Νομοσχέδιο με άρωμα εκλογών, ρυθμίσεις για απόδημους και χρηματοδότηση κομμάτων

Νομοσχέδιο με άρωμα εκλογών, ρυθμίσεις για απόδημους και χρηματοδότηση κομμάτων

Σε διαβούλευση νομοσχέδιο προκειμένου η εκλογική νομοθεσία να αποκτήσει μεγαλύτερη συνοχή καθώς και για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τους εκτός επικρατείας διαμένοντες Έλληνες πολίτες.

Τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Συμπληρωματικά μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/788 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών και του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2019/1799 της Επιτροπής για τη θέσπιση τεχνικών προδιαγραφών για τα επιμέρους επιγραμμικά συστήματα συγκέντρωσης – Διατάξεις σχετικές με την εκλογική διαδικασία και τον έλεγχο εσόδων και δαπανών κομμάτων, συνασπισμών και υποψηφίων βουλευτών και αιρετών – Λοιπές διατάξεις Υπουργείου Εσωτερικών».

 Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που βάζει φωτιά στα σενάρια των εκλογών και όχι αδικά καθώς σε αρκετά σημεία θέτει το πλαίσιο της εκλογικής διαδικασίας.

Με το νομοσχέδιο στόχος είναι η εκλογική νομοθεσία να αποκτήσει μεγαλύτερη συνοχή και ομοιομορφία, ιδίως μετά την πρόβλεψη του νομοθετικού πλαισίου για τη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος για τους εκτός επικρατείας διαμένοντες Έλληνες πολίτες.

Παράλληλα ρυθμίζονται ζητήματα όπως η αποσαφήνιση ορισμών, η νοηματική συμπλήρωση του περιεχομένου των διατάξεων, αλλά και ο επί της ουσίας εξορθολογισμός ή η αναπροσαρμογή επιβαλλόμενων προστίμων, ούτως ώστε να προκύπτει ένα καθόλα επικαιροποιημένο κείμενο, που διέπει τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, η οποία γίνεται με αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και ελέγχου.

Ο ν. 4648/2019 «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας» (Α' 205), επέφερε αλλαγές στη διαδικασία εκλογής βουλευτών, με τις οποίες δεν έχουν εναρμονιστεί ακόμα τα βασικά νομοθετήματα, που διέπουν την εκλογική διαδικασία. Με τις προτεινόμενες αλλαγές, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο και η εκλογική νομοθεσία αποκτά ενότητα, συνοχή και σταθερότητα, απαραίτητες για τη γνήσια και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής θέλησης.

Ο εκτελεστικός του Συντάγματος ν. 3023/2002 (Α΄ 146), που εκδόθηκε μετά την αναθεώρηση των σχετικών άρθρων το 2001, αφορά στη χρηματοδότηση και την προεκλογική προβολή των πολιτικών κομμάτων. Στο διάστημα της πολυετούς εφαρμογής του, έχει υποστεί αρκετές προσθήκες και αλλαγές, ανταποκρινόμενες στα διαμορφούμενα συγκυριακά ή σταθερά δεδομένα.

Μετά τη μακροχρόνια εφαρμογή των διατάξεων, που καθορίζουν τη συγκρότηση και λειτουργία του αρμόδιου ελεγκτικού οργάνου, δηλαδή της Επιτροπής Ελέγχου του άρθρου 3Α του ν. 3213/2003 (Α΄ 309), αναφύεται η ανάγκη συγκεκριμένων τροποποιήσεων, προκειμένου το εν λόγω όργανο να συνεχίσει να εκπληρώνει αποτελεσματικά τον σκοπό του, περιβάλλοντας με εγγυήσεις διαφάνειας, λογοδοσίας και αντικειμενικότητας τον έλεγχο των υποκειμένων της κρατικής χρηματοδότησης.

Δείτε το νομοσχέδιο ΕΔΩ

#ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ #ΕΚΛΟΓΕΣ #ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/UzfhFYB
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη