Ερευνητές ανακάλυψαν χειροβομβίδες της εποχής των Σταυροφοριών στην Ιερουσαλήμ

Ερευνητές ανακάλυψαν χειροβομβίδες της εποχής των Σταυροφοριών στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ - Εικόνα: Wikimedia Public Domain


Ερευνητές ανακάλυψαν χειροβομβίδες που χρησιμοποιήθηκαν την εποχή των Σταυροφοριών μέσα στα τείχη της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Σε πρόσφατη μελέτη αναλύθηκαν τα υπολείμματα στοιχείων των χειροβομβίδων και στο εσωτερικό τους βρέθηκαν εκρηκτικά υλικά.

Στην ανάλυση των αντικειμένων που βρέθηκαν στον Κήπο της Αρμενίας στην Ιερουσαλήμ, εντοπίστηκε ότι αυτά τα αντικείμενα ηλικίας 900 ετών ήταν πιθανώς χειροβομβίδες.

Οι ερευνητές εξέτασαν υπολείμματα σε όστρακα από τέσσερα σφαιροκωνικά αγγεία, τα οποία χρονολόγησαν στον 11ο ή 12ο αιώνα.

Σε τρία από τα δοχεία βρέθηκαν χημικές ουσίες ενδεικτικές φαρμάκων και ελαίων, αλλά το τέταρτο δοχείο περιείχε έναν μοναδικό συνδυασμό ελαίων φυτικής προέλευσης, ζωικού λίπους και νιτρικών αλάτων, υποδεικνύοντας κάτι που κατασκευάστηκε για να εκραγεί.

Τα διάφορα σφαιροκωνικά αγγεία που ανασκάφηκαν από την Αρμενική Συνοικία της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ μεταξύ 1961 και 1967 είναι τεχνουργήματα που αποδίδονται στους Μαμελούκους εκείνη την εποχή, μια ομάδα σκλάβων στρατιωτών που τελικά κέρδισε τον πολιτικό έλεγχο σε περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Η Stanica Aurel-Daniel, ερευνήτρια στο ICEM Tulcea είπε ότι «τα σφαιροκωνικά δοχεία χρησιμοποιήθηκαν ως μικρά δοχεία για διάφορες ουσίες, μια άλλη υπόθεση που δείχνει ακόμη και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση».

«Σίγουρα, η χρήση αυτών των υλικών για πυρά ή χειροβομβίδες παραμένει πάντα επίκαιρη», είπε η ερευνητής. Πρόσθεσε ότι, ωστόσο, δεν ήταν συνδεδεμένη με την έρευνα.

Η εποχή των Σταυροφοριών και οι χειροβομβίδες

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που προτείνεται η χρήση χειροβομβίδων στις Σταυροφορίες και υπήρξαν προηγούμενες ιστορικές αναφορές των δυνάμεων του Σαλαντίν να πετάνε εκρηκτικά κατά την Πολιορκία της Ιερουσαλήμ το 1187, η πρόσφατη ανάλυση προσδίδει μεγαλύτερη αξιοπιστία στην ιδέα.

Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν ότι το χημικό κοκτέιλ των αγγείων δεν ήταν μαύρη σκόνη, υποδεικνύοντας ότι οι μαχητές της εποχής των Σταυροφοριών βρήκαν έναν τρόπο να κατασκευάσουν εκρηκτικά.

Όταν σκεφτόμαστε τα βάναυσα όπλα των Σταυροφοριών, πιθανότατα έρχονται στο μυαλό μας τα ξίφη, τα τόξα, τα μαχαίρια, τα τσεκούρια, αλλά σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, οι χειροβομβίδες ήταν επίσης κοινές.

Ανακαλύφθηκε η φύση των χειροβομβίδων

Ο Carney Μάθισον, μοριακός αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Griffith στην Αυστραλία, δήλωσε: «Ένα εκρηκτικό έχει δύο κύρια συστατικά: ένα καύσιμο και ένα [οξειδωτικό], καθώς και ένα δοχείο που ασκεί πίεση για να επιτρέψει στην αντίδραση να δημιουργήσει πίεση μέχρι να προκαλέσει έκρηξη.»

«Εάν τα εκρηκτικά συστατικά είναι σωστά, τότε προάγει την κατανόησή μας για τα Μεσαιωνικά όπλα στη Μέση Ανατολή αυτή τη στιγμή, επειδή δείχνει ότι τα εκρηκτικά όπλα που περιγράφονται από τους Σταυροφόρους ήταν μια τοπική εφεύρεση», είπε ο Μάθισον.

Ο Μάθισον πρόσθεσε ότι «τα χημικά συστατικά για αυτά τα όπλα αναπτύχθηκαν στη Μέση Ανατολή, όχι η υιοθέτηση της μαύρης σκόνης από την Κίνα μέσω της οδού του μεταξιού».

Όπλα παρόμοια με την ανάλυση των αντικειμένων βρέθηκαν πριν από σχεδόν έναν αιώνα στο Κάιρο και η ομάδα βρήκε στοιχεία θείου και νιτρικού καλίου στα τεχνουργήματα.

Ωστόσο, πρόσφατη εργασία εντόπισε επιπλέον νιτρικά άλατα, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν αναμειχθεί μεταξύ τους για να σχηματίσουν έναν οξειδωτικό παράγοντα στις κεραμικές χειροβομβίδες.



from Αρχαία Ελληνικά https://ift.tt/IvPljtu
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη