Στα «μανταλάκια» οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

Στα «μανταλάκια» οι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου

«Ρυθμίστε τις οφειλές σας, αλλιώς θα δείτε το όνομα σας στη δημοσιότητα» είναι το μήνυμα της ΑΑΔΕ προς τους μεγαλοφειλέτες οι οποίοι δεν προχωρούν σε τακτοποίηση των χρεών τους.

Το περιθώριο που έχει δώσει στους φορολογούμενους η ΑΑΔΕ προκειμένου είτε να πληρώσου, είτε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους εκπνέει στις 21 Ιουνίου 2022.

Αμέσως μετά το σχέδιο προβλέπει δημοσιοποίηση των ονομάτων των οφειλετών. Η λίστα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί ως το τέλος Ιουνίου και θα περιλαμβάνει φορολογούμενους και ασφαλισμένους με ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ, μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.

Το μέτρο της δημοσιοποίησης των μεγαλοοφειλετών δεν είναι μεγάλο. Τελευταία φορά δημοσιοποίηση λίστας των μεγαλοοφειλετών είχε γίνει για τα φυσικά πρόσωπα στις 10 Ιουλίου 2019 και για τα νομικά πρόσωπα αρχές Δεκεμβρίου 2019.

Το μέτρο βέβαια στη συνέχεια «πάγωσε» εξαιτίας της πανδημίας. Ωστόσο, τα αποτελέσματα από τη δημοσιοποίηση των στοιχείων την προηγούμενη φορά δεν έδειξε να αυξάνει το ενδιαφέρον των οφειλετών προκειμένου να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί και φέτος, καθώς στη δημοσιότητα θα δοθούν δυο λίστες, μία για τα φυσικά πρόσωπα και μία για τις επιχειρήσεις.

Ο κατάλογος των οφειλετών θα περιλαμβάνει φορολογούμενους οι οποίοι την περίοδο 2020, 2021,2022 παρά τις οχλήσεις από τις αρμόδιες αρχές εφορίας και ασφαλιστικά ταμεία δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τα χρέη. Στη κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι φορολογούμενοι με φέσι ύψους 800 εκατ. ευρώ.

Αναλυτικότερα:

Στους καταλόγους θα περιλαμβάνονται φυσικά και νομικά πρόσωπα με:

α) βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το Δημόσιο ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από τα πληροφοριακά συστήματα Φορολογίας (TAXIS) και Τελωνείων (ICISnet).

β) βασική ληξιπρόθεσμη οφειλή από εισφορές κοινωνικής ασφάλισης προς τον Ε.Φ.Κ.Α. ανά φυσικό πρόσωπο που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και η καταβολή της καθυστερεί για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο του έτους κατά την ημερομηνία άντλησης των στοιχείων αυτών από το πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ/ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.).

Για τα φυσικά πρόσωπα θα δημοσιοποιηθούν ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες θα αναγράφονται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή και συνεισπραττόμενα προς Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες/Ελεγκτικά Κέντρα, Τελωνεία, Ε.Φ.Κ.Α., μερικό σύνολο οφειλής για κάθε ομάδα υπηρεσιών και φορέων και παρατηρήσεις.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες πριν από τη δημοσιοποίηση των οφειλετών τους θα αποστείλουν τελεσίγραφο στους φορολογούμενους για διακανονισμό των χρεών τους προκειμένου να βγουν από τη λίστα.

Ειδικότερα κατά το χρονικό διάστημα από 3 έως 6 Ιουνίου 2022 τα φυσικά ή τα νομικά πρόσωπα που πληρούν τα κριτήρια για τη δημοσιοποίηση θα λάβουν από την Α.Α.Δ.Ε. στην γραμματοθυρίδα τους στο TAXISNET καθώς και στην πιστοποιημένη διεύθυνση ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας σχετική ενημέρωση η οποία θα τους προσκαλεί εντός 15 ημερών, δηλαδή μέχρι τις 21 Ιουνίου 2022, να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τις προς δημοσιοποίηση οφειλές τους.

#ΑΑΔΕ #ΟΦΕΙΛΕΣ #ΔΗΜΟΣΙΟ #ΧΡΕΗ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/UHyFRKp
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη