Η κυβέρνηση ανακοινώνει σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

Η κυβέρνηση ανακοινώνει σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και η ΓΓ Ενέργειας παρουσιάζουν το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που θα εφαρμοστεί στο Δημόσιο.

Η κυβέρνηση παρουσιάζει το πρωί της Πέμπτης το σχέδιο για την εξοικονόμηση ενέργειας στους φορείς του Δημοσίου, υπουργεία και δήμους.

Οι υπουργοί ανακοίνωνουν, παράλληλα, μέτρα για τη συντήρηση και λειτουργία των κλιματιστικών στα δημόσια κτίρια για τη βελτίωση της απόδοσής τους, ενώ θα απευθύνουν και γενική σύσταση σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά για εξοικονόμηση.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε αυτή την συγκυρία η δημόσια διοίκηση θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά στη συστηματοποίηση μέτρων για την εξοικονόμησε ενέργεια σε δημόσιους φορείς. Ανακοίνωσε στο πλαίσιο αυτό, τους τρεις άξονες των παρεμβάσεων:

  • Λειτουργία ψηφιακού συστήματος παρακολούθησης της κατανάλωσης της ενέργειας
  • Μείωση της κατανάλωσης της τάξης του 30 % μέχρι το 2030
  • Παροχή κινήτρων στους φορείς του Δημοσίου για εξοικονόμηση

Όπως σημείωσε, μάλιστα, τα συγκεκριμένα μέτρα - μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα - σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τον αρμόδιο ΥΠΕΣ, Μάκη Βορίδη, αλλά και το υπουργείο Οικονομικών.

Δείτε live τις ανακοινώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών θα παρέχει αυξημένη χρηματοδότηση (bonus) στους φορείς της γενικής κυβέρνησης (υπουργεία, δήμους κ.λπ.) που θα ακολουθήσουν τις συστάσεις και θα μειώσουν την κατανάλωσή τους.

Επειδή δεν υπάρχει άμεσος τρόπος ελέγχου της θερμοκρασίας λειτουργίας του κλιματιστικού, η ανταπόκριση στις κυβερνητικές συστάσεις θα αξιολογείται βάσει της σύγκρισης του λογαριασμού ρεύματος της περιόδου αναφοράς (π.χ. Ιούλιος – Αύγουστος 2022) με το αντίστοιχο δίμηνο του προηγούμενου έτους.

Όταν θα διαπιστώνεται ότι αυτή είναι χαμηλότερη από ένα ποσοστό που θα οριστεί, τότε ο αντίστοιχος φορέας θα επιβραβεύεται με αυξημένα κονδύλια τακτικού προϋπολογισμού.

Για την εφαρμογή του μέτρου το υπουργείο Οικονομικών θα λειτουργήσει ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα καταχωρίζονται τα στοιχεία και οι καταναλώσεις κάθε δημόσιου κτιρίου.

#ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ_ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ #ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ #ΔΗΜΟΣΙΟ #ΚΥΕΒΡΝΗΣΗ #ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ_ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/k104Lnc
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη