Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών: Προσερχόμαστε στο μνήμα του πατέρα μας

Τρία χρόνια συμπληρώνονται από την κοίμηση του μακαριστού Μητροπολίτου Φθιώτιδος κυρού Νικολάου και η Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Συμεών διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης και σεβασμού στην έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως στη Λαμία.

Χθες το απόγευμα, 27 Ιουλίου 2022, ημέρα κατά την οποία εκοιμήθη  ο Μητροπολίτης κυρός Νικόλαος, ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών πλαισιούμενος από την Αγία Καθηγουμένη τα Μονής Γερόντισσα Ιωάννα την ιατρό και τις μοναχές της Αδελφότητος,  από τους στενούς του συνεργάτες κληρικούς και λαϊκούς, καθώς και πνευματικά τέκνα του μακαριστού Νικολάου, σε κλίμα συγκίνησης τέλεσε Αρχιερατικό Τρισάγιο επί του τάφου του προκατόχου του, στην Ιερά Μονή Παναγίας Δαμάστας, στον ευλογημένο τόπο της Παναγίας, τον οποίο επέλεξε να αναπαυθεί πλάι στο μνήμα της αγαπημένης αγίας Μητέρας του Μαρίας Πρωτοπαπά. 

Στο Αρχιερατικό Τρισάγιο παρευρέθη συμπροσευχόμενος και ο Ιερολογιώτατος Μέγας Αρχιδιάκονος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, π. Ιωάννης Μπούτσης, ο οποίος και ιδιαίτερα εσέβετο και αγαπούσε τον μακαριστό Νικόλαο.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Σεβασμιώτατος κ. Συμεών ευχήθηκε ο Πανάγαθος Θεός να αναπαύει την ψυχή του μακαριστού προκατόχου του κυρού Νικολάου και να έχουμε όλοι την πρεσβεία και την προσευχή του. 

Ζούμε την Ανάσταση, ζούμε την αιωνιότητα μέσα στην Εκκλησία και οφείλουμε να πορευόμαστε με την χάρη, την ευχή και την πρεσβεία των προπατόρων μας και ο μακαριστός Νικόλαος υπήρξε πάνω απ’ όλα πατέρας για όλους μας. Δεν αισθάνομαι ότι απλώς έχω διαδεχθεί ένα πρόσωπο μιας αλυσίδας αποστολικής διαδοχής, αλλά έχω διαδεχθεί έναν πατέρα και έτσι νιώθω για όλους τους μακαριστούς προκατόχους μου.

Να αισθάνεσθε ότι προσερχόματσε στην μνήμη και στο μνήμα του πατέρα μας, διότι η πατρότητα είναι η βάση της σχέσης μας με τον Θεό».  

Ακολούθως, εν πομπή από το κοιμητήριο της μονής, ο Σεβασμιώτατος με τους ιερείς, τους ιεροψάλτες και τους πιστούς κατευθύνθηκαν στο Καθολικό της Μονής, όπου και ενώπιον της Ιεράς και Θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας, τελέσθηκε δέηση υπέρ της Αδελφότητος της Μονής, μια καρδιακή προσευχή αγάπης και σεβασμού για την Αγία Γερόντισσα και την Αδελφότητα της Μονής.

Τέλος, στο Αρχονταρίκι της Μονής, εκ μέρους της Αδελφότητος παρετέθη κέρασμα σε όλους στη μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Νικολάου.

   Οι εκδηλώσεις τιμής και σεβασμού στην μνήμη του μακαριστού Ποιμενάρχου της Φθιωτικής Εκκλησίας θα κορυφωθούν την Κυριακή 31 Ιουλίου με την τέλεση του επισήμου μνημοσύνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, επί τη συμπληρώσει 3 ετών από την κοίμησή του, σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

07:00 π.μ. Ακολουθία του Όρθρου

07:30 π.μ. Αρχιερατική Χοροστασία

08:15 π.μ. Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο

10:00 π.μ. Θείο Κήρυγμα υπό του Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ραφαήλ Γρίβα, Εξάρχου του Παναγίου Τάφου εν Ελλάδι.

10:30 π.μ. Ακολουθία του Μνημοσύνου.

11:30 π.μ. Αποκαλυπτήρια Προτομής του μακαριστού Ιεράρχου, φιλοτεχνηθείσης υπό του Τηνίου Καλλιτέχνου κ. Ιωάννου Μαλακατέ, εις τον αύλειο χώρο του Ιερού Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου του Αγίου Εφραίμ, στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπολεως, εμβληματικό έργο του μακαριστού Ιεράρχου.

11:45 π.μ. Θεολογικό-Φιλολογικό Μνημόσυνο προς τιμήν του μακαριστού Ιεράρχου, στο Αμφιθέατρο του Πνευματικού και Διοικητικού Κέντρου. Προβολή συντόμου οπτικοακουστικού αφιερώματος.





















Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη