Ρωσία: Τα χτυπήματα στην Οδησσό δεν επηρεάζουν τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή σιτηρών

Ρωσία: Τα χτυπήματα στην Οδησσό δεν επηρεάζουν τη Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή σιτηρών

Η Μόσχα δήλωσε ότι το ρωσικό πυραυλικό χτύπημα στο ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού δεν θα επηρεάσει τις εξαγωγές σιτηρών αλλά τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να διασφαλίσουν την άρση των περιορισμών στις ρωσικές εξαγωγές προκειμένου να λειτουργήσει η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία είχε θέσει ως στόχο στρατιωτικές υποδομές σε πυραυλικό χτύπημα το Σάββατο, μερικές ώρες αφού το Κίεβο και η Μόσχα πέτυχαν το πρώτο διπλωματικό επίτευγμα του πολέμου από τον Φεβρουάριο σε μια συμφωνία για την επανέναρξη των κρίσιμων εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία.

«Αυτά τα χτυπήματα συνδέονται αποκλειστικά με στρατιωτικές υποδομές», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με υποδομές που χρησιμοποιούνται για την εξαγωγή σιτηρών. Αυτό δεν αναμένεται να επηρεάσει -και δεν θα επηρεάσει- την έναρξη των αποστολών».

Το πλήγμα στην Οδησσό προκάλεσε ερωτήματα για το κατά πόσο θα προχωρήσει η συμφωνία ή εάν όλες οι πλευρές θα τιμήσουν τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας έχουν 'παγώσει' από τις 24 Φεβρουαρίου όταν η Ρωσία έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία σε αυτό που χαρακτηρίζει «ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι βασικοί εξαγωγείς σιτηρών στη Μέση Ανατολή και Αφρική. Πριν από τις 24 Φεβρουαρίου, οι δύο χώρες αντιστοιχούσαν σχεδόν στο ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

«Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να θέσουν σε εφαρμογή το δικό τους κομμάτι για τους έμμεσους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε βάρος των ρωσικών αποστολών σιτηρών και λιπασμάτων», δήλωσε σήμερα ο Πεσκόφ.

«Δεν υπάρχουν άμεσοι (περιορισμοί) αλλά υπάρχουν έμμεσοι που δεν μας επιτρέπουν να εκπληρώσουμε πλήρως αυτές τις αποστολές, οι οποίες είναι κρίσιμης σημασίας για τις διεθνείς αγορές και ιδιαίτερα για εκείνες τις περιοχές όπου η πείνα αρχίζει και γίνεται ιδιαίτερα αισθητή». Το Κρεμλίνο δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς να πει κανείς εάν η συμφωνία θα είναι επιτυχής έως ότου τεθούν σε λειτουργία οι μηχανισμοί που περιγράφονται στη συμφωνία.

#ΡΩΣΙΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/nvCiMw7
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη