Παναγιώτης Ιακωβής: Η δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού της Λαμίας

Η δραματική συρρίκνωση του πληθυσμού της Λαμίας κατά σχεδόν 12% , σε σχέση με το 2011, αποτελεί αρνητικό ρεκόρ για την πόλη μας.

Ποσοστό σημαντικά χειρότερο σε σχέση με την Περιφέρεια Στερεάς και, κυρίως, σε σχέση με την Χαλκίδα, η οποία αύξησε τον πληθυσμό της. 

Πέραν των διαπιστώσεων όμως, οφείλουμε να μελετήσουμε τις αιτίες της παρακμής της Λαμίας αλλά και να προτείνουμε λύσεις για το δράμα αυτής της πόλης.

Νομίζω, λοιπόν, ότι οι αιτίες είναι κατά σειρά:

1. Η απώλεια σημαντικών υποδομών και υπηρεσιών που απομακρύνθηκαν από τη Λαμία, όπως Στρατός, Πανεπιστήμιο, Υγειονομική Περιφέρεια και άλλες κρίσιμες υπηρεσίες της Πολιτείας

2. Η απουσία συντεταγμένης και με επιχειρήματα διεκδίκησης από την Πολιτεία των απωλεσθέντων

3. Η εκτεταμένη αλλαγή νοοτροπίας της Διοίκησης του Δήμου προς την επικοινωνική διαχείριση έναντι της ουσιαστικής επίλυσης προβλημάτων

4. Η απουσία στρατηγικού σχεδιασμού και κεντρικού οράματος για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης

5. Η απουσία διαφάνειας στις προσλήψεις και στις αναθέσεις έργων και προμηθειών

6. Η εσωστρεφής πολιτιστική και επιστημονική λειτουργία 

7. Η αφωνία των αναπτυξιακών φορέων

8. Οι Δια-γ-νοούμενοι 

9. Η συγκοινωνιακή απομόνωση της πόλης

10. Η απουσία ελκυστικού πνευματικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος

🚩Παραδόξως, τα τόσα αίτια για την παρακμή, μπορούν να βρουν λύση με μόνο τρεις απλές πλην επαναστατικές προτάσεις:

1.  Διαφάνεια:  

Στις προσλήψεις σε κάθε επίπεδο δημοτικής λειτουργίας, δίκην ΑΣΕΠ. Σε όλους, μα όλους, τους εποπτευόμενους φορείς. Έτσι, η πόλη θα γίνει ξανά ελκυστική για τα παιδιά μας και για κάθε Πολίτη που ζητά την πρόοδο. Όλα στο φως. Διαφάνεια στα Δημόσια Έργα και Προμήθειες. Ανοιχτά, προσβάσιμα στοιχεία σε κάθε Πολίτη και Επιχειρηματία που επιθυμεί να προκόψει στον Τόπο μας. Όλα στο φως.

2. Κατεύθυνση:

Η Λαμία μας είναι μια πόλη χωρίς κατεύθυνση. Χωρίς κεντρικό αναπτυξιακό όραμα. Χωρίς στόχευση, άγεται και φέρεται από την εκάστοτε συγκυρία. Κατά τη γνώμη μου το κεντρικό μας αναπτυξιακό όραμα είναι τα 2Θ: Θερμαλισμός και Θερμοπύλες. Συντεταγμένη και σοβαρή διαχρονική διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας για τα 2Θ.

3. Εξωστρέφεια: 

Όποιος επιθυμεί την ενίσχυση του Δήμου στις εκδηλώσεις και δραστηριότητές του, οφείλει να "ανοίγει" την πόλη σε νέους ανθρώπους, επισκέπτες και δραστηριότητες. Με τη ματιά προς τα έξω. Την επισκεψιμότητα , την προσέλκυση ταλαντούχων νέων και την διευκόλυνση της παρουσίας τους στην πόλη. Διεκδίκηση με συνέπεια και σοβαρότητα  υποδομών που θα στηρίξουν αυτή την απαιτητική λειτουργία.

Όσοι επιθυμούν να "γράψουν ιστορία" στη Λαμία και να αναστρέψουν την παρακμή, οφείλουν να κάνουν αυτά τα τρία απλά βήματα που είναι το απαραίτητο γόνιμο υπόστρωμα για την πρόοδο και να αφήσουν στο πλάϊ τις δημοτικές "εκθέσεις ιδεών" που ακούσαμε σε πρόσφατη εκδήλωση, αλλά και την "επικοινωνία" ως κεντρικό τους ζητούμενο.

Αποτελούν, άλλωστε, αυτές οι προτάσεις, κομμάτι της πνευματικής συγκρότησης κάθε προοδευτικού Πολίτη.

Στο επισυναπτόμενο βίντεο βλέπουμε την κίνηση Brown, κατά την οποία σωματίδια γύρης κινούνται ατάκτως από εδώ κι από εκεί, επειδή τα χτυπάνε μόρια ή άτομα,  με αποτέλεσμα την ασύντακτη πορεία τους. 

Αντιστοίχως, αυτό γίνεται όταν μια πόλη δεν έχει κεντρικό όραμα ανάπτυξης. Κινείται σπασμωδικά και ασύντακτα όπου την χτυπάει η συγκυρία και η μοίρα της. Έρμαιο τυχάρπαστης περιπτωσιολογίας.

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη