-->

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Σήμερα η απόφαση για διακοπές ρεύματος σε όσους δεν την πληρώνουν

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Σήμερα η απόφαση για διακοπές ρεύματος σε όσους δεν την πληρώνουν

Σήμερα θα συνεχιστεί η συζήτηση για το αν θα δώσει το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών προσωρινή διαταγή προστασίας των καταναλωτών από τις αποκοπές ρεύματος της ΔΕΗ. Το δικαστήριο καλείται να μετρήσει τους κινδύνους για τη ΔΕΗ και τους καταναλωτές και να αποφασίσει ποιον πρέπει να προστατέψει.

Αν και οι συλλογικές αγωγές των ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ, που θα δικάζονταν χθες, αναβλήθηκαν για τις 6 Ιουλίου ενόψει της ακρόασης στον Άρειο Πάγο του αιτήματος της ΔΕΗ για πραγματοποίηση πιλοτικής δίκης, η προσωρινή διαταγή συζητήθηκε.

Πραγματοποιήθηκαν οι καταθέσεις μαρτύρων, αλλά η συζήτηση θα συνεχιστεί και σήμερα, οπότε και αναμένεται η απόφαση.

Η προσωρινή διαταγή αφορά την απαγόρευση αποκοπών ρεύματος από τη ΔΕΗ στους καταναλωτές που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι την εκδίκαση των συλλογικών αγωγών των ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ, στις 6 Ιουλίου.

Οι μάρτυρες των δύο πλευρών περιέγραψαν τους κινδύνους και τις βλάβες που θα δημιουργούσε μια προσωρινή διαταγή για τη ΔΕΗ και αντίστοιχα τους κινδύνους για τους καταναλωτές αν δεν δοθεί.

Η ουσία της υπόθεσης, αν δηλαδή η ρήτρα είναι παράνομη και καταχρηστική, δεν συζητήθηκε.

Τι υποστήριξαν οι δικηγόροι της ΔΕΗ

Οι δικηγόροι της ΔΕΗ υποστήριξαν ότι η εκδίκαση της προσφυγής πρέπει να αναβληθεί, καθώς ήδη έχουν αιτηθεί στον Άρειο Πάγο να κριθεί σε μία πιλοτική δίκη από το Ανώτατο Δικαστήριο η νομιμότητα της ρήτρας ώστε να μην κρίνονται ξεχωριστά ανάλογες προσφυγές σε διάφορα δικαστήρια της χώρας. Επίσης τόνισαν τους κινδύνους που δημιουργούνται για τη ΔΕΗ αν δοθεί η προσωρινή διαταγή και οι καταναλωτές πάψουν να πληρώνουν τη ρήτρα.

Σημείωσαν ότι οι καταναλωτές ήδη επιδοτούνται για το μεγαλύτερο μέρος της ρήτρας και ότι οι ευάλωτες ομάδες μπορούν να μπουν στο κοινωνικό τιμολόγιο, όπως και ότι δεν κόβεται το ρεύμα σε όσους χρειάζονται μηχανική υποστήριξη, ενώ για όσους κόβεται το ρεύμα υπάρχει η καθολική υπηρεσία. Επίσης, είπαν ότι αν δοθεί η προσωρινή διαταγή θα προστατευτούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Αναφέρθηκαν, επίσης, στον κίνδυνο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ σε όλες τις κατηγορίες καταναλωτών και δημιουργίας συνθηκών ντόμινο.

Τι λέει η πλευρά των καταναλωτών

Υπέρ των εναγόντων μάρτυρας ήταν ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, ο οποίος τόνισε ότι στηρίζει τη συλλογική αγωγή του ΙΝΚΑ υποστηρίζοντας τα συμφέροντα των εργαζομένων της ΔΕΗ. Όπως είπε, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προπηλακίζονται όταν πρέπει να κάνουν τις αποκοπές ρεύματος και επίσης ότι δεν μπορούν να εξηγήσουν στους ωρυόμενους καταναλωτές τι είναι η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Σημείωσε ότι οι καταναλωτές δεν προστατεύονται και ότι το ρεύμα κόβεται και στα κοινωνικά τιμολόγια αλλά και σε όσους έχουν μηχανική υποστήριξη, αν δεν είναι στο όνομά τους το ρεύμα. Σημείωσε ότι τους τελευταίους μήνες αυξάνονται οι διακοπές ρεύματος γιατί πέφτουν και οι διακανονισμοί και είπε ότι γίνονται 1.200 διακοπές ρεύματος την ημέρα σε όλη την Ελλάδα, από τις οποίες 500 στην Αθήνα και 300 από τη ΔΕΗ.

#ΡΗΤΡΑ_ΑΝΑΠΡΟΣΑΡΜΟΓΗΣ #ΑΠΟΦΑΣΗ #ΡΕΥΜΑ #ΠΛΗΡΩΜΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/kGsvnwc
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

Από το Blogger.
-->