-->

Τη «Σύμπραξη του Παρθενώνα» προτείνει για τα γλυπτά το Βρετανικό Μουσείο που επιμένει στον... δανεισμό τους

Τη «Σύμπραξη του Παρθενώνα» προτείνει για τα γλυπτά το Βρετανικό Μουσείο που επιμένει στον... δανεισμό τους

Παράθυρο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα φαίνεται πως ανοίγει το Βρετανικό Μουσείο ωστόσο πάντα με το καθεστώς του... δανεισμού. 

Σε ρεπορτάζ των κυριακάτικων Times που επικαλείται δηλώσεις υψηλόβαθμου στελέχους του Βρετανικού Μουσείου, γίνεται λόγος για κάποιου είδους «σύμπραξη» με την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο Τζόναθαν Γουΐλιαμς, υψηλόβαθμο στέλεχος του Βρετανικού Μουσείου, καλεί «τους Έλληνες συνεργάτες και φίλους για μια "σύμπραξη του Παρθενώνα"» καθώς, όπως τονίζει, «πιστεύει έντονα ότι υπάρχει χώρος για μια εκ νέου δυναμική και θετική συζήτηση, η οποία θα βρει νέους τρόπους».

Η συντάκτρια της εφημερίδας, Σάρα Μπάξτερ, προσθέτει μετά από αυτή τη δήλωση το χαρακτηριστικό, «αποκωδικοποιήστε αυτή τη διπλωματική γλώσσα καθώς εδώ φαίνεται πως υπάρχει ένα νέο μήνυμα: ας κάνουμε μια συμφωνία».

Ωστόσο, η «σύμπραξη» δεν φαίνεται να ξεφεύγει από την προηγούμενη βρετανική πρόταση για «δανεισμό» κάτι που η Ελλάδα απορρίπτει.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Βρετανικού Μουσείου επαναλαμβάνει, άλλωστε, τη λέξη «δανεισμό»: «Τα γλυπτά είναι ένα αδιαμφισβήτητα αναπόσπαστο κομμάτι του Μουσείου. Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα ήμασταν ενθουσιασμένοι είτε να δανείσουμε είτε να δανειστούμε. Είναι αυτό που κάνουμε», λέει ο Γουΐλιαμς.

Ο ίδιος απέρριψε τις ιδέες που έχουν διατυπωθεί περί πιστών αντιγράφων, λέγοντας «ο κόσμος επισκέπτεται το Βρετανικό Μουσείο για να δει το αυθεντικό, έτσι δεν είναι;».

Ανάλογη πρόταση είχε διατυπώσει στις αρχές του καλοκαιριού και ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, κάνοντας λόγο για δυνατότητα συμφωνίας διαμοιρασμού ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Βρετανία.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής έκανε λόγο για τοποθετήσεις ελιγμού ώστε να σταματήσει ο «θόρυβος» γύρω από το ζήτημα της επιστροφής.

«Το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του» τόνισε ο κ. Παντερμαλής.

Την ίδια ώρα, πάντως, το αναγνωστικό κοινό της διαδικτυακής έκδοσης των Times «ψηφίζει» επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, στη διαδικτυακή δημοσκόπηση καταγράφεται ότι το 78% των αναγνωστών πιστεύουν ότι πρέπει να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Αθήνα, έναντι του 22% που είναι κατά. Στη δημοσκόπηση έχουν συμμετάσχει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 7.000 αναγνώστες.

#ΓΛΥΠΤΑ_ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ #ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ_ΜΟΥΣΕΙΟ #ΜΟΥΣΕΙΟ_ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/vP0IhBZ
via IFTTT

Δεν υπάρχουν σχόλια

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Από το Blogger.
-->