Τα τρία μέτρα ως «ανάχωμα»: Fuel Pass 3, «επιταγή ακρίβειας» και... «ενισχυμένο» επίδομα θέρμανσης

Τα τρία μέτρα ως «ανάχωμα»: Fuel Pass 3, «επιταγή ακρίβειας» και... «ενισχυμένο» επίδομα θέρμανσης

Από τη μια η ικανοποίηση από τις αυξημένες αφίξεις των τουριστών και από την άλλη ο προβληματισμός από την καθημερινή αύξηση του κόστους ενέργειας. Τα τρία μέτρα ως «ανάχωμα», fuel pass... 3, αυξημένο το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης και «επιταγή ακρίβειας».

Στο οικονομικό επιτελείο ψάχνουν τη χρυσή τομή με μόνο δεδομένο ότι οι πιέσεις στις τιμές στην ενέργεια και οι συνέπειες που έχουν προκαλέσει στην αγορά, οδηγώντας των πληθωρισμό να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα.

Το φαινόμενο δεν είναι Ελληνικό, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις πλήττουν τις οικονομίες όλης της Ευρώπης. Σε αυτό το κλίμα θα εξεταστούν στο σημερινό Eurogroup οι άξονες με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές για το πώς οι οικονομίες της ευρωζώνης θα κινηθούν στην προσπάθεια τους να στήσουν αναχώματα.

Ωστόσο, τα σενάρια για τις ροές φυσικού αερίου από την Ρωσία παραπέμπουν σε ισχυρή κλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μετράει τις δυνάμεις του προϋπολογισμού και σχεδιάζει το επόμενο δίχτυ προστασία το οποίο θα πρέπει να απλωθεί το φθινόπωρο, ως ανάχωμα σε έναν ενεργειακά εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα, όπως συμφωνούν όλοι οι ειδικοί.

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν καθημερινά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού προκειμένου να μετρούν τα περιθώρια παρεμβάσεων, γνωρίζοντας από τη μία ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια είναι περιορισμένα και από την άλλη το τοπίο στην αγορά μπορεί να επιδεινωθεί από τη μια μέρα στην άλλη.

Είναι δεδομένο ότι το οικονομικό επιτελείο βασίζει τις ελπίδες του προκειμένου να υπάρξει ακόμα ένας κύκλος μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων στον τουρισμό, έχοντας ωστόσο το βλέμμα τους στραμμένο στην πορεία της τιμής χονδρικής του φυσικού αερίου. Ήδη στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται όλα τα σενάρια για το πακέτο μέτρων που θα μπορούσε να ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα,

Τρία μέτρα ως ανάχωμα

Μεταξύ όλων των μέτρων που υπάρχουν στο τραπέζι, είναι βέβαιο πως προκρίνεται η επανάληψη των δύο παρεμβάσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και βενζίνη.

Με δεδομένο ότι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις του Fuel Pass 2 αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Ιουλίου και τα χρήματα να πιστωθούν στους δικαιούχους τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου, ο επόμενος κύκλος για το επίδομα θα ανοίξει περί τα μέσα του φθινοπώρου.

Power Pass 2 δεν θα υπάρξει, καθώς η Ρήτρα αναπροσαρμογής θα «εξαφανιστεί» από τα τιμολόγια του ρεύματος, ωστόσο οι υψηλές τιμές χονδρικής θα παραμείνουν γεγονός που θα διατηρήσουν υψηλά τα τιμολόγια και της λιανικής.

Αυτό σημαίνει ότι η επιδότηση των τιμολογίων θα συνεχιστεί. Το μέγεθος των παρεμβάσεων θα κριθούν από τις δυνατότητες που θα δίνουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, ωστόσο πρόθεση του οικονομικού επιτελείου είναι να συγκρατηθούν οι τιμές, καθώς οι εκτιμήσεις για τον χειμώνα είναι ότι θα συνεχιστούν οι πιέσεις.

Ενισχυμένο θα είναι και το κονδύλι που θα αξιοποιηθεί και για το επίδομα θέρμανσης που θα καλύψει την προμήθεια καυσίμων για την περίοδο 2022-2023. Το μοντέλο που θα εφαρμοστεί φέτος βρίσκεται ακόμα σε επεξεργασία, ωστόσο πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι ο αριθμός των δικαιούχων να είναι διευρυμένος, εφαρμόζοντας νέα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

«Επιταγή ακρίβειας»

Ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο επανάληψης και της «επιταγής ακρίβειας» όπως ονομάστηκε το επίδομα των 200 ευρώ που έδωσε τα Χριστούγεννα και το Πάσχα η κυβέρνηση σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Οι τελικές αποφάσεις αναφορικά με το ύψος του επιδόματος, τον αριθμό των δικαιούχων, αλλά και το χρόνο που θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων, θα ληφθούν το επόμενο διάστημα, αφού πρώτα υπάρχει σαφέστερη εικόνα για τα έσοδα που θα φέρει ο τουρισμός.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι το Πάσχα ήταν όσοι είχαν ετήσιο ατομικό εισόδημα 7.200 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ.

#ΕΠΙΤΑΓΗ_ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ #ΕΠΙΔΟΜΑ_ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ #FUEL_PASS_3 #FUEL_PASS #POWER_PASS #ΜΕΤΡΑ


from Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις https://ift.tt/uw1P76R
via IFTTT

Δημοσίευση σχολίου

To kaliterilamia.gr σέβεται το δικαίωμα όλων των χρηστών να εκφράζουν ελεύθερα την άποψή τους ωστόσο διατηρεί το δικαίωμα, να μην δημοσιεύει συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια. Έτσι όποια σχόλια, περιέχουν ακατάλληλα προς το κοινό χαρακτηριστικά θα αποσύρονται από τον ιστότοπο.

Νεότερη Παλαιότερη