-->

$ok={Accept !} $days={7}

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: 6974115759

Χρήστος Σταϊκούρας: Πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ για την Π.Ε. Φθιώτιδας


Απολογισμός τριετίας Ιούλιος 2019 – Ιούλιος 2022:

Πάνω από 330 εκατομμύρια ευρώ για την Π.Ε. Φθιώτιδας.


Σήμερα, σας παρουσιάζω τον συνολικό απολογισμό έργων και εν γένει πρωτοβουλιών που έχει υλοποιήσει, δρομολογήσει ή σχεδιάσει η Κυβέρνηση για την Π.Ε. Φθιώτιδας, κατά την τριετία Ιούλιος 2019 – Ιούλιος 2022.

Είναι γνωστό ότι, το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχουν παρουσιασθεί τα έργα και οι πρωτοβουλίες που αφορούν επί μέρους τους 7 Δήμους της Φθιώτιδας.


Θέλω εισαγωγικά να σημειώσω ότι οι δυνατότητες που μου δόθηκαν για την ποικίλη εμπλοκή μου σε αυτή τη δέσμη έργων και πρωτοβουλιών, εδράζονται στη σχέση εμπιστοσύνης που έχω δομήσει με τους πολίτες τα τελευταία 16 περίπου χρόνια, στην εμπιστοσύνη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και στις αποτελεσματικές συνεργασίες μου με τα στελέχη της Κυβέρνησης.

Επιπροσθέτως, στηρίζεται στις συνεργασίες με τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης και τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη των - κατά περίπτωση - αρμοδίων υπηρεσιών.

Τα έργα και οι πρωτοβουλίες που θα αναφέρω, έχουν εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, δημόσια, ευρωπαϊκή ή ιδιωτική, βρίσκονται σε διάφορες φάσεις ωρίμανσης, και δεν αποτελούν απλώς δηλώσεις προθέσεων, ενώ αρκετά εξ αυτών έχουν ολοκληρωθεί.

Με την ολοκλήρωση στο σύνολό τους, θα βοηθήσουν τους επί μέρους Δήμους να γυρίσουν σελίδα προς τα μπρός, και βεβαίως τη Λαμία και συνολικά τη Φθιώτιδα, να ανέβουν κατηγορία.

Συγκεκριμένα, μιλάμε για 80 έργα και πρωτοβουλίες, στα οποία είχα και έχω άμεση ή έμμεση συμμετοχή, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 330 εκατ. ευρώ.


1ο. Δρομολογείται, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η ανέγερση νέου κτιρίου με Αμφιθέατρο για την επέκταση της Ογκολογικής Κλινικής και την ένταξη του νέου Κέντρου Ακτινοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένου του Τμήματος Πυρηνικής, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Υπάρχει συστηματική ενημέρωση για την εξέλιξη αυτού του εμβληματικού έργου.

Ο Προϋπολογισμός του διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ.


2ο. Λειτουργεί, από τον Ιούλιο του 2021, το νέο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, που είχε ξεκινήσει με Υπουργική Απόφαση το 2014, και ολοκληρώθηκε με καθυστέρηση πολλών ετών.

 

3ο. Λειτουργεί, από τον Ιανουάριο του 2020, η νέα, πλήρως ανακαινισμένη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.


4ο. Το Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας χρηματοδοτήθηκε με περίπου 5 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιριακών του υποδομών.


5ο. Λειτουργεί, από τον Ιούλιο του 2020, σε 24ωρη βάση, το Κέντρο Υγείας Καμένων Βούρλων, με υψηλού επιπέδου κτιριακό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.


6ο. Δρομολογείται η υλοποίηση, μέσω των Κτιριακών Υποδομών, του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Ραχών.

Για την ολοκλήρωσή του, εξασφαλίστηκαν και μεταφέρθηκαν πόροι ύψους 700.000 ευρώ από το Υπουργείο Οικονομικών στην 5η ΥΠΕ, για χρηματοδότηση του έργου.

Την επόμενη εβδομάδα ψηφίζεται διάταξη για τους ειδικούς όρους δόμησης.

Εντός των αμέσων επόμενων μηνών αναμένεται να ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου, και μπορεί να τελειώσει στις αρχές του 2023.


7ο. Δρομολογείται, εκτιμώ μέχρι τον Σεπτέμβριο, η ενίσχυση του ΕΚΑΒ Λαμίας με ένα νέο ασθενοφόρο, μέσα από τον Ειδικό Λογαριασμό Αποπληρωμής Εκτάκτων Δαπανών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας.


8ο. Προχωρά, μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί, το σχέδιο κατασκευής, με διαδικασία ΣΔΙΤ, συμπληρωματικών – και για φοιτητικές εστίες – κτιριακών υποδομών, άνω των 13.500 τ.μ., στις πανεπιστημιακές σχολές στη Λαμία.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι περίπου 14 εκατ. ευρώ.

Σχέδιο σύμβασης αναμένεται το Σεπτέμβριο.

Έως το τέλος του έτους, με ομαλές συνθήκες, θα έχουμε ανάδοχο.

Ο στόχος είναι το έργο να ξεκινήσει στις αρχές του 2023.

 

9ο. Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, και ειδικότερα Τμήματα αυτού στη Λαμία, συμμετέχουν στη διαδικασία υλοποίησης του Προγράμματος «Αρχύτας», το οποίο στόχο έχει τον σχεδιασμό και τη βιομηχανική παραγωγή αυτόνομου εναέριου οχήματος (drone) πολλαπλών χρήσεων.

Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τέλος 2023 – 1ο δίμηνο 2024.

 

10ο. Αναβαθμίστηκαν οι ψηφιακές υποδομές της Φθιώτιδας, με την σημαντική αναβάθμιση της αξιοπιστίας του ερευνητικού δικτύου.

Το έργο δημιουργίας τοπολογίας δακτυλίου εντάχθηκε στο υφιστάμενο δίκτυο οπτικών ινών GRNET, δηλαδή στο Εθνικό Πρόγραμμα Αναβάθμισης των Εθνικών Υποδομών Οπτικών Ινών. 

 

11ο. Ιδρύθηκε και λειτουργεί Πειραματικό ΙΕΚ στη Λαμία, αποτέλεσμα πολιτικής βούλησης και πολύμηνης συνεργασίας, σε πολλά επίπεδα.


12ο. Προχωρά, με σταθερούς ρυθμούς, το έργο υλοποίησης του νοτίου τμήματος του οδικού άξονα Ε-65, από τη Λαμία μέχρι την Ξυνιάδα. 

Παραδόθηκε, τον Ιούλιο του 2021, τμήμα 14,2 χιλιομέτρων στην αρχή του Ε-65, πριν τη Λαμία, και μέχρι τον Ανισόπεδο Κόμβο Καρπενησίου.


13ο. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα αναθέσει την ωρίμανση κατασκευής τμημάτων του οδικού άξονα «Λαμία - Καρπενήσι» μέσω της Συμφωνίας - Πλαίσιο που πρόσφατα σύναψε, με στόχο - εντός του 2022 - να κατατεθεί Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να είναι δυνατή η δημοπράτησή του μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους. 


14ο. Το έργο κατασκευής του οδικού άξονα «Μπράλος - Άμφισσα» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών - Μεταφορών της περιόδου 2021-2027, το οποίο υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με χρηματοδότηση ύψους 285 εκατ. ευρώ.


15ο. Η κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας, σε έκταση 15 στρεμμάτων, 7.365,75 τ.μ., εντάχθηκε, πρόσφατα, στο χρηματοδοτικό εργαλείο των Συμβάσεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Η διαδικασία οριοθέτησης του χώρου ολοκληρώθηκε, με ψηφισθείσα διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών. 

Ψηφίζεται διάταξη, μέσα στον Ιούλιο, για την τροποποίηση χρήσεων γης, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Ο Προϋπολογισμός του έργου διαμορφώνεται περίπου στα 15 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο Σχέδιο Νόμου, θα ενσωματώνεται σχετική διάταξη για την παραχώρηση τμημάτων δημοσίου ακινήτου με στόχο την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου.

Αυτό συνιστά προϋπόθεση για να προχωρήσει ο διαγωνισμός για το cluster Δικαστικών Μεγάρων Κεντρικής Ελλάδας.


16ο. Σε στενή συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, και μέσα από διαδικασία αμοιβαίας ανταλλαγής εκτάσεων εντός του Στρατοπέδου Τσαλτάκη, ολοκληρώθηκε η μελέτη και η τεχνική έκθεση για την πολεοδομική ωρίμανση του ακινήτου.

Το έργο δρομολογείται, παράλληλα με την τροποποίηση χρήσεων γης για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου Λαμίας.


17ο. Η Κυβέρνηση ενισχύει τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Λαμιέων για την αξιοποίηση του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, ανάμεσα στα άλλα, με την εξασφάλιση χρηματοδότησης ύψους άνω των 15 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.


18ο. Συνεχίζεται, με κυβερνητικό σχέδιο και πολιτική βούληση, η προσπάθεια για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού Χώρου των Θερμοπυλών.

Δρομολογείται η χρηματοδότηση βελτιωτικών παρεμβάσεων ήπιας ανάπλασης από τον Δήμο Λαμιέων και η αποκατάσταση, στερέωση και ανασκαφικός καθαρισμός του Τοίχους των Φωκέων, πρωτοβουλία η οποία πέρασε πρόσφατα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Και για τα δύο έχει εξασφαλισθεί χρηματοδότηση ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Παράλληλα, υφίσταται συγκεκριμένο ενδιαφέρον του ιδιωτικού τομέα για την χρηματοδότηση της ψηφιακής αναβάθμισης των παρεχόμενων υπηρεσιών στο συγκεκριμένο χώρο.

  

19ο. Υλοποιήθηκαν επεμβάσεις εκσυγχρονισμού και ψηφιακής αναβάθμισης των υποδομών της Βιομηχανικής Περιοχής (ΒΙΠΕ). 

Παράλληλα, ενισχύθηκε η αντιπλημμυρική θωράκιση, με την περιμετρική τάφρο όμβριων υδάτων, στη βόρεια πλευρά της Βιομηχανικής Περιοχής. 


20ο. Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, ως μεταφερόμενο, το έργο «Αρδευτικό Δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας», προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ.

Η αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων που προέκυψαν, θα πραγματοποιηθεί με συγκεκριμένες εργασίες, που αυξάνουν τον προϋπολογισμό του έργου και περιλαμβάνονται σε Συμπληρωματική Σύμβαση Εργασιών ύψους περίπου 11,6 εκατ. ευρώ. 


21ο. Αντιμετωπίζεται, παρά τις κατά καιρούς δυσκολίες, το διαχρονικό πρόβλημα με τα «κόκκινα σπίτια» στη Μαλεσίνα.

Ήδη, έχουν εκδοθεί παραχωρητήρια σε περισσότερους από 83 φακέλους, που αντιστοιχούν σε περίπου 110 αιτήσεις πολιτών.


22ο. Εγκαταστάθηκε Ειδική Διαχείριση στη ΛΑΡΚΟ, ώστε η εταιρεία να κρατηθεί ανοικτή.

Υπήρξε σημαντική κρατική χρηματοδότηση, ύψους 52 εκατ. ευρώ, για πρώτη φορά τα τελευταία έτη.

Σήμερα, βρίσκονται σε εξέλιξη οι δυο διαγωνιστικές διαδικασίες από το ΤΑΙΠΕΔ και τον Ειδικό Διαχειριστή. 

Είμαστε στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών.


23ο. Το Ράλλυ Ακρόπολις, με σκληρή, συλλογική και συντονισμένη δουλειά, επανήλθε στην Ελλάδα, με επίκεντρο την περιοχή μας, αποφέροντας σημαντικά οικονομικά οφέλη και πολλαπλές εξωτερικότητες.

Φέτος, εργαζόμαστε για μια ακόμα καλύτερη διοργάνωση.


24ο. Αναρτήθηκε, στις 24 Ιουνίου 2022, η προκήρυξη για τον πλειοδοτικό διαγωνισμό αξιοποίησης του ακινήτου Λουτρόπολης Καμένων Βούρλων.

Ως  καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει ορισθεί η 31η Οκτωβρίου 2022.


25ο. Έχει ολοκληρωθεί η συγκέντρωση γνωμοδοτήσεων επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Ακινήτου Camping Καμένων Βούρλων (Κονιαβίτης).

Αναμένεται ο βιολογικός καθαρισμός των Καμένων Βούρλων να ενταχθεί σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εκτιμάται μέχρι τις αρχές του 2023.


26ο. Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το Ειδικό Σχέδιο Αξιοποίησης (ΕΣΧΑΔΑ) του Ακινήτου στις Θερμοπύλες είναι αναρτημένη προς διαβούλευση. 

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εκτιμάται στις αρχές του 2023.


27ο. Έχει ξεκινήσει η διαδικασία επικαιροποίησης του Ειδικού Σχεδίου Αξιοποίησης (ΕΣΧΑΔΑ) για το Ακίνητο Υπάτης από τον Σύμβουλο Μελετητή, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο 2022, για να λάβει την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης.

Παράλληλα, διενεργήθηκε διαγωνισμός από την ΕΤΑΔ για την εκμίσθωση του ΑΒΙΟ, ο οποίος και ολοκληρώθηκε.

Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η σύμβαση και γίνεται η παράδοση του ακινήτου.


28ο. Εγκρίθηκε, τον Νοέμβριο του 2021, η περιβαλλοντική μελέτη για την εκβάθυνση του διαύλου και της λιμενο-λεκάνης, καθώς και την επέκταση του προβλήτα στο Λιμάνι της Στυλίδας.

Δημιουργούνται, έτσι, οι προϋποθέσεις υλοποίησης ενός σημαντικού έργου για την Ανατολική Φθιώτιδα.

 

29ο. Καθορίστηκε χερσαία ζώνη στην παραλία Ραχών, υπαγόμενη πλέον στο Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας. 

Ήδη το Ταμείο έχει διαθέσει περισσότερες από 30.000 ευρώ και έχει αποκαταστήσει παραληφθείσες ζημιές της χερσαίας ζώνης.

 

30ο. Με φορέα υλοποίησης την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αναβαθμίζεται ο λιμένας του Αγίου Κωνσταντίνου.

Το έργο, ενταγμένο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι προϋπολογισμού 9,8 εκατ. ευρώ

Κατά την εφετινή θερινή περίοδο, το Λιμάνι εξυπηρετεί επιβατικό οχηματαγωγό με προορισμό τις Βόρειες Σποράδες, 1.000 επιβατών και 200 οχημάτων. 

Επίσης, εξυπηρετεί σκάφη που μεταφέρουν καθημερινά επιβάτες προερχόμενους από το εξωτερικό, με προορισμό τη νότια Εύβοια.

 

31ο. Το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας χρηματοδοτήθηκε με 170.000 ευρώ, προκειμένου να συνταχθεί οριστική μελέτη επέκτασης και εκσυγχρονισμού του Αλιευτικού Καταφυγίου του Αγίου Κωνσταντίνου. 

Η μελέτη βρίσκεται στην τελική φάση δημοπράτησης. 

 

32ο. Τροποποιήθηκε η χωροθέτηση και οι περιβαλλοντικοί όροι του Καταφυγίου Τουριστικών Σκαφών στα Καμένα Βούρλα. 

Τα έργα αναβάθμισης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

 

33ο. Προωθείται η αίτηση ένταξης για χρηματοδότηση της αποχέτευσης ακαθάρτων και την επεξεργασία λυμάτων παραλιακών οικισμών του Δήμου Στυλίδας.

Το έργο έχει ήδη λάβει περιβαλλοντική αδειοδότηση.

 

34ο. Χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος Στυλίδας με ποσό άνω του 1 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης στις πηγές της Παλαιοκερασιάς, που αφορά πολλές δημοτικές κοινότητες της περιοχής. 

Το έργο υλοποιείται.

 

35ο. Εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σημαντικά αγροτικά έργα.

Μεταξύ άλλων, είναι τα ακόλουθα έργα, προϋπολογισμού περίπου 4,7 εκατ. ευρώ:

 • Για τον Δήμο Μακρακώμης, η βελτίωση αρδευτικού δικτύου στη θέση δύο ρέματα στο Αρχάνι και στην Παλαιοβράχα, καθώς και η Αγροτική Οδοποιία Λευκάδας – Πτελέας, συνολικού προϋπολογισμού 665.000 ευρώ.

 • Για τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, η ανάπλαση και η ανάδειξη οικισμού στην Κάτω Τιθορέα, η ανάδειξη περιβάλλοντος, καθώς και η Αγροτική Οδοποιία Τιθορέας, συνολικού προϋπολογισμού 380.000 ευρώ.

 • Για τον Δήμο Δομοκού, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός δικτύων άρδευσης από λιμνοδεξαμενή του Νέου Μοναστηρίου, η βελτίωση και ο εκσυγχρονισμός συνθηκών άρδευσης αρδευτικού έργου στη Σοφιάδα, καθώς και η βελτίωση αγροτικής οδού στο Βαρδαλή και τα Γαβράκια, συνολικού προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ.

 • Για τον Δήμο Λαμιέων, η ανάπλαση χώρου δραστηριοτήτων στις Κομποτάδες, καθώς και η αγροτική οδοποιία Ροδίτσας, συνολικού προϋπολογισμού 212.000 ευρώ.

 • Για τον Δήμο Λοκρών, το ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης Αντιπυρικής Προστασίας, προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ.

 • Για τον Δήμο Στυλίδας, παρεμβάσεις για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, προϋπολογισμού περίπου 350.000 ευρώ.

 

36ο. Δρομολογείται, για τον Δήμο Δομοκού, η ένταξη νέων έργων στα μέτρα 4.3.1 (Εγγείες Βελτιώσεις), ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, και 4.3.4 (Αγροτικής Οδοποιίας), ύψους 1,3 εκατ. ευρώ.

Επίσης, αναμένεται η έγκριση του ΤΟΕΒ Ξυνιάδας στο μέτρο 4.3.1, ύψους 2,2 εκατ. ευρώ.


37ο. Εντάχθηκαν στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» σημαντικά έργα Δήμων της Φθιώτιδας.

Μεταξύ άλλων, είναι τα ακόλουθα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 41 εκατ. ευρώ:

 • Στον Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας, η βελτίωση της ενεργειακής διαχείρισης και αξιοποίησης ΑΠΕ στις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, η μελέτη αποκατάστασης και αξιοποίησης ως πολιτιστικό – συνεδριακό κέντρο του Αρχοντικού Σκλαβούνου, η μελέτη για τη δημιουργία πολυχώρου πολιτισμού στην Δ.Ε. Ελάτειας, η βελτίωση των υποδομών και της διαχείρισης ύδρευσης Αμφίκλειας, Κάτω Τιθορέας και Ελάτειας, καθώς και η αγροτική οδοποιία του δήμου, προϋπολογισμού 7,9 εκατ. ευρώ.

 • Στον Δήμο Δομοκού, η προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία συστήματος τηλε-ελέγχου, τηλεχειρισμού και ελέγχου διαρροών εγκαταστάσεων ύδρευσης, η βελτίωση αγροτικού δρόμου Μαντασιάς – Φιλιαδώνας, οι υποδομές ηλεκτροκίνησης, τα ηλεκτρικά οχήματα και οι σταθμοί φόρτισης, καθώς και η προμήθεια και εγκατάσταση ευφυών συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας στα δίκτυα ύδρευσης, προϋπολογισμού 7,6 εκατ. ευρώ.

 • Στον Δήμο Λαμιέων, το ολοκληρωμένο σχέδιο αστικής ανάπλασης νοτιοδυτικού τμήματος της Λαμίας, προϋπολογισμού 5,5 εκατ. ευρώ.

 • Στον Δήμο Στυλίδας, η αναβάθμιση υποδομών ύδρευσης και οι ψηφιακές πολιτιστικές διαδρομές στο Δήμο, προϋπολογισμού 8,1 εκατ. ευρώ.

 • Στον Δήμο Μακρακώμης, τα αντιπλημμυρικά έργα, η προμήθεια και εγκατάσταση ολοκληρωμένου συστήματος ελέγχου διαρροών και ασύρματων έξυπνων υδρομετρητών, καθώς και η κατασκευή σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, προϋπολογισμού 8,7 εκατ. ευρώ.

 • Στον Δήμο Καμένων Βούρλων, η προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων και σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και η συντήρηση αθλητικών χώρων και η διασφάλιση πρόσβασης ΑμεΑ, προϋπολογισμού 3,4 εκατ. ευρώ.

 

38ο. Επίσης, εντάχθηκε στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το έργο που αφορά τις υποδομές ύδρευσης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ύψους περίπου 17 εκατ. ευρώ, με ωφελούμενο τον Δήμο Δομοκού, και συγκεκριμένα 17 οικισμούς του, με τη δημιουργία φράγματος - υδραγωγείου στο Νεοχώρι.

 

39ο. Εντάχθηκαν, στο Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», σημαντικά έργα Δήμων της Φθιώτιδας.

Μεταξύ άλλων, είναι τα ακόλουθα έργα, προϋπολογισμού άνω των 4,3 εκατ. ευρώ:

 • Για τον Δήμο Λαμιέων, το Πάρκο Ζωοφιλίας Στερεάς Ελλάδας.

 • Για τον Δήμο Λοκρών, το καταφύγιο αδέσποτων ζώων και η πρόσβαση και εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε σχολικές μονάδες του Δήμου.

 • Για τον Δήμο Μακρακώμης, η προμήθεια και τοποθέτηση συνθετικού χλοοτάπητα και λοιπού εξοπλισμού στα γήπεδα Μακρακώμης και Πλατυστόμου.

 • Για τον Δήμο Αμφίκλειας – Ελάτειας, η βελτίωση υποδομών στα γήπεδα Αμφίκλειας και Ελάτειας, και η διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου στο Κλειστό Γυμναστήριο Ελάτειας.

 

40ο. Το έργο της κατασκευής φράγματος στον ποταμό Ενιπέα Φαρσάλων πέρασε από την Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ. 

Επιδιώκεται να καλύψει και περιοχές του Δήμου Δομοκού.


41ο. Αναμένεται να υποβληθεί στη Διυπουργική Επιτροπή ΣΔΙΤ, τους προσεχείς 2 μήνες, το έργο που αφορά το φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού, προϋπολογισμού 26,4 εκατ. ευρώ

Υπάρχουν προβλήματα, μεταξύ άλλων με τις αδειοδοτήσεις των 4 φωτοβολταϊκών πάρκων στη λεκάνη κατάκλισης του νέου φράγματος, εφόσον υλοποιηθεί στην προτεινόμενη θέση της προμελέτης, ενώ θα απαιτηθούν και μεγάλα ποσά απαλλοτριώσεων. 

Η ανάθεση του έργου αναμένεται το 4ο τρίμηνο του 2023.


42ο. Εκδόθηκε απόφαση για τον επανακαθορισμό των οριογραμμών αιγιαλού – παραλίας και τον καθορισμό παλαιού αιγιαλού, στη θέση «Λιμένας Αγ. Κωνσταντίνου». 

Έτσι καθίσταται δυνατή η έναρξη εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης.

Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 8,6 εκατ. ευρώ.

 

43ο. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού αναβαθμίστηκε.

Τα τελευταία 3 χρόνια, και παρά τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας, η ΕΤΑΔ κατόρθωσε να μεταστρέψει το Κέντρο από μια ζημιογόνα μονάδα σε κερδοφόρα.

Για να επιτευχθούν αυτό, υλοποιούνται ή δρομολογούνται επενδύσεις ύψους 1 εκατ. ευρώ.


44ο. Έκτακτες χρηματοδοτήσεις Δήμων.

Οι δήμοι χρηματοδοτήθηκαν εκτάκτως με ποσό άνω των 8 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και να δρομολογήσουν τοπικά έργα υποδομής. Ενδεικτικά αναφέρω τις δημοτικές κοινότητες Αυλάκι, Αχινός, Σπαρτιά, Ρεγγίνι, Σκάρφεια, Μαλεσίνα, Θεολόγος, Νεοχώρι, Πετρωτό, Μακρολίβαδο, Μελιτέα, Άνω Αγόριανη, Γαρδίκι, Βίτωλη, Μακρακώμη, Ροβολιάρι, Καστρί, Γραμμένη, Μεγάλη Βρύση, Γοργοπόταμος, Παύλιανη, Κάτω Τιθορέα και Αμφίκλεια. Ειδικά για την Δημοτική Κοινότητα Καμένων Βούρλων υπήρξε έκτακτη χρηματοδότηση με επιπλέον 250.000 ευρώ – τον Απρίλιο του 2022 – για την αποκατάσταση τοπικού οδικού δικτύου, μέσω εργασιών ασφαλτόστρωσης.


45ο. Χρηματοδοτήθηκε η βελτίωση δικτύων ύδρευσης και η ενίσχυση αντιπλημμυρικών έργων σε δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Λοκρών.

Συγκεκριμένα, αντικαταστάθηκε περίπου 1 χιλιόμετρο δικτύου ύδρευσης στον Έξαρχο και 450 μέτρα στο Καλαπόδι.

Επίσης, ολοκληρώθηκαν αντιπλημμυρικά έργα και έργα εσωτερικής και αγροτικής οδοποιίας στην Κυρτώνη.

 

46ο. Αναμένεται η έγκριση χρηματοδότησης έργων υποδομών εγγείων βελτιώσεων, με ωφελούμενο τον ΤΟΕΒ Μοσχοχωρίου. 

Ο Δήμος κατέθεσε τη μελέτη, ώστε αυτή να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.


47ο. Χρηματοδοτήθηκε ο Δήμος Λοκρών, με ποσό ύψους 250.000 ευρώ, για την υλοποίηση αντισταθμιστικών έργων εξαιτίας των φυσικών καταστροφών.

Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνεται και η αποκατάσταση και ασφαλτόστρωση οδών στις Λιβανάτες.

 

48ο. Η παραδοσιακή πρακτική άρδευσης με σηκωμένο αυλάκι στο Κυριακοχώρι Φθιώτιδας αποτελεί, πλέον, το ένα από τα 9 στοιχεία που εγγράφηκαν φέτος στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. 


49ο. Επετεύχθη η υπογραφή σχετικής ρύθμισης για τα «Σφαγεία Δυτικής Φθιώτιδας», με σκοπό την εξυγίανση και την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων της Εταιρίας, σε υγιή, νέα βάση.

 

50ο. Εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 20.000 ευρώ και 20.000 ευρώ για την επισκευή και συντήρηση των Γυμνασίων - Λυκείων Σπερχειάδας και Μακρακώμης, αντίστοιχα.

Επίσης, εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση ύψους 40.000 ευρώ για την αντικατάσταση κουφωμάτων στο Δημοτικό Σχολείο Κάτω Τιθορέας.

 

51ο. Δρομολογείται, μέσω των αρχών της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, ενίσχυση σχολικών μονάδων της Φθιώτιδας με ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Σύντομα, θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις.

 

52ο. Ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση νέας, σύγχρονης και ασφαλούς παιδικής χαράς στο νηπιαγωγείο του Θεολόγου.


53ο. Έχουν καταβληθεί, ταχύτερα από ποτέ, προκαταβολές και αποζημιώσεις σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές στην περιοχή μας.

Ήδη έχουν αποζημιωθεί 242 επιχειρήσεις και νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των αγροτών, δηλαδή περίπου το 80% των δικαιούχων.

 

54ο. Έχουν καταβληθεί έκτακτες χρηματοδοτήσεις, ύψους περίπου 5 εκατ. ευρώ, προς τους Δήμους Λαμιέων, Δομοκού και Μακρακώμης, καθώς και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για αποκαταστάσεις υποδομών.

 

55ο. Χρηματοδοτήθηκαν ΤΟΕΒ της Φθιώτιδας με 3,2 εκατ. ευρώ, για την αποκατάσταση ζημιών από φυσικές καταστροφές.

 

56ο. Έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, για τη δρομολόγηση ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης του Σπερχειού Ποταμού και αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.

Σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις.

 

57ο. Ο Δήμος Στυλίδας επιχορηγήθηκε με 248.000 ευρώ, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή.

 

58ο. Σημαντικά αναπτυξιακά έργα εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020. 

Μεταξύ άλλων, είναι τα ακόλουθα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ:

 • Για τον Δήμο Μακρακώμης, η ενεργειακή αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός δημοτικών κτιρίων, προϋπολογισμού 485.400 ευρώ.

 • Για τον Δήμο Αμφίκλειας - Ελάτειας, το δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων και η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων Αμφίκλειας, προϋπολογισμού 4,2 εκατ. ευρώ.

 • Για τον Δήμο Καμένων Βούρλων, η κατασκευή νέου Κεντρικού Αγωγού Αποχέτευσης Καμένων Βούρλων, και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων - Σταθμός Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων Υλικών, προϋπολογισμού 4,6 εκατ. ευρώ.

 • Για τον Δήμο Λοκρών, η βελτίωση ποιότητας και επάρκειας δικτύων ύδρευσης, η κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ακαθάρτων σε Λιβανάτες και Αρκίτσα, καθώς και η επέκταση εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων στην Αταλάντη, προϋπολογισμού 29,4 εκατ. ευρώ.

 • Για τον Δήμο Στυλίδας, παρεμβάσεις αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού του κτιριακού αποθέματος στην πόλη της Στυλίδας, προϋπολογισμού 8,8 εκατ. ευρώ.

 • Για τον Δήμο Λαμιέων, η αποκατάσταση Υδροηλεκτρικού Γοργοποτάμου, προϋπολογισμού 950.000 ευρώ.

 

59ο. Εντάχθηκε προς χρηματοδότηση, από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το δίκτυο αποχέτευσης και εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων Αγίου Κωνσταντίνου, προϋπολογισμού 11,7 εκατ. ευρώ.

 

60ο. Αξιολογείται θετικά η αίτηση ένταξης που υπέβαλε ο Δήμος Λαμιέων, για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, των έργων που αφορούν την κατασκευή δικτύων αποχέτευσης οικισμών στη λεκάνη του Σπερχειού, και τη Μονάδα Ηλιακής Ξήρανσης Ιλύος στο Βιολογικό Καθαρισμό της Λαμίας.

 

61ο. Το έργο του φωτισμού και της περίφραξης του Γηπέδου Ποδοσφαίρου της Κάτω Τιθορέας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 239.000 ευρώ.

 

62ο. Ο Δήμος Λοκρών επιχορηγήθηκε με το ποσό των 600.000 ευρώ, για τη βελτίωση, επισκευή και αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεών του.

 

63ο. Αναμένεται η ολοκλήρωση της χρηματοδότησης των αθλητικών υποδομών στην Καμαρίτσα, από το Υπουργείο Εσωτερικών.

 

64ο. Υπεγράφη, τον Δεκέμβριο του 2019, απόφαση για καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαιούχους απαλλοτριώσεων της σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλάδι – Δομοκός.


65ο. Αποζημιώθηκαν οι δικαιούχοι για εκτάσεις που έχουν απαλλοτριωθεί στο τμήμα Παράκαμψης Καμένων Βούρλων, με ποσό ύψους περίπου 25 εκατ. ευρώ.

 

66ο. Αποζημιώθηκαν, πρόσφατα, ελαιοπαραγωγοί της περιοχή μας.

Είχαν προηγηθεί αποζημιώσεις ελαιοπαραγωγών τύπου «Καλαμών» και «διπλής κατεύθυνσης».

 

67ο. Χρηματοδοτήθηκε η Δημοτική Φιλαρμονική Λαμίας με το ποσό των 8.000 ευρώ.

 

68ο. Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού επιχορηγήθηκε με 1 εκατ. ευρώ, με στόχο την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας της περιοχής.

 

69ο. Καταβλήθηκε ή / και καταβάλλεται το 100% της αποζημίωσης στους πρώην εργαζομένους σε πιστωτικά ιδρύματα που τέθηκαν σε ειδική εκκαθάριση, ανάμεσα στους οποίους οι πρώην εργαζόμενοι στη Συνεταιριστική Τράπεζα Λαμίας, την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

 

70ο. Η εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» προχώρησε, μετά από κοινή πρωτοβουλία, σε δωρεά ενός ηλεκτροκίνητου, επταθέσιου αυτοκινήτου, με σκοπό την αναβάθμιση της βελτίωσης της ποιότητας μετακίνησης των ωφελούμενων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Στερεάς Ελλάδας.

 

71ο. Αναλήφθηκαν στοχευμένες πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης.

 • Εξασφαλίστηκαν 15 tablets για μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Υπάτης.

 • Μικροί μας φίλοι, από το Κουμαρίτσι και το Ροβολιάρι, απέκτησαν πρόσβαση σε πολλά και δημιουργικά παιχνίδια.

 • Δανειστικές Βιβλιοθήκες, στη Λαμία και την Αμφίκλεια, εμπλούτισαν το υλικό τους.

 • Στηρίχθηκαν ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, ο Σύλλογος Πολυτέκνων, καθώς και ο Σύλλογος Νεφροπαθών.

 • Παραδόθηκαν, στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας και τα Κέντρα Υγείας στη  Φθιώτιδα, με τη μορφή δωρεάς, 20.000 υγειονομικές μάσκες, για κάλυψη των αναγκών τους.

 • Παραδόθηκε νέος, σύγχρονος σταθμός ζωής πρώτων βοηθειών στον Διαδραστικό Σύλλογο Ραχών.

 • Χορηγήθηκε, δωρεά, σημαντική ποσότητα λίτρων θέρμανσης σε ιερούς ναούς της Φθιώτιδας.

 • Ολοκληρώθηκε, με δωρεά, η ανάπλαση του προαύλιου χώρου του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στον Άγιο Κωνσταντίνο.


72ο. Με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ, νοικοκυριά και οικισμοί σε περιοχές της χώρας που βρίσκονταν εκτός τηλεοπτικής κάλυψης, απέκτησαν δωρεάν πρόσβαση, μέσω σχετικής πλατφόρμας.

Ωφελούμενοι είναι οι μόνιμοι κάτοικοι 74 δημοτικών κοινοτήτων της Φθιώτιδας.


73ο. Υπεγράφη η Σύμβαση Παροχής Δημόσιας Υπηρεσίας μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ο Πάροχος δεσμεύεται στην πλήρη εκτέλεση συγκεκριμένης δρομολογιακής πολιτικής, που περιλαμβάνει και προορισμούς που δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο οικονομικής εκμετάλλευσης. 

Ανάμεσα στα άλλα, περιλαμβάνονται και δρομολόγια στη γραμμή Τιθορέα - Λιανοκλάδι - Στυλίδα.

Αντιλαμβανόμαστε τα όποια προβλήματα, και σύντομα θα αντιμετωπιστούν κατά τον βέλτιστο, εφικτό τρόπο.

 

74ο. Τοποθετήθηκαν ΑΤΜ στις περιοχές της Γλύφας και της Ελάτειας.


75ο. Αναβαθμίστηκε το Τμήμα Ασφαλείας Λαμίας, σε Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Λαμίας.

 

76ο. Λειτουργεί, και μάλιστα αποτελεσματικά, το Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών στη Λαμία.

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στο συγκεκριμένο γραφείο για δωρεάν ενημέρωση σε θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης, και ειδικότερα για υποστήριξη σε ζητήματα οφειλών τους.


77ο. Ρυθμίστηκαν ζητήματα του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ), στη Μαλεσίνα.


78ο. Παραχωρήθηκε, τον Νοέμβριο του 2019, ακίνητο του πρώην Ειρηνοδικείου, στο Αστυνομικό Τμήμα Δομοκού, για τη στέγαση των υπηρεσιών του.


79ο. Εγκρίθηκε το αίτημα της Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Βαμβακουργικών Δημητριακών & Κτηνοτροφικών Προϊόντων Λαμίας, για ένταξή της στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς.

Αντίστοιχα, επετεύχθη κρίσιμη παρέμβαση και για τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Σπαρτιάς, απολύτως απαραίτητη για τη βιωσιμότητα του Συνεταιρισμού.

 

80ο. Η Κυβέρνηση, με τη συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, υλοποιεί μία πολύ σημαντική πολεοδομική μεταρρύθμιση, η οποία αποτελεί βασικό πυλώνα της εθνικής στρατηγικής για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι Δήμοι της Π.Ε. Φθιώτιδας περιλαμβάνονται σε αυτή.

 

Εκτός όμως αυτών των 80 συγκεκριμένων έργων και πρωτοβουλιών, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 320 εκατ. ευρώ, αλλά και πολλών άλλων έργων που αφορούν την περιοχή μας αλλά δεν αναφέρονται σήμερα, με εξασφαλισμένη την κρατική χρηματοδότηση, η Κυβέρνηση έχει σταθεί δίπλα στον κάθε πολίτη της Φθιώτιδας, προκειμένου να τον στηρίξει στις πρωτόγνωρες κρίσεις των τελευταίων ετών.  

Συγκεκριμένα:

 

1ον. Οι πολίτες πληρώνουν λιγότερους φόρους.

Ενδεικτικά, στη Φθιώτιδα, ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος κατά 11 εκατ. ευρώ έναντι του 2018, ή κατά 4,7 εκατ. ευρώ έναντι του 2021.

 

2ον. Η Κυβέρνηση στήριξε, γενναία και καθοριστικά, εργαζόμενους και επιχειρήσεις, εν μέσω της πανδημίας.

Ενδεικτικά, στη Φθιώτιδα, είχαν χορηγηθεί επιστρεπτέες προκαταβολές σε 10.547 επιχειρήσεις, ύψους περίπου 63 εκατ. ευρώ

Και άλλα 44 εκατ. ευρώ μέσα από το ΤΕΠΙΧ και τα εγγυοδοτικά προγράμματα.

 

3ο. Η Κυβέρνηση στηρίζει τον πρωτογενή τομέα.

 • Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές για τους εργαζομένους των αγροτικών επιχειρήσεων.

 • Μειώθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές στην κλίμακα για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

 • Μειώθηκε ο φόρος των αγροτικών επιχειρήσεων, καθώς και η προκαταβολή φόρου.

 • Υπήρξε αναστολή πληρωμής της εισφοράς αλληλεγγύης.

 • Μειώθηκε ο ΦΠΑ σε λιπάσματα και ζωοτροφές.

 • Επιστρέφεται ο ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες.

 • Μειώνεται κατά 50% ο φόρος εισοδήματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που διαθέτουν το προϊόν τους μέσω συνεταιρισμών ή συμβολαιακής γεωργίας.  

 

Παράλληλα, επιλύονται και χρόνια προβλήματα, κυρίως στον πρωτογενή τομέα, όπως είναι η διευθέτηση υποθέσεων ανάκτησης κρατικών ενισχύσεων, κυρίως στον πρωτογενή τομέα.

Υποθέσεις που αντιστοιχούν σε σημαντικό αριθμό δικαιούχων – αγροτών και επιχειρήσεων, οι οποίοι, πλέον, απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο, και μάλιστα εντόκως, τις ενισχύσεις που είχαν λάβει πριν από πολλά χρόνια, χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Στη Φθιώτιδα, το ποσό της βοήθειας για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς υπερβαίνει τα 3,2 εκατ. ευρώ.

 

Κλείνοντας, θεωρώ χρέος μου να σημειώσω ότι ο μεγάλος, μόνιμος στόχος της ανασυγκρότησης της Φθιώτιδας σε σύγχρονες βάσεις, δεν ξεκινά σήμερα.

Και κατά το παρελθόν έχουν γίνει σημαντικά έργα, μερικές φορές με χρονικές υστερήσεις και σπατάλες, κάτι που πρέπει συνεχώς να προσέχουμε, για να μην επαναλαμβάνεται.

Γνωρίζουμε ότι έχουμε δρόμο ακόμη να διανύσουμε, ώστε να διασφαλίσουμε καλό επίπεδο βιώσιμης ανάπτυξης, ευημερίας, απασχόλησης και κοινωνικής συνοχής.

Και ο δρόμος αυτός είναι γνωστό ότι δεν έχει τέρμα. 

Όμως, το βασικό είναι ότι, παρά τους εξωγενείς κυρίως περιορισμούς και τις επιπτώσεις των διαδοχικών κρίσεων, προχωρούμε με καλές ταχύτητες.

Και πρέπει να προχωρούμε, όλοι μαζί, χωρίς μιζέριες, με αξιόπιστες συνεργασίες και αναγνώριση των εκάστοτε θεσμικών ρόλων μας.

Από την πλευρά μου, θα εργάζομαι πάντα για να συμβάλλω στο διαυγές νοικοκύρεμα και την συνεχή πρόοδο της πατρίδας και της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Φθιώτιδας.  


Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->