Ένα νέο λογισμικό διαβάζει τα social media για να αντιμετωπίσει καταστροφές

Ένα νέο λογισμικό διαβάζει τα social media για να αντιμετωπίσει καταστροφές

Ένα νέο λογισμικό ανοιχτού κώδικα της ΕΕ αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να βοηθήσει στη διαχείριση κινδύνων και φυσικών καταστροφών.

Ας υποθέσουμε ότι το μάτι ενός υπεύθυνου Πολιτικής Προστασίας πέφτει τυχαία σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που περιγράφει ένα συμβάν σε μια περιοχή, το οποίο δεν αναφέρεται στις ειδήσεις.

Σερφάροντας βρίσκει και άλλα παρόμοια ποστ σε πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς. Εύλογα δεν θα πρέπει να αναρωτηθεί αν τα ποστ αναφέρονται στο ίδιο γεγονός και να μπει στον πειρασμό να αναλύσει περαιτέρω μέσω δορυφορικής εικόνας την αναφερόμενη περιοχή;

Ένας νέος αλγόριθμος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναπτύχθηκε από το Joint Research Centre (JRC) μπορεί να απομονώσει τώρα και να ομαδοποιήσει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που σχετίζονται με εντοπισμό, επαλήθευση και διαχείριση έκτακτων γεγονότων και καταστροφών, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές ή σεισμούς, σε πραγματικό χρόνο.

Χρησιμοποιώντας αυτόν τον αλγόριθμο επιστήμονες από το Joint Research Centre (JRC) βοήθησαν στην αντιμετώπιση του σεισμού της Αϊτής το 2021 και αξιολόγησαν τις επιπτώσεις του αμέσως μετά τη δόνηση.

Αυτή ήταν η πρώτη εμπειρία από την πραγματική χρήση μιας πλατφόρμας λογισμικού που μπορεί να σαρώνει εκατομμύρια κείμενα και εικόνες μέσων κοινωνικής δικτύωσης την ημέρα για να αντιλαμβάνεται το μέγεθος ενός συμβάντος ή κατάστασης και να εκτιμά τις επιπτώσεις της. Αυτές οι πληροφορίες συλλέγονται, φιλτράρονται και γεωκωδικοποιούνται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας μοντέλα μηχανικής μάθησης (τεχνητής νοημοσύνης).

Ο πρώτος στόχος αυτής της πλατφόρμας ήταν να παράσχει ένα επιπλέον γεωχωρικό επίπεδο στο Ευρωπαϊκό Σύστημα Ευαισθητοποίησης για τις πλημμύρες (EFAS) και στο Παγκόσμιο Σύστημα Έγκαιρης Ειδοποίησης για τις πλημμύρες (GloFAS). Αυτά τα δύο συστήματα προβλέπουν τις πλημμύρες με βάση προσομοιώσεις μοντέλων που είναι ζωτικής σημασίας για τις Υπηρεσίες Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης (Copernicus EMS).

Η παρακολούθηση αυτών των συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης βασίζεται κυρίως σε δορυφορικές εικόνες και σε αριθμητικά μοντέλα. Η ενσωμάτωση αυτού του νέου λογισμικού μέσων κοινωνικής δικτύωσης για διαχείριση κινδύνου (Social media-driven disaster risk management, SMDRM) θα επιτρέψει στους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να αξιολογήσουν την πιθανότητα και τις επιπτώσεις μιας πλημμύρας, για παράδειγμα, με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια.

Με δεδομένο ότι το λογισμικό έχει κυκλοφορήσει ως ανοιχτού κώδικα, δηλαδή προσφέρεται δωρεάν και είναι ανοιχτό σε όλους όσοι ασχολούνται με την αντιμετώπιση κρίσεων, οι επιστήμονες αναμένουν ότι θα έχει ευρύτερη χρήση και παραμένουν διαθέσιμοι για συνεργασία.

Το λογισμικό SMDRM μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικές κλίμακες για να παράσχει εικόνες για πλημμύρες, καταιγίδες, σεισμούς , πυρκαγιές και να δώσει πολύτιμες πληροφορίες ή περιγραφές μιας κατάστασης σε συγκεκριμένο έδαφος ή στη γύρω περιοχή.

Οι τεχνικοί ή οι ερευνητές που αναπτύσσουν χάρτες μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν τον κώδικα για να βρουν περισσότερα δεδομένα και να βελτιώσουν ή να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, αλλά και για να συμπληρώσουν πληροφορίες που εξάγονται από παραδοσιακές πηγές γεωσκόπησης.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λογισμικό που διασυνδέει τους πολίτες με τη διαχείριση κινδύνου καταστροφών, επιβεβαιώνοντας ότι λαμβάνει χώρα κάπου ένα γεγονός και υποδεικνύοντας τις τοποθεσίες που επηρεάζονται περισσότερο.

#SOCIAL_MEDIA #ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ #ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ #ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/7WEeFZ5
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη