-->

Νέα άλμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, έφτασε στο 9,1 τον Ιούνιο

Νέα άλμα του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, έφτασε στο 9,1 τον Ιούνιο

Αυξήθηκε κι άλλο ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιούνιο, φτάνοντας το 9,1% σε ετήσια βάση και βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 1981, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εργασίας.

Το ποσοστό αυτό, σημαντικά αυξημένο σε σύγκριση με 8,6% τον Μάιο, θεωρείται ένα νέο πλήγμα για τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσπαθεί εδώ και αρκετούς μήνες να ανακόψει την εκτίναξη των τιμών.

Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,3% τον Ιούνιο, έναντι 1% τον Μάιο. Η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη της αναμενόμενης. Οι αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούσαν ότι ο πληθωρισμός θα έφτανε το 8,8% σε ετήσια βάση και το 1,1% σε μηνιαία βάση τον Ιούνιο.

Η άνοδος των τιμών αφορά όλους τους κλάδους, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα ενοίκια, στα καύσιμα και στα τρόφιμα. Οι τιμές της ενέργειες αυξήθηκαν κατά 41,6% σε έναν χρόνο, τη μεγαλύτερη άνοδο που έχει παρατηρηθεί από τον Απρίλιο του 1980. Σύμφωνα με την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΙΑ), η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε τον περασμένο μήνα τα 5 δολάρια ανά γαλόνι (περίπου 3,8 λίτρα), γεγονός πρωτοφανές για τη χώρα. Όσο για τα τρόφιμα, καταγράφουν τη μεγαλύτερη αύξηση από τον Φεβρουάριο του 1981, με 10,4% σε ετήσια βάση.

Ο υψηλός πληθωρισμός ψαλιδίζει την αγοραστική δύναμη των Αμερικανών και συνιστά απειλή για την ανάπτυξη αφού η κατανάλωση είναι ο κινητήριος μοχλός για την αμερικανική οικονομία.

Η ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed) ξεκίνησε από τον Μάρτιο να αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αύξηση των τιμών.

#ΗΠΑ #ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/AHOsjlx
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->