Φωτιές στην Αττική: Σε ύφεση τα μέτωπα σε Σαλαμίνα και Μέγαρα - Γίνονται έρευνες για εμπρησμούς (εικόνες, βίντεο)

Φωτιές στην Αττική: Σε ύφεση τα μέτωπα σε Σαλαμίνα και Μέγαρα - Γίνονται έρευνες για εμπρησμούς (εικόνες, βίντεο)

Εφιάλτη δίχως τέλος έζησε και εξακολουθεί να ζει η Αττική από τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο σε Πεντέλη, Μέγαρα και Σαλαμίνα αν και η εικόνα και στα τρία μέτωπα είναι σαφώς βελτιωμένη.

Την ίδια ώρα δίνουν και παίρνουν τα σενάρια για εμπρησμό τουλάχιστον για τις περιπτώσεις της Πεντέλης και της Σαλαμίνας, καθώς τόσο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης με δηλώσεις τους, το απόγευμα της Τετάρτης, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό με τις σχετικές έρευνες των αρχών να βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Στο συντονιστικό κέντρο ο Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη το απόγευμα της Τετάρτης στο ενιαίο συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων και διαχείρισης κρίσεων όπου και ενημερώθηκε από τους καθ' ύλην αρμόδιουςγια την πορεία των επιχειρήσεων στα πύρινα μέτωπα, με σημαντικότερα  εκείνα της Σαλαμίνας και των Μεγάρων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε δηλώσεις, ευχαριστώντας και αυτός με τη σειρά τους αρχικά όσους έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν με με αυτοθυσία τη μάχη με τις φωτιές και τόνισε ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα σε όσους οι περιουσίες υπέστησαν ζημιές.

Σε ερώτηση που έγινε στον πρωθυπουργό για τα αίτια της φωτιάς στην Πεντέλη, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα. Θα μπορέσουμε να έχουμε περισσότερα στοιχεία όταν ολοκληρωθεί η έρευνα της πυροσβεστικής. Αλλά δεν αποκλείεται ο εμπρησμός».

Στυλιανίδης για Πεντέλη

Νωρίτερα και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο εμπρησμού για την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες, Τρίτη (19/7) στην Πεντέλη. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Στυλιανίδης στην έκτακτη ενημέρωση για τα αίτια της πυρκαγιάς στην Πεντέλη, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχει προκληθεί από βραχυκύκλωμα ή κεραυνό. «Όλα τα υπόλοιπα ενδεχόμενα είναι ανοικτά», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις φωτιές που ξέσπασαν στη Βένιζα Μεγάρων, αλλά και στη Σαλαμίνα.

Ωστόσο, η πυρκαγιά στα Μέγαρα είναι σε εκτάσεις δασικές και γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα. Η φωτιά κινείται τόσο προς Αλεποχώρι, από το οποίο απέχει 5 χιλιόμετρα, όσο και προς Μέγαρα, ενώ πνέουν άνεμοι βόρειοι-βορειοδυτικοί, εντάσεως 6-7 μποφόρ.

Επιπλέον, έχει δοθεί εντολή εκκένωσης μέσω του 112 στο χωριό Παπαγιαννέικα, προς Μέγαρα.

Όσον αφορά τη Σαλαμίνα, καίνε ταυτόχρονα τρία μέτωπα -εκτός από το μεγάλο, στον λόφο Πατρίς, άλλα δύο σε διαφορετικές περιοχές του νησιού.

Ο κ. Στυλιανίδης ενημέρωσε επίσης ότι η πυρκαγιά στην Πεντέλη βρίσκεται σε ύφεση, ενώ μικρές εστίες παραμένουν σε Διώνη, Δασαμάρι και ακόμη μικρότερες σε Ανθούσα, Πανόραμα Παλλήνης και Ντράφι.

Το μέτωπο των Μεγάρων

Την ίδια ώρα καλύτερη είναι πλέον η εικόνα από τη φωτιά στα Μέγαρα μετά από μεγάλη μάχη που έδωσαν πυροσβεστικές δυνάμεις και κάτοικοι της περιοχής. Η Πυροσβεστική αναφέρει πως δεν υπάρχει πλέον κανένα ανεξέλεγκτο μέτωπο και η πυρκαγιά φαίνεται να έχει περιοριστεί σημαντικά.

Έχει σπάσει το μέτωπο, κυρίως στη Λούμπα, δεν είναι ενιαίο και υπάρχουν μεμονωμένες εστίες που κρατούν σε εγρήγορση τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Οι άνεμοι πνέουν με ένταση 3 μποφόρ το βράδυ της Τετάρτης (20.7.2022) στην περιοχή των Μεγάρων, γεγονός που ευνόησε νωρίτερα τα εναέρια μέσα να επιχειρήσουν για την κατάσβεση της φωτιάς.

Σημειώνεται ότι αργά το απόγευμα «άνοιξε» ένα νέο πύρινο μέτωπο στην περιοχή της Αγίας Άννας, ωστόσο, γρήγορα τέθηκε υπό έλεγχο.

Στο χωριό Ζάχουλη, που εκκενώθηκε νωρίτερα σήμερα με μήνυμα μέσω του 112, αναφέρθηκαν ζημιές σε σπίτια, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

Επίσης εντολή εκκένωσης δόθηκε και για τον οικισμό Παπαγιαννέικα.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή αναμένεται να κοπάσουν τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο.

Κάηκε σπίτι στο Άνω Αλεποχώρι

Σύμφωνα με εικόνα που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, τουλάχιστον ένα σπίτι στο Άνω Αλεποχώρι «τυλίχθηκε» νωρίτερα στις φλόγες. 

3557480

Στην περιοχή είναι 105 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 34 οχήματα.

Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 7 αεροσκάφη και 7 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες ΟΤΑ. και η ΕΛ.ΑΣ.

Η φωτιά έκαψε εκτάσεις δασικές και γεωργικές με ακαθάριστα λιόφυτα.

3557477

Αστυνομικός στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες, αστυνομικός εμφάνισε αναπνευστικά προβλήματα και κρίθηκε απαραίτητο να μεταφερθεί στο στρατιωτικό νοσοκομείο 401. Ο αστυνομικός συνέδραμε τις προσπάθειες για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς.

 

Καλύτερη η κατάσταση και στη Σαλαμίνα

Σαφώς βελτιωμένη είναι και η εικόνα της φωτιάς στη Σαλαμίνα, που νωρίτερα, σήμερα Τετάρτη,  πήρε επικίνδυνες διαστάσεις οδηγώντας σε προληπτικές εκκενώσεις σπιτιών, αλλά και σε εντολή εκκένωσης του κέντρου Υγείας - που εντέλει αναβλήθηκε.

Για λίγη ακόμη ώρα - και συγκεκριμένα μέχρι το τελευταίο φως - στο λόφο Πατρίς επιχειρούσαν 2 Canadair, ενώ το βράδυ θα παραμείνουν σε επιφυλακή τα οχήματα και τα πεζοπόρα τμήματα.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, οι δύο πυρκαγιές σε Μύλους και Θέατρο ξέσπασαν σε περιοχές καμένες παλιά, με φυσική αναγέννηση πιο πυκνή στην πρώτη περίπτωση, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις με χαμηλή βλάστηση.

Σημειώνεται ότι κρίθηκε απαραίτητη η διακομιδή ενός ασθενούς που υπέστη έμφραγμα από την  Σαλαμίνα στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας.

Ένα δεύτερο περιστατικό με αναπνευστικά προβλήματα, έλαβε τις πρώτες βοήθειες στο σημείο, ενώ προς το παρόν δεν κρίνεται απαραίτητη η μεταφορά του.

«Δεν ήταν τυχαία τα τρία μέτωπα» 

Ο δήμαρχος Σαλαμίνας, Γιώργος Παναγόπουλος, εμφανίστηκε βέβαιος το απόγευμα της Τετάρτης πως οι τρεις ταυτόχρονες πυρκαγιές δεν ήταν τυχαίο γεγονός, αφήνοντας έτσι σαφείς υπόνοιες για εμπρησμό.

Αυτή την εικόνα έχω, τρία διαφορετικά μέτωπα, δίπλα στο κέντρο της πόλης, σημείωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώντας πως έχουμε δώσει εντολή εκκένωσης για να μην έχουμε προβλήματα.

Λίγες δεκάδες μέτρα είναι η φωτιά μακριά από τα σπίτια. Δεν έχουμε εικόνα ακόμα για καμένα σπίτια ή αυτοκίνητα.

«Ο στόχος είναι να εκκενωθεί η περιοχή εγκαίρως για την ασφάλεια του κόσμου», πρόσθεσε ο δήμαρχος και υπογράμμισε:

«Δεν με προβληματίζει το τριπλό μέτωπο είμαι σίγουρος τι συμβαίνει. Είδαμε φωτιά το ένα μέτωπο και αμέσως απέναντι στον άλλο λόφο ξέσπασε η άλλη».

 

#ΦΩΤΙΑ #ΦΩΤΙΑ_ΤΩΡΑ #ΠΕΝΤΕΛΗ #ΣΑΛΑΜΙΝΑ #ΜΕΓΑΡΑ #ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΧΡΗΣΤΟΣ_ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ #ΕΜΠΡΗΣΜΟΙ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/rkxsRfd
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη