Ουκρανία: Η δύσκολη επίσκεψη Σολτς στο Κίεβο και η στρατηγική αμφισημία που τον... στοιχειώνει

Ουκρανία: Η δύσκολη επίσκεψη Σολτς στο Κίεβο και η στρατηγική αμφισημία που τον... στοιχειώνει

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, που βρίσκεται στο Κίεβο μαζί με τον ιταλό ομόλογό του Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, δεσμευόμενος ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί».

Ο κ. Ολαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild τόνισε ότι «δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχισθεί». «Θα την συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δηλώνει στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ώρα που οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Κίεβο.

Από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία, ο καγκελάριος Σολτς έχει υποσχεθεί πολλές και ποικίλες αποστολές όπλων για τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι αναγγελίες αυτές δεν έχουν υλοποιηθεί και οι δεσμεύσεις του που διατυπώνονται με μισή καρδιά, ακολουθούμενες από υπαναχωρήσεις, έχουν προκαλέσει σφοδρές επικρίσεις τόσο στο Κίεβο όσο και στην ίδια την Γερμανία.

Σήμερα στο Κίεβο, ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς πραγματοποιεί μία δύσκολη επίσκεψη, κατηγορούμενος για υπερβολική προσήνεια προς την Μόσχα, όπως άλλωστε και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

«Ολοι οι ηγέτες των χωρών εταίρων μας, και φυσικά και ο καγκελάριος, γνωρίζουν θαυμάσια τι έχει ανάγκη η Ουκρανία. Το πρόβλημα είναι ότι οι αποστολές όπλων από την Γερμανία δεν βρίσκονται στο επίπεδο στο οποίο θα μπορούσαν να είναι», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Die Zeit χθες, παραμονή της επίσκεψης του Ολαφ Σολτς, του Μάριο Ντράγκι και του Εμανουέλ Μακρόν στο Κίεβο.

Και σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο ZDF, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε έκκληση «να μην γίνει προσπάθεια εξεύρεσης ισορροπίας ανάμεσα στην Ουκρανία και στις σχέσεις με την Ρωσία».

Σύγχυση και διαβεβαιώσεις

Ο κ. Σολτς αναλίσκεται στο να δίνει διαβεβαιώσεις στην Ουκρανία για την υποστήριξή του, δηλώνοντας ότι η Γερμανία είναι ένας από τους βασικούς χορηγούς οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.

Σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης καθ' οδόν προς το Κίεβο, δεσμεύθηκε ότι «θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», κατονομάζοντας την οικονομική και την ανθρωπιστική και μιλώντας περιφραστικά για την στρατιωτική βοήθεια (...«αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα»).

Η ουκρανική ηγεσία προσδοκά ότι ο καγκελάριος δεν ταξίδεψε μέχρι το Κίεβο «με άδεια χέρια» και ότι θα δώσει εγγυήσεις για την ταχεία αποστολή των στρατιωτικών εξοπλισμών που είναι αναγκαίοι για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής.

Για την Μαρίν Χένκε, διευθύντρια του Center of International security (Hertie School), το πραγματικό πρόβλημα επικεντρώνεται στην σύγχυση που επικρατεί στην πολιτική της γερμανικής καγκελαρίας για την γραμμή που πρέπει να ακολουθηθεί απέναντι στην Μόσχα, έπειτα από δεκαετίες στενής σύμπραξης.

«Η εντύπωση είναι ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη ρότα», εξηγεί στο AFP, αντίθετα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, που αντιμετωπίζουν την Ρωσία ως αντίπαλο και τροφοδοτούν την Ουκρανία με όπλα.

«Εδώ στην Γερμανία επικρατεί η ιδέα ότι η Ρωσία είναι μία γιγάντια χώρα στις πόρτες μας και ότι για κάθε απόφαση πρέπει να υπολογίσουμε πώς θα ζήσουμε μαζί της μακροπρόθεσμα», λέει η κυρία Χένκε.

Ο Μαρσέλ Ντίρσους, του Ινστιτούτου για την Πολιτική Ασφαλείας του Πανεπιστημίου του Κιέλου, κάνει λόγο για «σχεδόν απροκάλυπτη προσπάθεια να κάνουμε το λιγότερο δυνατόν» για την Ουκρανία και «να λύσουμε με τον τρόπο αυτό το δίλημμα».

Δημοσκοπική πτώση

Αυτή η διστακτική στάση φαίνεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ότι υποστηρίζεται από το μεγαλύτερο μέρος της γερμανικής κοινής γνώμης.

Αλλά η κωλυσιεργία και η διστακτικότητα της ακολουθούμενης γερμανικής πολιτικής συμβάλλουν στην πτώση της δημοτικότητας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος του Ολαφ Σολτς. Η απόσταση του SPD από την συντηρητική αντιπολίτευση μεγαλώνει, ενώ και οι Πράσινοι, σαφώς υπέρ της στρατιωτικής υποστήριξης του Κιέβου, προηγούνται πλέον των Σοσιαλδημοκρατών.

Μεταξύ των οπλικών συστημάτων που έχει υποσχεθεί το Βερολίνο περιλαμβάνεται το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Iris-T, που έχει την δυνατότητα να προστατεύσει μία μεγάλη ουκρανική πόλη από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

Η αποστολή του Iris-T ανακοινώθηκε διακηρυκτικά από τον καγκελάριο. Αλλά η αναγγελία συμπληρώθηκε από την υπουργό Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ που έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αποστολή αυτή θα χρειασθεί μήνες...

Οι εκτοξευτές ρουκετών Mars II, που έχουν την ικανότητα να πλήξουν στόχους σε απόσταση 40 χιλιομέτρων, αναμένεται να φθάσουν στην Ουκρανία τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο..., αλλά μόνο αν οι ουκρανοί στρατιώτες έχουν εκπαιδευθεί μέχρι τότε. Το ίδιο ισχύει για τα συστήματα πυροβολικού που ανακοινώθηκαν τον Μάιο.

Οσο για τα άρματα αντιαεροπορικής άμυνας τύπου Guepard, η αποστολή των οποίων ανακοινώθηκε τον Απρίλιο, θα φθάσουν το νωρίτερον τον Ιούλιο λόγω έλλειψης πυρομαχικών.

Και ταυτόχρονα, η Πολωνία κατηγορεί το Βερολίνο ότι δεν έχει ακόμη στείλει τα Leopard που θα αντικαταστήσουν οπλικά συστήματα που έχουν ήδη σταλεί στην Ουκρανία.

Και η Die Zeit καταλήγει: «η γερμανική πολιτική απέναντι στην Ουκρανία περιβάλλεται εδώ και εβδομάδες από ομίχλη σχηματισμένη από μεγάλες εξαγγελίες, επιμελητειακά προβλήματα, τακτικές υποχωρήσεις και την έλλειψη σαφήνειας στις δηλώσεις».

Το Βερολίνο κάνει λόγο για «στρατηγική αμφισημία». Αλλά «οι Ουκρανοί πληρώνουν κάθε μέρα το τίμημα», γράφει η Die Zeit. «Σαφήνεια και ειλικρίνεια είναι το μίνιμουμ που ο Σολτς μπορεί να φέρει μαζί του στην Ουκρανία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΟΛΑΦ_ΣΟΛΤΣ #ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ_ΖΕΛΕΝΣΚΙ #ΕΜΑΝΟΥΕΛ_ΜΑΚΡΟΝ #ΜΑΡΙΟ_ΝΤΡΑΓΚΙ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΡΩΣΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/oLZ9RdT
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη