Ο «Άμορφος φαλλός» ξανά στο Λάιντεν, είχε να ανθίσει από το 2009

wikimedia commons

Το επιστημονικό όνομα του φυτού είναι Amorphophallus titanu και αυτή τη στιγμή ανθίζει στο Hortus botanicus στο Leiden. Το φυτό άνθισε για τελευταία φορά το 2009 και ξανάρχισε να ανοίγει χθες το απόγευμα.

Το κοινό όνομα του φυτού είναι Titan Arum (γιγάντιο άρουμ) ή  Giant Penis Plant, αν και η πιο συνηθισμένη του ονομασία είναι "corpse flower" (λουλούδι πτώμα) εξαιτίας της δυσάρεστης οσμής του. Το φυτό αυτό είναι αυτοφυές στη Σουμάτρα της Ινδονησίας και πρωτοανακαλύφθηκε το 1878 από τον δόκτορα Odoardo Beccari στα τροπικά δάση της περιοχής.

Θεωρείται το θεαματικότερο λουλούδι στον κόσμο και διαθέτει την ψηλότερη ταξιανθία μονού στελέχους που μπορεί να ξεπεράσει το ύψος ενός ανθρώπου. Για την ακρίβεια ένα ώριμο Titan Arum μπορεί στο φυσικό του περιβάλλον να φτάσει τα 3,5 μέτρα ύψος! Ο βλαστός με το φύλλωμα από ένα ενήλικο φυτό μπορούν επίσης να φτάσουν τα 6 μέτρα ύψος και τα 4,5 μέτρα διάμετρο! 

Αυτό που άνθισε χθες στον παλαιότερο βοτανικό κήπο των Κάτων Χωρών, στον Hortus botanicus στο Leiden της Χάγης είναι ένα διαφορετικό, ακόμη μεγαλύτερο είδος από το «Amorphophallus decus-silvae» που άνθισε τον Οκτώβριο του 2021. Το φυτό ανθίζει σε δυο φάσεις, την πρώτη μέρα ανοίγουν τα  θηλυκά άνθη που έχουν έντονη και δυσάρεστη μυρωδιά και τη δεύτερη μέρα ανοίγουν τα αρσενικά άνθη χωρίς οσμή.

Παρουσίαση1 1

Μετά την ανθοφορία, ένα μεγάλο μονόφυλλο αναδύεται από τον μεγάλο υπόγειο κόνδυλο, το οποίο μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τέσσερα μέτρα. Μετά από μια περίοδο ανάπτυξης σχεδόν ενάμιση έτους, το φύλλο μαραίνεται, αφήνοντας μόνο τον κόνδυλο κάτω από το έδαφος, ο οποίος  ξεκουράζεται για μερικούς μήνες. Τα επόμενα χρόνια το φυτό βγάζει νέο φύλλο, το οποίο είναι πάντα περίπου διπλάσιο από το προηγούμενο και το οποίο φωτοσυνθέτοντας  παράγει τροφή που αποθηκεύεται στον κόνδυλο. Μετά από περίπου δέκα έως δεκαπέντε χρόνια αυτού του κύκλου, έχει συσσωρευτεί αρκετή ενέργεια για να αρχίσει ξανά η ανθοφορία.

Το όνομα του Amorphophallus titanium προέρχεται από το φαλλικό του σχήμα  και κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «γιγάντιος  άμορφος φαλλός».

Σήμερα  ο  βοτανικός κήπος Hortus botanicus έχει ανοίξει από το πρωί θα παραμείνει ανοικτός όλη μέρα για τους επισκέπτες που θέλουν να θαυμάσουν το λουλούδι, ενώ αύριο ο κήπος θα είναι ανοιχτός από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ.

#ΑΜΟΡΦΟΣ_ΦΑΛΛΟΣ #ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/Ag23tqw
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη