Δοκιμασία για την Κρήτη, κόλαση φωτιάς σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο - Δήμαρχος μίλησε για εμπρησμό

Δοκιμασία για την Κρήτη, κόλαση φωτιάς σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο - Δήμαρχος μίλησε για εμπρησμό

Δύσκολη μάχη με τις φλόγες που κατακαίνε την περιοχή του Αγίου Βασιλείου, στο Ρέθυμνο δίνει η Πυροσβεστική, καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή προκάλεσαν νέα αναζωπύρωση της φωτιάς.

Αυτή την ώρα, η φωτιά βρίσκεται στο μέτωπο του 'Αι Γιώργη και με εντολή του δημάρχου Γιάννη Ταταράκη έχουν εκκενωθεί πολυτελείς κατοικίες ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος για τους διαμένοντες τουρίστες.

Η αναζωπύρωση, που σημειώθηκε δυτικά της Αγίας Γαλήνης, καίει χαμηλή βλάστηση, καθώς στο σημείο υπάρχουν πολλά ξερά χόρτα και ισχυρός άνεμος σπρώχνει την πυρκαγιά προς τη θάλασσα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Ταταράκης, είπε πως η φωτιά αναζωπυρώθηκε σε δύο σημεία, κοντά στο χωριό Αη Γιώργης, όπου οι κάτοικοι δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στα σπίτια τους, καθώς και προς την Κρύα Βρύση.

Η αναζωπύρωση στην περιοχή του Αη Γιώργη (δυτικά της Αγίας Γαλήνης) καίει χαμηλή βλάστηση και ισχυρός άνεμος σπρώχνει την πυρκαγιά προς τη θάλασσα.

Ο δήμαρχος πρόσθεσε πως φοβάται ότι πρόκειται για εμπρησμούς που έχουν αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα και έχουν καταστρέψει την περιοχή.

Ο ίδιος σημείωσε ότι οι άνεμοι έχουν πάλι ενισχυθεί με μεγάλες ριπές, δυσχεραίνοντας ιδιαίτερα το έργο της κατάσβεσης και πρόσθεσε ότι το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο.

Στην περιοχή της Ορνέ επιχειρούν 33 οχήματα της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες, ενώ στο Ροδάκινο δρουν 7 οχήματα με 22 πυροσβέστες.

Συνεχείς ρίψεις από αέρος πραγματοποιούν 4 ελικόπτερα, ενώ οι εθελοντές και μέσα από τους ΟΤΑ έχουν βοηθήσει πολύ στο έργο της κατάσβεσης.

«Το κύριο μέτωπο που μας απασχολεί μέχρι στιγμής είναι αυτό που εκδηλώθηκε στην Κρύα Βρύση Ρεθύθμνου, όπου έχει συγκεντρωθεί και ο μεγαλύτερος αριθμός των πυροσβεστικών δυνάμεων» ανέφερε στον ΣΚΑΪ η εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, Ραφαέλα Τσίμα. Για τη φωτιά στο Ροδάκινο Ρεθύμνου επεσήμανε ότι έχει πολύ καλύτερη εικόνα.

Μιλώντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Ταταράκης έκανε λόγο για ανυπολόγιστες καταστροφές με κόστος στη ζωή των κατοίκων του Αγίου Βασιλείου ενώ διατηρεί ισχυρές υποψίες ότι όλα όσα συνέβησαν από χθες το μεσημέρι αφορούν σε εμπρησμό.

Ο ίδιος αντιμετώπισε αναπνευστικό πρόβλημα όταν βρέθηκε μερικώς εγκλωβισμένος στο χωριό Μέλαμπες με αποτέλεσμα να χρειαστεί ιατρική παρέμβαση. «Είμαι καλά στην υγεία μου αυτή την ώρα όμως ανησυχώ για το θέμα των αναζωπυρώσεων οι οποίες ενισχύονται συνεχώς και σε πολλά μέτωπα λόγω των μποφόρ που επικρατούν στην περιοχή».

Την ίδια ώρα φωτιά ξέσπασε και στο δάσος της Κέρης στο δήμο Μαλεβιζίου Ηρακλείου με τους πυκνούς καπνούς να είναι ορατοί από χιλιόμετα.

Στο σημείο επιχειρούν ήδη ισχυρέα δυνάμεις της πυροσβεστικές.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1548286476047114243?s=20&t=cqYe4l5fKJIg9xjUgIgqWQ}

Μέτωπα σε Πάτρα και Αργολίδα

Παράλληλα, ξέσπασαν νέες φωτιές το μεσημέρι του Σαββάτου διάφορες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Συγκεκριμένα, εκδηλώθηκε φωτιά σε αγροτοδασική έκταση στο Ελληνικό Βόρειας Κυνουρίας και στην Καλλιθέα δήμου Πατρέων Αχαΐας. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών κινητοποιήθηκαν επίγειες και εναέριες δυνάμεις (ένα Erickson και 2 Tractores_ της Πυροσβεστικής.

{https://twitter.com/pyrosvestiki/status/1548259109668941831?s=20&t=KYabuYt5cEDRY-anqj6mmQ}

Στη φωτιά στην Κυνουρία επιχειρούν PZL που ήταν σε περιπολία, ενώ από στιγμή σε στιγμή καταφθάνουν και οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

Στο σημείο εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, προκειμένου να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν αναζωπυρώσεις.

Επίσης, επίγειες δυνάμεις σπεύδουν σε δύο πυρκαγιές στον κάμπο της Αργολίδας.

#ΡΕΘΥΜΝΟ #ΦΩΤΙΑ #ΦΩΤΙΑ_ΤΩΡΑ #ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ #ΕΜΠΡΗΣΜΟΣ #ΔΗΜΑΡΧΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/SqlsiIb
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη