Αυτό το θαλάσσιο ζώο «απειλεί» τις μωβ μέδουσες

Πηγή: pixabay

Οι μωβ μέδουσες, επελαύνουν στις ελληνικές θάλασσες και η μετακίνησή τους εξαρτάται από τα ρεύματα και τον καιρό. 

Η μεγάλη τους αύξηση έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα ενώ όλο και περισσότεροι λουόμενοι αντικρίζουν μωβ μέδουσες κατά τη διάρκεια του μπάνιου τους σε κάποια παραλία.

Ωστόσο υπάρχει ένα ζώο που τρώει περισσότερο από κάθε άλλο τις τσούχτρες. 

Τα μεγάλα ζώα της θάλασσας όπως οι χελώνες, θηρεύουν τις μεγάλες μέδουσες, επομένως μία αύξηση στους πληθυσμούς των μεδουσών μπορεί να θεωρηθεί καλό για ορισμένα θαλάσσια είδη που απειλούνται υπό εξαφάνιση, όπως η δερματοχελώνα.

Τα αίτια της έξαρσης

Ωστόσο, οι χελώνες αποτελούν έναν από τους ελάχιστους θηρευτές μεγάλων μεδουσών, ενώ κινδυνεύουν και οι ίδιες από την υπεραλίευση, γεγονός που εξαλείφει οποιαδήποτε θετική επίδραση μπορεί να υπάρξει από τις εξάρσεις των μεδουσών.

Η χειρότερη όμως επίδραση αυτών των εξάρσεων, οφείλεται στο γεγονός ότι οι μέδουσες τρέφονται με τα αυγά και τις προνύμφες των ψαριών, προκαλώντας δραματική επιβάρυνση στην αφθονία των ιχθυαποθεμάτων.

Η αλιεία με συρόμενα αλιευτικά εργαλεία όπως οι μηχανότρατες, που υποβαθμίζουν το θαλάσσιο πυθμένα και καταστρέφουν τα παραγωγικά οικοσυστήματα όταν αλιεύουν αλόγιστα, συμβάλλουν στη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για τις εξάρσεις των μεδουσών, καθώς απομακρύνουν τους ανταγωνιστές και θηρευτές τους, παρέχοντας τους με αυτόν τον τρόπο ένα σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των ψαριών.

#ΜΩΒ_ΜΕΔΟΥΣΕΣ #ΧΕΛΩΝΕΣ #ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ_ΠΑΡΑΛΙΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/FufvNwt
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη