Ρεαλιστικότατο το σενάριο του ρωσικού blackout στο φυσικό αέριο: Τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η ΕΕ

Ρεαλιστικότατο το σενάριο του ρωσικού blackout στο φυσικό αέριο: Τα μέτρα που σχεδιάζει να λάβει η ΕΕ

Νέες παρεμβάσεις δρομολογεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - αναγνωρίζοντας ως πολυ πιθανό το σενάριο να μπλοκάρει αιφνιδίως η Μόσχα την προμήθεια φυσικού αερίου - σύμφωνα με προσχέδιο που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει μια σειρά πρόσθετων μέτρων, με παρεμβάσεις σε ολόκληρη την οικονομία - συμπεριλαμβανομένης της επιβολής περιορισμών στη χρήση θέρμανσης και ψύξης - για να μετριάσει τις επιπτώσεις μιας πιθανής διακοπής της παροχής φυσικού αερίου από τη Ρωσία, που συνιστά τη μεγαλύτερη πηγή των εισαγωγών της.

Η άμεση δράση θα μπορούσε να μειώσει τον αντίκτυπο μιας ξαφνικής διακοπής του εφοδιασμού κατά το ένα τρίτο, επισημαίνει η Κομισιόν στο έγγραφο, το οποίο δέχεται ακόμη τροποποιήσεις, πριν τεθεί προς τελική έγκριση στις 20 Ιουλίου.

Ανεξάρτητα από μια βραχυπρόθεσμη διαταραχή, η έγκαιρη κοινή δράση σε επίπεδο ΕΕ σε αυτή την κρίσιμη περίοδο της διαδικασίας πλήρωσης των αποθηκών θα μειώσει την ανάγκη για πιθανή και πιο επώδυνη μείωση της ζήτησης αργότερα τον χειμώνα, σε περίπτωση διακοπής των ροών από τη Ρωσία.

Την ώρα που το «μεγάλο στοίχημα» της Ένωσης παραμένει η επάρκεια φυσικού αερίου τον επερχόμενο χειμώνα, οι προσομοιώσεις δείχνουν ότι σε περίπτωση πλήρους διακοπής από τον Ιούλιο, η αποθήκευση θα μπορούσε να κυμανθεί μόλις σε 65% έως 71% στις αρχές Νοεμβρίου - σημαντικά χαμηλότερα από τον στόχο του 80% - όπως σημειώνεται στο έγγραφο.

Αν η στρόφιγγα πάλι κλείσει αργότερα - για παράδειγμα τον Οκτώβριο - ο κίνδυνος να σημειωθούν ελλείψεις είναι σημαντικά μικρότερος.

Η κατάσταση του φυσικού αερίου στην ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή, σημειώνεται στο έγγραφο, με το πακέτο των μέτρων που αναμένεται να προταθεί να περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

  • Αντικατάσταση του φυσικού αερίου με άλλα καύσιμα, τόσο στις βιομηχανίες όσο και στην παραγωγή ενέργειας.
  • Μέτρα στην αγορά, συμπεριλαμβανομένων των πλειστηριασμών ή των διαγωνισμών (με κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης από μεγάλους χρήστες, κυρίως βιομηχανίες).
  • Ενημερωτικές εκστρατείες για τη μείωση της θέρμανσης και της ψύξης, καθώς και υποχρεωτικά όρια κατά τη διάρκεια ενός επιπέδου συναγερμού κρίσης.
#ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΕΝΩΣΗ #ΡΩΣΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΚΟΜΙΣΙΟΝ #ΜΕΤΡΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/O653lSj
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη