Μωβ μέδουσες: Πού έχουν εντοπιστεί, γέμισαν παραλίες της Αττικής (βίντεο)

Μωβ μέδουσες: Πού έχουν εντοπιστεί, γέμισαν παραλίες της Αττικής (βίντεο)

Οι μωβ μέδουσες εξαπλώνοντας στις ελληνικές θάλασσες καθώς εκτός από το Ιόνιο βρίσκονται πλέον τόσο στο Αιγαίο, όσο και σε παραλίες της Αττικής.

Όλο και περισσότερες γίνονται πλέον οι καταγραφές για μωβ μέδουσες στις ελληνικές θάλασσες και προκαλούν ανησυχία στους λουόμενους.

Προσοχή στο τσίμπημα
Το τσούξιμο και ο πόνος είναι τα πρώτα σημάδια από το τσίμπημα της μωβ μέδουσας, ενώ το σημείο αυτό πρέπει να πλυθεί με άφθονο θαλασσινό νερό.

«Στη συνέχεια θα πρέπει να βγει έξω από τη θάλασσα και να αφαιρέσει όχι με γυμνό χέρι αλλά είτε με κάποια πλαστική τηλεκάρτα πιστωτική κάρτα ή ακόμη καλύτερα και με γάντι πλαστικό αν υπάρχουν κάποια υπολέιμματα από τα πλοκάμια» ανέφερε η δερματολόγος Πέννυ Δαλαμπούρα.

Λουόμενοι υπό το φόβο του τσιμπήματος αποφεύγουν να κολυμπήσουν σε νερά τα οποία έχουν πλησιάσει οι τσούχτρες.

Αρχικά οι μωβ μέδουσες έκαναν την εμφάνισή τους στη δυτική Ελλάδα και κυρίως στο Ιόνιο. Όμως τα θαλάσσια ρεύματα τις παρέσυραν και στο Αιγαίο, στο Θερμαϊκό και τη Χαλκιδική, στον Παγασητικό και τις Σποράδες, νότια της Εύβοιας και στις Κυκλάδες αλλά και στον Αργοσαρωνικό και την ανατολική Πελοπόννησο.

«Έχει μία αμυδρή κίνηση δεν μπορεί δυναμικά μεταφερθεί από ένα μέρος σε κάποιο άλλο σε τέτοιες περιπτώσεις περιμένουμε τα ρεύματα και το θεό άνεμο» υπογράμμισε, μιλώντας στο Mega, ο ωκεανολόγος Χαρίτων Χιντήρογλου.

Στην Αττική ήδη έχουν κάνει την εμφάνιση τους αραιοί πληθυσμοί μωβ μέδουσας σε Μέγαρα, Ελευσίνα, Άγιο Κοσμά, Γλυφάδα, Ανάβυσσο, Βάρη, Βουλιαγμένη και Σαρωνίδα.

Οι ειδικοί συλλέγουν στοιχεία προκείμενου να ερευνήσουν τους λόγους της πληθυσμιακής έξαρσης του φαινομένου. Κυριότερες αιτίες η κλιματική αλλαγή και η υπεραλίευση μεγάλων ψαριών καθώς εκτός από τις χελώνες θηρευτές των μεδουσών είναι ο ξιφίας, ο τόνος και το φεγγαρόψαρο.

Δείτε πού είναι οι τελευταίες καταγραφές (έως 2/6) με μωβ μέδουσες στην Ελλάδα, σύμφωνα με το biodiversitygr.org:

Στιγμιότυπο οθόνης 2022 06 13 102956

Συμπτώματα

Η μωβ μέδουσα - που τείνει να εξαπλωθεί σε όλες τις ελληνικές παράλιες - αναγνωρίζεται από τα τέσσερα κύρια και τα οκτώ πιο μακριά και λεπτότερα πλοκάμια της, μαζί με ένα διάστικτο «καπέλο» και μοβ εσωτερικό, ενώ έχει συνήθη διάμετρο 6-10 εκατοστά.

Όταν είναι νεαρή το χρώμα της είναι πορτοκαλό – καφέ και όταν ενηλικιώνεται παίρνει αυτό το έντονο πορφυρό-μωβ χρώμα. Οι νηματοκύστες της παράγουν στο ανθρώπινο δέρμα ερύθημα, πρήξιμο, κάψιμο όπως και μερικές φορές σοβαρές δερμονεκρωτικές, καρδιο- και νευροτοξικές επιδράσεις, οι οποίες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες σε ευαίσθητα άτομα.

Πιο συγκεκριμένα, τα πιθανά συμπτώματα μετά από τσίμπημα μωβ μέδουσας (Pelagia noctiluca) είναι τα ακόλουθα:

  • Πόνος σαν κάψιμο, πολλές φορές έντονο κοκκίνισμα του δέρματος, και σε μερικές περιπτώσεις εμφάνιση σε μέρος του δέρματος σας το αποτύπωμα της μέδουσας
  • Ναυτία
  • Πτώση πίεσης
  • Ταχυκαρδία​
  • Κεφαλαλγία
  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Σπασμός των βρόγχων
  • Δύσπνοια

Πότε πρέπει κανείς να πηγαίνει στο νοσοκομείο

Σε σπάνιες, όμως, περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστούν:

  • υπόταση,
  • βράγχος φωνής,
  • εισπνευστικός συριγμός,
  • γενικευμένο αγγειοοίδημα – εκτεταμένο κνιδωτικό εξάνθημα,
  • διαταραχές επιπέδου επικοινωνίας – συνείδησης.

Τότε επιβάλλεται η ΑΜΕΣΗ διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

 

#ΜΩΒ_ΜΕΔΟΥΣΕΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΠΑΡΑΛΙΕΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/NIlqojH
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη