ΔΕΔΔΗΕ: Βάζει «έξυπνους» μετρητές - Αλλάζουν όλα για τους καταναλωτές

ΔΕΔΔΗΕ: Βάζει «έξυπνους» μετρητές - Αλλάζουν όλα για τους καταναλωτές

Η ολοκλήρωση του project «έξυπνοι μετρητές ρεύματος» θα αλλάξει ριζικά τη σημερινή σχέση των καταναλωτών με το δίκτυο διαχείρισης ενέργειας. 

Επτά εταιρείες εκδήλωσαν ενδιαφέρον συμμετοχής στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για την εγκατάσταση «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ρεύματος στο σύνολο των καταναλωτών της χώρας. 

Ο διαγωνισμός για την ανάληψη του έργου αντικατάστασης περίπου 7,5 εκατ. ρολογιών καταμέτρησης ρεύματος από τα έξυπνα συστήματα με ορίζοντα περάτωσης το 2030 προσέλκυσε το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων εταιρειών παροχής ολοκληρωμένων λύσεων για την ενεργειακά αγορά παγκοσμίως.

Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και στην εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Αναλυτικά τα οφέλη για τον καταναλωτή:

  • «τέλος» στο φαινόμενο των ρευματοκλοπών

  • Καταργούνται οι «έναντι» λογαριασμοί

  • Θα υπάρχει η δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου, ανάλογα με τη διακύμανση του κόστους του ρεύματος (σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μόνο για χαμηλή νυχτερινή χρέωση με ξεχωριστό μετρητή) με συνέπεια καλύτερη διαχείριση του φορτίου αιχμής που διευκολύνει την ομαλή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και ωφελεί τη λειτουργία του δικτύου.

  • Οι διακοπές και επανασυνδέσεις καθώς και η μέτρηση της κατανάλωσης θα γίνεται εξ αποστάσεως. Έτσι μειώνεται το λειτουργικό κόστος του Διαχειριστή.

  • Δημιουργούνται προϋποθέσεις μείωσης των ρευματοκλοπών που επίσης επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

  • Διευκολύνεται σημαντικά το άνοιγμα της αγοράς και η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή.

  • Μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή. «Mε δεδομένο ότι το 90% του Δικτύου στην Ελλάδα είναι εναέριο και άρα ευάλωτο στην έξαρση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια, το πλεονέκτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό γιατί δίνει τη δυνατότητα στον Διαχειριστή να εντοπίσει τις βλάβες εξ αποστάσεως και να επέμβει άμεσα προκειμένου να αποκαταστήσει τις ζημιές στο Δίκτυο επιτυγχάνοντας πολύ ταχύτερους χρόνους επανηλεκτροδότησης», σημειώνει ο ΔΕΔΔΗΕ.

  • Με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του διαδικτύου, παρέχεται στον καταναλωτή η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

#ΕΞΥΠΝΟΙ_ΜΕΤΡΗΤΕΣ #ΡΕΥΜΑ #ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ #ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ #ΕΝΕΡΓΕΙΑ #ΔΕΔΔΗΕ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/dnsV6i3
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη