Στις αλησμόνητες πατρίδες μάς ταξίδεψε ο Όμιλος Παράδοσης – Λαογραφίας Καμένων Βούρλων


Ένα όμορφο μουσικό ταξίδι στις αλησμόνητες πατρίδες προσέφερε το βράδυ της Τετάρτης 27 Ιουλίου 2022 ο Όμιλος Παράδοσης – Λαογραφίας Καμένων Βούρλων, ο οποίος συνδιοργάνωσε με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Καμένων Βούρλων την «21η Βραδιά Παράδοσης», στο προαύλιο του Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα που «πλημμύρισε» από κόσμο.


Η μουσικοχορευτική παράσταση «Τραγουδώντας και χορεύοντας ταξιδεύουμε στις αλησμόνητες πατρίδες», την καλλιτεχνική επιμέλεια της οποίας είχε ο Αναστάσιος Πενταλιός, ήταν ένα ταξίδι μνήμης από τη Σμύρνη, το Μελί Ερυθραίας, την Αρτάκη, τα Καφέ Αμάν, το Νέο Μοναστήρι Δομοκού και την Κρήτη, που ξύπνησε μνήμες και συναισθήματα και φυσικά διασκέδασε με τη συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας «Μουσικό Σεργιάνι».


Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, κ. Ιωάννης Συκιώτης, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, η πρώην Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Ελένη Μακρή – Θεοδώρου, οι Αντιπεριφερειάρχες Φθιώτιδας και Περιβάλλοντος, κ.κ. Ηλίας Σανίδας και Ηλίας Κυρμανίδης αντίστοιχα, η Περιφερειακή Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας, κ. Σοφία Αγγελοπούλου – Παπανικολάου, ο πρώην Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, κ. Δημήτριος Κεφάλας, ο Αντιδήμαρχος κ. Λεωνίδας Πενταλιός, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, κ.κ. Γεωργία Κουκούλη και Νικόλαος Κοντοπάνος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καμένων Βούρλων, κ. Δημήτριος Καραμανώλης.


Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Καμένων Βούρλων, κ. Ιωάννης Συκιώτης, ανέφερε: «Χρόνια πολλά σε όλους μας. Όπως πάντα όλα αυτά τα χρόνια οργανώνονται οι συγκεκριμένες βραδιές. Εύχομαι και η “21η Βραδιά Παράδοσης” του Ομίλου Παράδοσης και Λαογραφίας Καμένων Βούρλων να μας διασκεδάσει. Να είμαστε καλά, να έχουμε υγεία και είμαστε εδώ, αρωγοί  στην προσπάθεια του κάθε συλλόγου του Δήμου μας».


Στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος του Ομίλου, κ. Δημήτριος Μεγαγιάννης, δώρισε εικόνα Αρχαγγέλου στον Μητροπολίτη Φθιώτιδας, κ.κ. Συμεών, ενώ η σύζυγος του προσφάτως εκλιπόντα, Νίκου Μπαρούδα, ο οποίος υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου για πολλά χρόνια έλαβε τιμητική πλακέτα.


Στο πολυπληθές κοινό παρουσιάστηκε το εξής πρόγραμμα (περιοχές):


• Της Σμύρνης και της προσφυγιάς («Όνειρο απατηλό», «Μενεξέδες και ζουμπούλια», «Μια Σμυρνιά στο παραθύρι», «Σύρε να πεις στη μάνα σου», «Τι σε μέλει εσένα»).

• Το Μελί Ερυθραίας σμίγει με τα Μέγαρα Αττικής («Μπέρδε και μπέρδε», «Λουδοβίκος», «Το μικρό μου», «Αραμπάς περνάει», «Έλα να σε φιλήσω», «Σουρμελί βάι», «Τα μελιωτάκια»).

• Η Νέα Βύσσα Έβρου («Του παλιό του Μπουσνουχώρ’», «Μαύρο μου χελιδόνι», «Του ψαρά ο γιος», «Ελένη», «Αϊντίνκους»).

• Αρετσού Βιθυνίας – Αρτάκη Κυζίκου («Φέτος το καλικαιράκι», «Τέσσερα μάτια δυο καρδιές», «Ρουμπαλιά», «Ροδοδάχτυλος αυγή μου», «Εχαμογέλασε η αυγή»).

• Τραγούδια από τα Καφέ Αμάν της Ρόζας Εσκενάζυ («Μου παρήγγειλε το αηδόνι», «Σαν τα μάρμαρα της Πόλης – Φυσούνι», «Κόνιαλης», «Έμορφη γλυκιά πολίτισσά μου», «Γρήγορο χασάπικο»).

• Κρήτη και Νέο Μοναστήρι Δομοκού («Συρτός χανιώτικος», «Μαλεβιζιώτης», «Σιγανός και Πεντοζάλι», «Σήκω κουκουνούδα», «Μάλι μι μάτσαν τα ούδια», «Στις τρεις», «Ζωαναράδικος Ντούζγο και γύρσιμα σε Τσέστο»).


Συνόδευσαν οι μουσικοί: Παναγιώτης Σδούκος (τραγούδι), Ανδρέας Χατζηανδρέας (πνευστά), Τάσος Γουσέτης (βιολί), Ελένη Παπαπροκοπίου (λαούτο), Αθηνά Κούκη (κανονάκι) και Θανάσης Λάκκας (κρουστά).


Βίντεο από την εκδήλωση:

https://www.youtube.com/watch?v=RKXzeEIii_k


Σύνδεσμοι για τις φωτογραφίες από την εκδήλωση:

https://www.dimos-kamenon-vourlon.gr/news/stis-alismonites-patrides-mas-taxidepse-o-omilos-paradosis-laografias-kamenon-voyrlon

https://www.facebook.com/kamenavourla.dimos/posts/pfbid037vsxHBbGA49ciQu9m2QCXEAeVuu86CM29GydBwrpuyQUSpWixNj7KiZHdyDTummBl

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη