«Φουσκωμένος» ο φορολογικός λογαριασμός μέχρι το τέλος Ιουλίου, ποιοι φόροι πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του μήνα

eurokinissi

Φορολογικές υποχρεώσεις 4 δις ευρώ θα πρέπει να τακτοποιήσουν οι φορολογούμενοι εως το τέλος Ιουλίου με το χρόνο να μέτρα αντίστροφα για τουλάχιστον τρία σημαντικά ραντεβού ιδιωτών και επιχειρήσεων με το δημόσιο ταμείο, όπως ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος και η επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ο λογαριασμός του Ιουλίου περιλαμβάνει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τη τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, την πληρωμή της πρώτης δόσης για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, ενώ για αρκετούς «τρέχει» και ο ΦΠΑ του μήνα.

Αναλυτικότερα ο φόρο-λογαριασμός διαμορφώνεται ως εξής:

Φόρος εισοδήματος: Η καθυστέρηση που παρατηρείται στη διαδικασία υποβολης, έφερε μια ακόμα παράταση στην περίοδο για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας και πλέον η νέα καταληκτική ημερομηνία είναι η 30η Αυγούστου, χωρίς ωστόσο να κάτι στον προγραμματισμό για την καταβολή των δόσεων.

Δηλαδή, για όσους ήδη έχουν υποβάλλει φορολογικες δηλώσεις η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης δόσης θα παραμείνει η 29η Ιουλίου. Όσοι επιλέξουν να εκμεταλλευτούν και τη νέα παράταση, τότε στο τέλος Αυγούστου θα κληθούν να πληρώσουν διπλή δόση Ιουλίου και Αυγούστου.

Φέτος οι δόσεις είναι 8 μηνιαίες ισόποσες με την πρώτη να ξεκινά τον Ιούλιο και η τελευταία να λήγει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Πέρα από τις ορισμένες 8 δόσεις, οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τον φόρο εφάπαξ έως τις 29 Ιουλίου και να εποφεληθούν της έκπτωση 3% επί του συνολικού φόρου.

Εναλλακτικά, οι φορολογούμενοι μπορούν να εντάξουν την οφειλή τους στην πάγια ρύθμιση της εφορίας των έως 24 δόσεων. Οι τράπεζες δίνουν πάντα τη δυνατότητα αποπληρωμής μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Η καταβολή του φόρου που προσδιορίζεται από δηλώσεις φορολογούμενων που συμμετέχουν σε νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες που τηρούν απλογραφικά βιβλία γίνεται σε 6 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου 2022 και η καθεμία από τις επόμενες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των πέντε επόμενων μηνών.

Για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες με εξαίρεση τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες που έχουν λυθεί ή έχουν τεθεί υπό εκκαθάριση η καταβολή του φόρου για τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2021 πραγματοποιείται σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης και οι υπόλοιπες 7 μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα των 7 επόμενων μηνών.

ΕΝΦΙΑ: Ακόμα ένα ραντεβού με την εφορία έχουν και αυτό το μήνα οι οι ιδιοκτήτες ακινήτων. Έως τις 29 Ιουλίου θα πρέπει να τακτοποιήσουν την καταβολή της τρίτης από τις δέκα δόσεις του φόρου, με τη τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ να καταβάλλεται στα τέλη Φεβρουαρίου του 2023. Η δυνατότητα τακτοποίησης της οφειλής μέσω της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων δίνεται και στους ιδιοκτήτες ακινήτων που θέλουν να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε περισσότερες δόσεις.

Ωστόσο οι 24 μηνιαίες δόσεις επιβαρύνονται με ετήσιο επιτόκιο γύρω στο 5%. Αντίστοιχα, υπάρχει και η λύση των 12 άτοκων δόσεων που προσφέρουν οι τράπεζες με τις πιστωτικές κάρτες. Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου δεν προβλέπεται έκπτωση.

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών έγινε και πλέον οι δικαιούχοι γνωρίζουν αναλυτικά την οφειλή τους, με την πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί κανονικά έως τις 29 Ιουλίου 2022. Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής, για τους 7 κύκλους του προγράμματος, μπορούν να εξοφληθούν σε έως 96 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Όσοι από τους 605.530 επιχειρήσεις και επαγγελματίες επιλέξουν να καταβάλλουν εφάπαξ την οφειλή έως τις 29 Ιουλίου θα κερδίσουν έκπτωση 15% επί του συνολικού ποσού.

ΦΠΑ: Στο τέλος του μήνα λήγει και η προθεσμία για την απόδοση του ΦΠΑ στο δημόσιο από ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

#ΦΟΡΟΙ #ΦΟΡΟΣ_ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ #ΦΠΑ #ΕΠΙΣΤΡΕΠΤΕΑ_ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ #ΕΝΦΙΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/JKoL9ft
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη