Η θερμική βόμβα της Πλατείας Πάρκου στη Λαμία μας

Η θερμική βόμβα της Πλατείας Πάρκου στη Λαμία μας

______

Είναι γενικώς αποδεκτό ότι τα Πάρκα και οι Πλατείες οφείλουν να έχουν χαρακτήρα χώρου αναψυχής, ευεξίας και ξεκούρασης για τους Πολίτες.

 Έτσι, οι σύγχρονες πόλεις φροντίζουν στις Πλατείες τους να έχουν υψηλά ποσοστά πράσινου, δενδροφύτευσης και χρήσης οικολογικών υλικών ώστε να ευνοείται η δημιουργία ευνοϊκού μικροκλίματος. 

Σε πόλεις όπως η Λαμία, η ανάγκη αυτή καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική, λόγω των υψηλών θερινών θερμοκρασιών.

Δυστυχώς, τα στοιχεία που συλλέγουν Ενεργοί Πολίτες και ευγενικά μας τα διαθέτουν, είναι δραματικά.

Η Πλατεία Πάρκου, που υποτίθεται θα αναβάθμιζε την ποιότητα ζωής των Πολιτών, έχει μετατραπεί σε "θερμική νησίδα" αντί για χώρο ευζωΐας. 

Όπως είναι εμφανές από τις σχετικές μετρήσεις Πολιτών, η διάστρωση της Πλατείας με τσιμεντοπλακάκια την μετατρέπει σε "φούρνο" αντί να δροσίζει το περιβάλλον.

Τα τσιμεντοπλακάκια έχουν θερμοκρασία σχεδόν 52 βαθμούς , δηλαδή 12 βαθμούς πάνω από το περιβάλλον. Την ίδια στιγμή που σε διπλανό σκιασμένο σημείο πλακόστρωσης είχαμε 33,5 βαθμούς, σχεδόν 20 βαθμούς χαμηλότερα. 

Η θερμοκρασία σε περιοχή του Πάρκου με κάλυψη πράσινου, είναι 41,5 βαθμοί, δηλαδή σχεδόν όμοια με του περιβάλλοντος και 10 βαθμούς κάτω από την τσιμενταρισμένη Πλατεία. 

Σε άλλη μέτρηση Πολίτη, παρατηρούμε την ενοχλητική φωτεινότητα της Πλατείας σε σχέση με σκιερούς χώρους δίπλα της.

Συμπερασματικά, η παρούσα τσιμεντόστρωση της Πλατείας Πάρκου, την έχει μετατρέψει σε θερμική βόμβα στο κέντρο της πόλης, αντί να γίνει νησίδα δροσιάς και αναψυχής. 

Επιπλέον, για να διασχίσει ο Πολίτης την Πλατεία απαιτούνται γυαλιά ηλίου, αφού η φωτεινότητα είναι ενοχλητική.

🚩Προτείνεται:

1. Η διάστρωση με περιβαλλοντικώς φιλικά και φυσικά υλικά

2. Η άμεση αύξηση του ποσοστού πράσινου

3.  Η χρήση μεγάλων δέντρων και θάμνων κατάλληλων για τις συνθήκες της Λαμίας, όπως οι νερατζιές

4. Η δημιουργία νοητής οριοθέτησης με θάμνους γύρω από τα σιντριβάνια και τον "Τσολιά"

5. Η αντικατάσταση των θηριωδών μεταλλικών πετασμάτων με νέα , περιβαλλοντικώς φιλικών και με χρήση αναρριχώμενων φυτών.

Πέραν τούτων, απαιτείται η επαναλειτουργία δημόσιων φυλασσόμενων WC στην Πλατεία, η οποία έχει μετατραπεί τα βράδια σε δημόσιο ουρητήριο.

Με χαρά θα ακούσουμε και θα αξιολογήσουμε τεχνοκρατικά τις προτάσεις σας, ώστε όλοι να μπορούμε να συμμετέχουμε στον Δημόσιο Διάλογο.

Οι μετρήσεις είναι αναπαραγώγιμες, αφού ο καθένας μας μπορεί να τις επιβεβαιώσει με ένα απλό θερμόμετρο επιφανειών υπερύθρων και μια σχετική εφαρμογή στο κινητό του.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη