Νέα πρόκληση: Η Τουρκία έθεσε θέμα Αιγαίου σε πενταμερή συνάντηση για το NATO

Νέα πρόκληση: Η Τουρκία έθεσε θέμα Αιγαίου σε πενταμερή συνάντηση για το NATO

Θέμα «δικαιωμάτων» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο έθεσε η Τουρκία στην πενταμερή συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο, στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία, κατά τη συνάντηση στην οποία έλαβαν μέρος -εκτός από τη Γερμανία και την Τουρκία- οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία, η Άγκυρα έβαλε στο τραπέζι θέμα «δικαιωμάτων» στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, συνεχίζοντας έτσι το ανατολίτικο παζάρι με το βέτο που έθεσε στο ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας.

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας «δηλώθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις».

Στη σύνοδο του Βερολίνου έλαβαν μέρος ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ο Jens Ploetner, σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής της Καγκελαρίας, ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Stephen Lovegrove, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Philippe Errera, γενικός διευθυντής για θέματα πολιτικής και ασφάλειας στο Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλίας.

Η συνάντηση -πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας- ασχολήθηκε με τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη στις 29-30 Ιουνίου και τη στρατηγική της αντίληψη, τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και τη διαδικασία μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και περιφερειακά θέματα, όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζονται ότι:

- «Υπογραμμίστηκε η σημασία της παραμονής της Συμμαχίας σε αλληλεγγύη εν μέσω των συνεχιζόμενων παγκόσμιων επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και τονίστηκε ότι πρέπει να επιδειχθεί σαφής στάση κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές της.

- »Τονίστηκε η σημασία της διαδικασίας μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια και οι πρωτοβουλίες της Τουρκίας για το θέμα αυτό.

- »Όσον αφορά τις αιτήσεις της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δηλώθηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος αν δεν ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα σχετικά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

- »Υπογραμμίστηκε ότι η Τουρκική Δημοκρατία δεν θα θέσει σε κίνδυνο τα νόμιμα "δικαιώματά" της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Τέλος, η Τουρκική Δημοκρατία υποστηρίζει ότι θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων για τις περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις. 

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΑΙΓΑΙΟ #ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ_ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ #ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ #NATO #ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Eh5SXtj
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη