εργαστούν πιο εντατικά για τη μείωση της ζήτησης και τη διατήρηση των πυρηνικών σταθμών ανοιχτών. 

«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που το ρωσικό αέριο διακοπεί πλήρως. Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας. Πιστεύω ότι οι περικοπές στοχεύουν στο να αποφευχθεί η πλήρωση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων στην Ευρώπη και η αύξηση της μόχλευσης της Ρωσίας κατά τους χειμερινούς μήνες», είπε σε συνέντευξή του στους «Financial Times» ο διευθυντής του οργανισμού.

Αυτό το διάστημα οι χώρες της ΕΕ αγωνίζονται για την αναπλήρωση των σημείων αποθήκευσης με φυσικό αέριο, με τη Γερμανία να ελπίζει ότι θα φτάσει το 90% της χωρητικότητας μέχρι τον Νοέμβριο, με τις αποθήκεες της σήμερα να είναι γεμάτες μόνο μέχρι το μισό.

Τα κράτη-μέλη εργάζονται επίσης για να μειώσουν την εξάρτησή τους από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, λαμβάνοντας φυσικό αέριο από άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, και επιταχύνοντας τη μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Παρ' όλα αυτά, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν παραδεχθεί ότι ο αγώνας για τη σταδιακή κατάργηση ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα σημαίνει καύση περισσότερου άνθρακα και διατήρηση της λειτουργίας των πυρηνικών σταθμών.

«Δεν έχουν προχωρήσει τα έκτακτα μέτρα»

Ο κ. Μπιρόλ τόνισε ότι τα έκτακτα μέτρα που έλαβαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για τη μείωση της ενεργειακής ζήτησης μάλλον δεν έχουν προχωρήσει αρκετά και προέτρεψε τις χώρες να εργαστούν για τη διατήρηση των αποθεμάτων ενέργειας.

«Πιστεύω ότι θα υπάρξουν περισσότερα και βαθύτερα μέτρα για τη μείωση της ζήτησης καθώς πλησιάζει ο χειμώνας» είπε ο Μπιρόλ, προσθέτοντας ότι ίσως χρειαστεί να μπει πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου, εάν η Ρωσία μειώσει περαιτέρω τις εξαγωγές φυσικού αερίου.

Οι κινήσεις της Ρωσίας

Στο μεταξύ, η Μόσχα μείωσε ή και διέκοψε τις παραδόσεις φυσικού αερίου σε πολλές χώρες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες, ως απάντηση στην απόφασή τους να επιβάλουν κυρώσεις στο Κρεμλίνο για την εισβολή στην Ουκρανία.

Οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη που λαμβάνονται μέσω του αγωγού Nord Stream 1 -ο οποίος εκτείνεται κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα προς τη Γερμανία- μειώνονται συνεχώς.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ελεγχόμενος από το κράτος ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας, Gazprom, ανακοίνωσε τη δεύτερη μείωση του φυσικού αερίου που μεταφέρεται μέσω του αγωγού, μειώνοντας τις προμήθειες σε μόλις 40%.

Η ιταλική εταιρεία ενέργειας Eni ανέφερε μείωση κατά 50% στις προμήθειες φυσικού αερίου από την Gazprom στην Ιταλία, η οποία προμηθεύεται περίπου το 40% του εισαγόμενου αερίου της από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ, ο γαλλικός πάροχος δικτύου GRTgaz είπε ότι η Γαλλία δεν έχει λάβει καθόλου ρωσικό αέριο μέσω Γερμανίας από τα μέσα Μαΐου.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, την περασμένη εβδομάδα υπέδειξε τα προβλήματα συντήρησης ως υπεύθυνα για τις μειώσεις της προσφοράς, αναφερόμενος σε προηγούμενα σχόλια ότι η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει την επιστροφή του εξοπλισμού που στάλθηκε στον Καναδά για επισκευή.

#ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ_ΚΡΙΣΗ #ΡΩΣΙΑ #ΧΕΙΜΩΝΑΣ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΔΙΕΘΝΗΣ_ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ_ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/rkeZUV8
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη