Πώς διασώζουμε και βοηθάμε ζωάκια απ’ τις πυρόπληκτες περιοχές

Πώς διασώζουμε και βοηθάμε ζωάκια απ' τις πυρόπληκτες περιοχές

Επεκτείνεται γρήγορα και σε άλλες περιοχές εξαιτίας των ισχυρών ανέμων η φωτιά με τους να δίνουν σκληρή μάχη, ενώ οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί.

 

Σε κίνδυνο ωστόσο βρίσκονται και τα ζώα. Γι' αυτό τον λόγο η Ειδική Γραμματεία για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς έκανε έκκληση σε όλους τους πολίτες να μην εγκαταλείπουν τα ζώα τους, να μην τα αφήνουν αβοήθητα, δεμένα και εγκλωβισμένα, στη διάρκεια της μεγάλης φωτιάς.

«Έχει ενεργοποιηθεί ήδη μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από την οργάνωση Dogs' Voice, σε συνεργασία με την ΕΔΚΕ (Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας), τον οποίο είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ειδική Γραμματεία και συμπληρώνει:

«Ήδη δημιουργείται κτηνιατρικός σταθμός από την Dogs' Voice και την ΕΔΚΕ στην κτηνιατρική κλινική Παλλήνης – Vet Clinic, Μιλτιάδου 27, Παλλήνη, ο οποίος θα δέχεται αποκλειστικά πυρόπληκτα ζώα για πρώτες βοήθειες».

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Dogs' Voice, η φωτιά τους ανάγκασε να φύγουν από το κτηνιατρείο στην Παλλήνη και πλέον ο νέος σταθμός πυρόπληκτων ζώων λειτουργεί στο Λατό στο Γαλάτσι, ενώ μεγάλη είναι η ανάγκη για εθελοντές με laptop, σκίαστρα, λουριά και περιλαιμια, αντισηπτικά και οι ανάγκες μας θα ενημερώνονται συνεχώς.

Λίγες συμβουλές για τη διάσωση και μεταφορά των τραυματισμένων ζώων

1. Τοποθετούμε το ζώο σε δροσερό, σκιερό μέρος και δροσίζουμε την περιοχή του εγκαύματος με νερό (όχι παγωμένο) ή κομπρέσα

2. Το έγκαυμα πρέπει να μείνει για τουλάχιστον 5 λεπτά σε επαφή με το δροσερό νερό

3. Καλύπτουμε το σώμα του ζώου με πετσέτα -αποφεύγοντας το έγκαυμα για τους ευνόητους λόγους- καθώς η υποθερμία είναι συχνή επιπλοκή.

4. Καθαρίζουμε τη μύτη και το στόμα από πιθανές εκκρίσεις.

5. Εάν το ζώο είναι λιπόθυμο, το τυλίγουμε αμέσως σε μία κουβέρτα και κατευθυνθόμαστε σε κτηνιατρείο.

#ΦΩΤΙΑ #ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ #ΖΩΑ_ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ #ΖΩΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/m7ZB9US
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη