Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις «κόκκινες» παραλίες, τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Μωβ μέδουσες: Ο χάρτης με τις «κόκκινες» παραλίες, τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσουν

Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγο, Επαμεινώνδα Χρήστου, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε αν μας τσιμπήσει Μωβ Μέδουσα.

Πληθαίνουν οι μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες, προκαλώντας τεράστια ανησυχία στους λουόμενους, καθώς το τσίμπημά τους μπορεί να πολύ δύσκολο και επώδυνο λόγω της νευροτοξίνης που έχουν.

Που εντοπίζονται

Αυτή τη στιγμή, οι μωβ μέδουσες βρίσκονται στο Ιόνιο, τη Χαλκιδική, τη Ρόδο, το Βορειοανατολικό Αιγαίο, στις παραλίες της Αττικής και νότια της Πελοποννήσου.

Παρ΄ότι είναι δύσκολο να τις αποφύγει κάποιος εντελώς, ένας διαδραστικός χάρτης του οργανισμού «iNaturalist» καταγράφει τα σημεία όπου εντοπίζονται.

Μερικές μόνο από τις περιοχές που έχουν εντοπιστεί στην Αττική είναι:

Παραλία Καβούρι
Ακτή Βουλιαγμένης
Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι)
Παραλία Νησάκι Λαυρίου
Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη)
Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη)
Παραλία Βραυρώνα
Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη)

Aκόμη μωβ τσούχτρες έχουν εντοπίτσεί σε Ακράτα, Άγιους Θεόδωρους και Κινέτα, Πόρτο Χέλι και Επίδαυρο αλλά και σε πολλά νησιά:

Σύρο
Τήνο
Μύκονο
Άνδρο
Τζια
αλλά και στην Κρήτη

Όπως αναφέρει στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής ερευνών του Ελληνικού Κέντρου και ωκεανολόγος, Επαμεινώνδας Χρήστου, η μωβ μέδουσα αναπτύσσεται σε ανοιχτά νερά, στα βαθιά, ωστόσο με τα ανεμογενή θαλάσσια ρεύματα μεταφέρεται στις παραλίες.

«Στο Αιγαίο έχει εντοπιστεί ένας πληθυσμός από πέρυσι. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι παραλίες που επικοινωνούν με το Αιγαίο έχουν πιθανότητα να εμφανίσουν ένα άτομο. Συνήθως δεν είναι σε σμήνη, αλλά 1-2 άτομα», επισημαίνει.

Δείτε τον χάρτη με τις καταγραφές όλων των μεδουσών για το 2022 ΕΔΩ

Τι κάνουμε σε περίπτωση τσιμπήματος

Όπως σημειώνει ο κ. Χρήστου σε περίπτωση τσιμπήματος από μωβ μέδουσα, υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρωτόκολλο που πρέπει να ακολουθήσουμε, το οποίο έχει διαπιστωθεί ότι είναι το καλύτερο σαν πρώτη βοήθεια.

«Στην αρχή ξεπλένουμε με θαλασσινό νερό, μετά βάζουμε μείγμα μαγειρικής σόδας με θαλασσινό νερό -ποσότητα ένα προς ένα- πάνω στο σημείο που μας τσίμπησε για δύο με τρία λεπτά και αυτό σταματά την εξάπλωση της τοξίνης. Μετά καθαρίζουμε με μια πλαστική κάρτα για να φύγουν τα υπολείμματα και στη συνέχεια βάζουμε πάγο για 5-15 λεπτά για να σταματήσει ο πόνος», υπογράμμισε ο ωκεανολόγος και πρόσθεσε ότι απαγορεύεται να βάλουμε στο σημείο ξύδι, αμμωνία, αλκοόλ και νερό.

Τόνισε ότι αν δούμε μωβ μέδουσα, δεν τη βγάζουμε ποτέ έξω στην παραλία γιατί θα γίνει διασπορά των κνιδοκυτάρρων, ενώ συνέστησε την προσοχή των λουόμενων επισημαίνοντας ότι μπορεί να μας τσιμπήσει ακόμα και στα δύο μέτρα.

Συμπτώματα μετά από επαφή με μωβ τσούχτρα

Οι νηματοκύστες παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα μετά από κέντρισμα από Pelagia noctiluca είναι τα ακόλουθα:

Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας

Ναυτία
Πτώση πίεσης
Ταχυκαρδία​
Κεφαλαλγία
Εμετός
Διάρροια
Σπασμός των βρόγχων
Δύσπνοια

Σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν υπόταση, βράγχος φωνής, εισπνευστικός συριγμός, γενικευμένο αγγειοοίδημα -εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα, διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας- συνείδησης. Τότε επιβάλλεται η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

#ΜΩΒ_ΜΕΔΟΥΣΕΣ #ΧΑΡΤΗΣ #ΠΑΡΑΛΙΕΣ #ΤΣΙΜΠΗΜΑ #ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ #ΠΕΡΙΟΧΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/7aw1zWr
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη