Callisto σε Dnews: Bιώσιμη ανάπτυξη ή «ιστορίες για αρκούδες»

eurokinissi

Εργάζομαι εδώ και 8 χρόνια στην Καλλιστώ. Η Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Άγρια Ζωή και τη Φύση Καλλιστώ δημιουργήθηκε το 2004 με σκοπό τη μελέτη, προστασία και διαχείριση των πληθυσμών και βιοτόπων των μεγάλων σαρκοφάγων της Ελλάδας και των Βαλκανίων.

Με επίκεντρο την αρκούδα και το λύκο  η Καλλιστώ εργάζεται για τη βελτίωση των συνθηκών συνύπαρξης ανθρώπου και άγριας ζωής και για την προστασία του περιβάλλοντος ως κοινού αγαθού.

Σε όλο το φάσμα των εργασιών μας είμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της "Βιώσιμης Ανάπτυξης". Η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης αναφέρεται σε μορφή αναπτυξιακής πολιτικής η οποία επιδιώκει να ικανοποιήσει τις οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές ανάγκες της κοινωνίας κατά τρόπο που να εξασφαλίζει τη βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη και, κυρίως, τη μακροπρόθεσμη ευημερία. Βασίζεται στην παραδοχή ότι η ανάπτυξη πρέπει να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την ευημερία των επόμενων γενεών. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι δημιουργούνται οι συνθήκες για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη με ταυτόχρονη εξασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος.

Ένα παράδειγμα του πως προσπαθούμε να εφαρμοστούν οι αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης είναι τα έργα LIFE Safe Crossing και LIFE Bear Smart Corridors. Μέσα από αυτά τα έργα και με την συνδρομή πολλών εταίρων από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι η κατασκευή ένας αυτοκινητόδρομου δεν θα οδηγήσει σε απώλεια βιοποικιλότητας μέσω της κατάτμησης των βιοτόπων για ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως ο λύκος και η αρκούδα ή μέσω τροχαίων ατυχημάτων όπου πέρα από τα ζώα μπορεί να χάσουν την ζωή τους και άνθρωποι. Επιπλέον όπου οι οδικοί άξονες έχουν ήδη κατασκευαστεί εφαρμόζουμε καινοτόμες πρακτικές όπως το AVC PS (Animal-Vehicle Collision Prevention System, Σύστημα Αποτροπής Συγκρούσεων Οχημάτων-Ζώων), τοποθετηθούμε εικονικούς φράκτες που επιτρέπουν την διέλευση των ζώων µόνο όταν δεν είναι πιθανή κάποια σύγκρουση, βελτιώνουμε την συνδεσιµότητα των οικοτόπων των προστατευόµενων ειδών, παρακολουθούμε και βελτιώνουμε τα ασφαλή υπόγεια περάσματα για την άγρια ζωή.

Παράλληλα με τις δικές μας δράσεις, όλη η ομάδα της Καλλιστώς  συμμετέχουμε σε αγώνες μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις, συλλογικότητες, πρωτοβουλίες αλλά και μεμονωμένους πολίτες που προσπαθούν να ασκήσουν έλεγχο στα κέντρα λήψης αποφάσεων ώστε η  βιώσιμη ανάπτυξη να είναι κάτι πραγματικό και όχι... ιστορίες για αρκούδες. Ένα τέτοιος αγώνας είναι και αυτός της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής με ταυτόχρονη προστασία της βιοποικιλότητας.

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο. Ένας από τους κυριότερους παράγοντες που το επηρεάζουν είναι ο τρόπος που ο άνθρωπος παράγει, διανέμει, αποθηκεύει και καταναλώνει ενέργεια. Οι επιλογές όλων των κυβερνήσεων της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια σε αυτό τον τομέα είναι οι πλέον λανθασμένες και ο πρόσφατος Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος δεν αποτελεί δικαιολογία για τα λάθη αυτά καθώς τα περισσότερα έχουν γίνει πολύ πριν αυτός ξεσπάσει.

Λάθος 1ο: Απολιγνιτοποίηση (σε Κοζάνη Πτολεμαΐδα) χωρίς σχέδιο.

Λάθος 2ο: Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και Χρηματιστήριο ενέργειας

Λάθος 3ο: Έρευνες για εξόρυξη υδρογονανθράκων διακινδυνεύοντας ακόμα και πόλεμο με την Τουρκία.

Λάθος 4ο: Αιολικά στα απάτητα βουνά χωρίς να ληφθεί υπόψιν η έρευνα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Λάθος 5ο: Κλιματικός νόμος: ένα πολύ μικρό βήμα ενώ απαιτούνται άλματα.

Στην λίστα μπορούν να προστεθούν και άλλα λάθη. Λάθη που κάνουν κακό όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία και στην "τσέπη" των πολιτών, ενώ ένας πολεμικός ανταγωνισμός με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες του Αιγαίου θα μπορούσε να κοστίσει πολύ περισσότερα.... Δεν θα μιλήσω για όλα τα λάθη, παρά μόνο για αυτά που ξέρω καλύτερα, το Νο 4 και το Νο 5.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, με επικεφαλής τη δρ. Βασιλική Κατή, έχει προσφάτως δημοσιεύσει μελέτη η οποία αποδεικνύει κάτι πολύ σημαντικό: Με σωστή χωροθέτηση, η Ελλάδα μπορεί την ίδια στιγμή και να πετύχει τους στόχους της ως προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας χωρίς να διακινδυνεύσει να έχει μη αναστρέψιμες απώλειες σε βιοποικιλότητα ή/και αλλοίωση της γεωμορφολογίας, της υδρογεωλογίας και του ανάγλυφου του τοπίου. Παρά αυτή την μελέτη η κυβέρνηση επιμένει να κλείνει το μάτι σε επενδυτές που θέλουν να χωροθετηθούν αιολικοί σταθμοί σε βουνά τεράστιας οικολογικής σημασίας.

Ταυτόχρονα, ο κλιματικός νόμος που ψηφίστηκε στα τέλη Μάη χαρακτηρίζεται από ένα διπλό κενό: οι στόχοι που θέτει υπολείπονται σημαντικά από τον παγκόσμιο στόχο περιορισμού της κλιματικής αλλαγής στον 1,5°C, ώστε να αποτραπεί κλιματική κατάρρευση (κενό φιλοδοξίας), ενώ λείπουν τα απαραίτητα μέτρα και πολιτικές που θα εγγυηθούν την εμπροσθοβαρή και ταχεία απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα (κενό εφαρμογής). Συγκεκριμένα, ενώ θέτει πλαίσιο εθνικής κλιματικής πολιτικής, η φιλοδοξία του είναι χαμηλή και τελικά αποτυγχάνει να εισαγάγει κρίσιμης σημασίας μεταρρυθμίσεις στο σύνολο της οικονομίας και να ενισχύσει την κοινωνική συμμετοχή και δίκαιη μετάβαση, ώστε η Ελλάδα να κερδίσει το στοίχημα της κλιματικής ουδετερότητας και να ευθυγραμμιστεί με τον παγκόσμιο στόχο του 1,5°C.

Σε αυτό το πλαίσιο το στοίχημα για την χώρα μας παραμένει η κοινωνικά δίκαιη και συμμετοχική, επιστημονικά τεκμηριωμένη και περιβαλλοντικά ορθή μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, χωρίς να διακινδυνεύσουμε κανέναν πόλεμο και χωρίς να πρέπει να διαλέξουμε αν θα σκάσουμε το καλοκαίρι (παγώσουμε τον χειμώνα) ή αν θα πρέπει να πουλήσουμε κανένα νεφρό για να αποπληρώσουμε την ΔΕΗ...

Ο Γιώργος Θεοδωρίδης, είναι υπεύθυνου επικοινωνίας της Περιβαλλοντικής Οργάνωσης ΚΑΛΛΙΣΤΩ

#ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ #CALLISTO #ΒΙΩΣΙΜΗ_ΑΝΑΠΤΥΞΗ #ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ_ΑΦΙΕΡΩΜΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/YEJk8Uv
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη